Το παιχνίδι παίζεται για τις… τράπεζες

Παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού παίζουν ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας και η τρόικα με αφορμή τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

 

Συμφώνησαν οτι διαφωνούν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, με τον κ. Προβόπουλο να επιμένει οτι τα απαιτούμενα πρόσθετα κεφάλαια είναι περίπου 6 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα τα υπολογίζει σε τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ.

 

 Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, με τους επικεφαλής της τρόικας, για το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.


Ο κ. Προβόπουλος είπε ότι πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των στρες τεστ την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με την «Καθημερινή».


Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν ολιγοήμερη παράταση, ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να εξετάσουν τη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε. Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, ενώ είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μία ακόμη συνάντηση του κ. Προβόπουλου με τους επικεφαλής της τρόικας. Σε κάθε περίπτωση, σημείωναν πηγές της ΤτΕ, το θέμα δεν μπορεί να παραμείνει σε εκκρεμότητα για πολύ ακόμη, και τα αποτελέσματα των στρες τεστ θα δημοσιευθούν το αργότερο έως την Παρασκευή 7 Μαρτίου.


Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες μέχρι τον Νοέμβριο 2014, ωστόσο έχει κατατεθεί αίτημα στην τρόικα για επιμήκυνση του χρονικού περιθωρίου.

Πού συμφωνούν 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΤτΕ και τρόικα έχουν συμφωνήσει ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να γίνει με βάση το βασικό σενάριο και ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%.


Η απόσταση των δύο πλευρών αφορά τη λογιστική απεικόνιση των δυνητικών ζημιών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαφορά που οδηγεί σε μια απόκλιση περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η ΤτΕ εκτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες στη ζώνη των 6 δισ. ευρώ και η τρόικα στα 8 δισ. ευρώ. Η αναφορά ότι το ΔΝΤ εκτιμά τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα 20 δισ. ευρώ δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη εκτός από την ηλεκτρονική έκδοση των F.T. την περασμένη Δευτέρα, η οποία προκάλεσε όλη την αναστάτωση.


Πηγές της κεντρικής τράπεζας αναφέρουν ότι για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών έχει προηγηθεί εργασία μηνών: το σύνολο του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών ύφους Σύμφωνα με πληροφορίες, ΤτΕ και τρόικα έχουν συμφωνήσει ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να γίνει με βάση το βασικό σενάριο και ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%.


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών οι κεφαλαιακές ανάγκες κυμαίνονται στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ για τη Eurobank, στα 2 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και κάτω των 500 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Αντίθετα, η Alpha Bank δεν θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια.
 

 

Danioliptes.gr