Ανοίγουν σαμπάνιες στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την «απήχηση» του νόμου 4224/2013 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν τα ψιλά γράμματα και τις παγίδες που έστησαν οι ίδιοι στους δανειολήπτες.
Συγκεκριμένα, σε 16.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις δανειοληπτών που κατατέθηκαν για την υπαγωγή τους στον νόμο προστασίας από πλειστηριασμούς, από τους συνολικά 30.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει διαταγές πληρωμής από τις τράπεζες. Αυτό προκύπτει από την χθεσινή ενημέρωση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης από τη συνάντηση του με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενώ για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά αναφέρθηκε ότι στόχευση είναι να δημιουργηθούν «tailor made» προγράμματα για την Ελλάδα στο νέο ΕΣΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγει η παράταση που είχε δοθεί για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στον νόμο για όσους έχουν ήδη λάβει διαταγές πληρωμής, ενώ για όσους θα λάβουν διαταγές πληρωμής τους επόμενους μήνες θα έχουν τη δυνατότητα μέσα σε ένα δίμηνο να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στον νόμο.
Αν και υπήρχαν φωνές που μέχρι πρότινος ανέφεραν οτι από τις τουλάχιστον 800.000 δανειολήπτες που έπρεπε να υποβάλλουν στις τράπεζες τις αιτήσεις τους, είχαν κάνει χρήση αυτής μόλις 2.000 δανειολήπτες. Τελικά, το Υπουργείο Ανάπτυξης ανέβασε τον αριθμό των αιτούντων δανειοληπτών σε 16.000. Κι όλα αυτά ενώ δόθηκε και νέα παράταση από ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί και τελικά ως καταληκτική ημερομηνία είναι η 28η Φεβρουαρίου του ’14.
Προφανώς και το πρόβλημα της υπερχρέωσης αγγίζει πολύ περισσότερο αριθμό Ελλήνων, η πλειοψηφία των οποίων αδυνατεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα ακόμη και για την επιβίωση της. Το σίγουρο είναι οτι όλοι αυτοί θα αντιμετωπίσουν την απελευθέρωση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών και της πρώτης κατοικίας από 01/01 του ’15. Κι έτσι θα αποδειχθεί η πλήρης αποτυχία της εφαρμογής της διάταξης προστασίας των δανειοληπτών στην οποία έπρεπε να προχωρήσει η κυβέρνηση αλλά δεν το έκανε. Ο λόγος; Η απάντηση δόθηκε από τον Κ. Χατζηδάκη.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι ικανοποιεί το υπουργείο ο αριθμός των αιτήσεων που έγιναν για υπαγωγή στον νόμο για τους πλειστηριασμούς, «γιατί δείχνει ότι άνθρωποι που είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με το τραπεζικό σύστημα είδαν ότι ο νόμος τους επιτρέπει να επανασυνδεθούν με τις τράπεζες και να αποφύγουν τον πλειστηριασμό».
Τι σημαίνει «επανασύνδεση» με τις τράπεζες;
Για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες έχουν επιχειρήσει αυτό που ο Υπουργός Ανάπτυξης αποκαλεί «επανασύνδεση» με τους ανθρώπους μίλησε στο radio1d.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.
«Όποιος άνθρωπος θέλησε να γλιτώσει το «κεραμίδι» του και μπήκε σε διαδικασία “επανασύνδεσης” με την τράπεζα, διαπίστωσε πως επρόκειτο για μία καλοστημένη παγίδα. Ακόμη, κι αν η τράπεζα εκδώσει διαταγή πληρωμής, καλεί το δανειολήπτη σε ρύθμιση», τονίζει ο κ. Περβανάς και προσθέτει :«Συνήθως του προτείνει κάποιο μικρό ποσό ως μηνιαία δόση για μικρό χρονικό διάστημα, μετά από το οποίο, όμως, ισχύει η διαταγή πληρωμής. Αν ο δανειολήπτης “αποσυνδεθεί” από την τράπεζα λόγω νέων οικονομικών δυσκολιών, τότε βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με τη διαταγή πληρωμής», επισημαίνει.
Όπως τονίζει όλη αυτή η διαδικασία είναι ένα «παραμύθι» προκειμένου να οδηγήσουν τους δανειολήπτες στα γκισέ των τραπεζών για να συνεχίζουν να πληρώνουν τις άκυρες δανειακές τους συμβάσεις.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.