Γ. Παπακωνσταντίνου έχει βρει το επόμενο επαγγελματικό του βήμα στα κοράκια

Ως εκπρόσωπος ενός από τα πιο γνωστά και μεγαλύτερα αμερικανικά distress funds εμφανίζεται εσχάτως ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

 

Ο υπουργός του οποίου η θητεία στιγματίστηκε από την είσοδο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, αλλά και αυτός που κατηγορείται ότι απέκρυψε την περίφημη λίστα Λαγκάρντ και αναμένεται σύντομα να καθίσει στο εδώλιο του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, έπιασε τώρα δουλειά σε ένα από τα μεγαλύτερα «κοράκια» των αγορών.

 

Ύστερα από μια διετία απραξίας και «κατάθλιψης», όπως ο ίδιος διέρρεε, φέρεται να έχει βρει το επόμενο επαγγελματικό του βήμα στο αμερικανικών συμφερόντων fund Αροllο Global Management. Το εισηγμένο στο αμερικανικό χρηματιστήριο fund επιχειρεί διείσδυση στην ελληνική αγορά.

 

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο κ. Παπακωνσταντίνου το τελευταίο διάστημα κινείται σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα για λογαριασμό των νέων αφεντικών του, με στόχο την παροχή τεχνογνωσίας, πληροφόρησης και φυσικά προσβάσεων για θέματα αποκρατικοποιήσεων, ενεργειακών, αλλά και άλλων κρίσιμων επενδύσεων στη χώρα. Ας μη λησμονούμε πως ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτός από υπουργός Οικονομικών -με σημαντικές προσβάσεις στο τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας- υπήρξε και υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επομένως έχει γνώση για κοιτάσματα και νέες ευκαιρίες στον ορυκτό πλούτο της χώρας.

 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Παπακωνσταντίνου ήδη εδώ και μερικούς μήνες επαναπροσέγγισε πρώην συνεργάτες του που έχουν παραμείνει στον κρατικό μηχανισμό και ενημερώνεται για projects που αφορούν στην ενέργεια, στον τουρισμό και τις υποδομές. Παράλληλα, ταξιδεύει συχνά εκτός συνόρων, με κύριους προορισμούς το Λουξεμβούργο, το Λονδίνο και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο ίδιος προς το παρόν δεν έχει γνωστοποιήσει τα νέα του καθήκοντα στο περιβάλλον του, επιλέγοντας χαμηλούς τόνους για να μην «προκαλεί». Όμως αυτό για το οποίο έχει κινητοποιηθεί ξεκάθαρα είναι οι δουλειές εντός συνόρων. Κυρίως έχει επιλέξει να συμβουλεύει τους Αμερικανούς ευκαιριακούς επενδυτές -αφανώς σε πρώτη φάση- για το πώς θα κινηθούν σε μια σειρά επενδύσεων.

 

Μια σχέση μυστική θα πρέπει να σημειώσουμε πως εδώ και καιρό ο κ. Παπακωνσταντίνου παραπονιόταν για την κακή ψυχολογική αλλά και οικονομική του κατάσταση, θεωρώντας πως «ο πόλεμος και ο λαϊκισμός των ΜΜΕ» τον εμπόδιζαν να ζήσει φυσιολογικά. Σπάνια κυκλοφορεί εξάλλου στην Αθήνα και το περισσότερο διάστημα μένει κλεισμένος στο σπίτι του στα βόρεια προάστια. Την υπεράσπιση του έχει αναλάβει η σύζυγος του Ζακολίν Βίνκε, η οποία μέσω του λογαριασμού της στο Facebook συχνά πυκνά αναλαμβάνει ρόλο δικαιολογώντας τις επιλογές του συζύγου της.

 

Πάντως η συνεργασία του μοιραίου για τη χώρα μας «τσάρου της οικονομίας» με το αμερικανικό fund δεν είναι ευρέως γνωστή. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για «εξωτερική συνεργασία» που δεν έχει επίσημο χαρακτήρα και αναφέρονται σε έμμεση συνεργασία του μέσω τρίτου εταιρικού σχήματος ώστε να μην είναι απολύτως ορατός ο ρόλος του.

 

Τα «κοράκια» που πετάνε πάνω από την Ελλάδα

 

Ποιο όμως είναι το Apollo Global Management Fund; Πρόκειται για ένα από τα γνωστά distress funds, τα οποία έχουν περικυκλώσει την Ευρώπη εστιάζοντας στις «ευκαιρίες» της κρίσης του ευρωπαϊκού Νότου. Πλειοδοτώντας στα συντρίμμια και θέλοντας να εισέλθουν σε τράπεζες και άλλα φιλέτα των αποδυναμωμένων οικονομιών, οι οργανισμοί αυτοί ποντάρουν στις χαμηλές τιμές μετοχών που διαμορφώνονται.

 

Κάπου εδώ είναι που εγείρεται και ένα ηθικής τάξης ζήτημα σχετικά με το κατά πόσο πρώην υπεύθυνοι για συγκεκριμένες πολιτικές μπορούν να συνεργάζονται με τέτοιου είδους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

 

Ας μην ξεχνάμε πως τα επονομαζόμενα «κοράκια» των διεθνών αγορών ενδιαφέρονται μέχρι και για την αγορά κόκκινων δανείων πολιτών ή επιχειρήσεων σε χώρες όπως n δική μας, δημιουργώντας πρόσθετους προβληματισμούς.

 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το συγκεκριμένο fund κατά το τέλος του 2009, αρχές 2010, όταν οι Αμερικανοί είχαν έρθει για να πραγματοποιήσουν due diligence αναφορικά με τη συμμετοχή τους ή μη στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της παραπαίουσας τότε Αspis Bank. Υπουργός Οικονομικών τότε, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρείχε ενημέρωση -ως όφειλε εκ της θέσεώς του- σε ένα fund που έψαχνε από νωρίς ευκαιρίες.

 

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ