Το χαλί για την αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη, του νόμου που αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, στρώνουν στην κυβέρνηση και δρομολογούν σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία της ρύθμισης των τραπεζικών οφειλών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 

Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιεύει η Καθημερινή, η βασική τομή που επιφέρει είναι ότι καθιστά υποχρεωτική για τον δανειολήπτη την προσφυγή σε «ειδική διαδικασία διαμεσολάβησης», η οποία θα διεξάγεται ενώπιον δικηγόρου. Αν η διαμεσολάβηση αποτύχει, τότε προβλέπεται η σύνταξη «έκθεσης από οικονομικό εμπειρογνώμονα». Η έκθεση αποτελεί πραγματική «ακτινογραφία» της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη, καθώς θα πρέπει να αναφέρει, εκτός από τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία, όλες τις καταθέσεις, τα ομόλογα ή τις μετοχές που έχει στην κατοχή του, το εισόδημα που του χρειάζεται για να ζήσει, ακόμη και το ποσό που μπορεί να εξασφαλιστεί από τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που έχει στην κατοχή του.

 

Η κυβέρνηση ξαναγράφει το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστό και ως νόμο Κατσέλη, με το πρόσχημα να ελαφρυνθεί ο φόρτος εργασίας των Ειρηνοδικείων, που σήμερα σηκώνουν το βάρος αυτών των υποθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι σε καθυστέρηση βρίσκονται 900.000 πιστωτικές κάρτες, 800.000 καταναλωτικά και 300.000 στεγαστικά, ενώ οι επισφάλειες αγγίζουν το 35% των χορηγήσεων στην Ελλάδα.

 

Ήδη τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης έχουν συντάξει προσχέδιο, το οποίο, όπως προκύπτει από το κείμενο που εξασφάλισε η «Κ», επιφέρει σημαντικότατες αλλαγές ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο δανειολήπτης. Μάλιστα, μεταβατική διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο προσχέδιο ορίζει ότι οι προωθούμενες αλλαγές θα ισχύσουν όχι μόνο γι’ αυτούς που θα προσφύγουν μετά την ημερομηνία ψήφισης του νέου νόμου, αλλά και για τους περισσότερους από 80.000 δανειολήπτες που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής σε κάποιο από τα Ειρηνοδικεία της χώρας.

 

Πραγματογνώμονας για την περιουσία

 

Η υποβολή της αίτησης διαμεσολάβησης συνεπάγεται αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη και των εγγυητών του, για όσο διαρκεί η διαδικασία. Το χρονικό διάστημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Εφόσον η οφειλή υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου.

 

1.Ο διαμεσολαβητής «επιχειρεί την προσέγγιση των μερών με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας ρύθμισης της οφειλής, με βάση το σχέδιο διευθέτησης που έχει υποβάλει ο οφειλέτης και τις παρατηρήσεις και αντιρρήσεις που κατέθεσαν επ’ αυτού οι δανειστές».

 

Εάν επιτευχθεί συμφωνία εντός 15 ημερών, το πρακτικό της διαμεσολάβησης κατατίθεται στη γραμματεία του Ειρηνοδικείου. Για να υπάρξει συμφωνία, απαιτείται σύμφωνη γνώμη του 51% των πιστωτών. Εάν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός, ο διαμεσολαβητής εντός 15 ημερών συντάσσει πρακτικό αποτυχίας το οποίο είναι απαραίτητο για τον οφειλέτη, νια να προσφύγει στο δικαστήριο. Σε πραγματογνώμονα θα πρέπει να καταφύγει υποχρεωτικά ο δανειολήπτης που θα θελήσει να προσφύγει στα δικαστήρια. Ποια θα είναι η δουλειά του; Θα συντάσσει οικονομοτεχνική έκθεση, αφού προηγουμένως λάβει υπόψη με εύλογο τρόπο την περιουσία, τα εισοδήματα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη και τα συμφέροντα των πιστωτών.
Θεσπίζεται χρονοδιάγραμμα τριών μηνών για τη διαμεσολάβηση και τεσσάρων μηνών για την εκδίκαση της υπόθεσης. Θα ορίζεται από τον εκάστοτε δικηγορικό σύλλογο και ο οποίος θα αμείβεται τόσο από τον οφειλέτη όσο και από τους πιστωτές, δηλαδή τις τράπεζες.


2. Καθίσταται υποχρεωτική n εκπροσώπηση από δικηγόρο για τον δανειολήπτη και στο στάδιο της διαμεσολάβησης, εφόσον το σύνολο των οφειλών του υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.


3. Σε περίπτωση αποτυχίας της διαμεσολάβησης, μπαίνει μια πρόσθετη προϋπόθεση για τον δανειολήπτη προκειμένου αυτός να καταθέσει στο δικαστήριο αίτηση υπαγωγής στον νόμο. Αυτή είναι n σύνταξη «έκθεσης από οικονομικό εμπειρογνώμονα», πρακτικά οικονομολόγο ή λογιστή. Η έκθεση αποτελεί πραγματική «ακτινογραφία» της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη καθώς θα πρέπει να αναφέρει, εκτός από τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία, όλες τις καταθέσεις, τα ομόλογα ή τις μετοχές που έχει στην κατοχή του, το εισόδημα που του χρειάζεται για να ζήσει, ακόμη και το ποσό που μπορεί να εξασφαλιστεί από τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που έχει ο οφειλέτης στην κατοχή του.


4. Προβλέπεται δυνατότητα ενίσχυσης των Ειρηνοδικείων που έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένο αριθμό αιτήσεων, με ειρηνοδίκες που υπηρετούν στην ίδια εφετειακή περιφέρεια. Μεταβατική διάταξη στο σχέδιο νόμου προβλέπει τη διαδικασία «κινητικότητας» ειρηνοδικών και από άλλες περιοχές.


Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τη μοναδική προστασία που παρείχε στους δανειολήπτες ο νόμος για τα υπερχρεωμένα  νοικοκυριά υποστηρίζοντας ότι έτσι ο δανειολήπτης που υποβάλλει σήμερα αίτηση υπαγωγής να μην εξασφαλίζει δικάσιμο ύστερα από 12 χρόνια. Η αλήθεια πίσω από αυτό το παραμύθι είναι ότι το ζήτημα αφορά άμεσα τις τράπεζες, καθώς όσοι προσφεύγουν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εξασφαλίζουν αναστολή των αναγκαστικών μέτρων (πλειστηριασμούς κ.λπ.) καταβάλλοντος το 10% των μηνιαίων δόσεων που όφειλαν να καταβάλουν μέχρι τη στιγμή της υποβολής της αίτησης. Όταν όμως οι δανειολήπτες παίρνουν δικάσιμο για το… 2027, το πρόβλημα διογκώνεται και για την τράπεζα και για τον οφειλέτη.

 

Έτσι, για την επίσπευση των διαδικασιών, προωθούνται δύο αλλαγές: α. Η θέσπιση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων (τρεις μήνες για τη διαμεσολάβηση και τέσσερις μήνες για την εκδίκαση της υπόθεσης σε περίπτωση αποτυχίας της διαμεσολάβησης) και β. Ψήφιση μεταβατικής διάταξης για τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων που έχουν ήδη φτάσει στα Ειρηνοδικεία.


Το προσχέδιο νόμου περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, η οποία θα πρέπει να ολοκληρώνεται το πολύ μέσα σε τρεις μήνες. Βήμα προς βήμα, έχει ως εξής: Ο οφειλέτης απευθύνεται στον δικηγορικό σύλλογο του τόπου κατοικίας του. Σε κάθε δικηγορικό σύλλογο, συγκροτείται «ειδικό σώμα διαμεσολαβητών δικηγόρων». Δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες σε τράπεζες δεν μπορούν να μπουν στον κατάλογο των διαμεσολαβητών. Ειδικά για το 2014, αν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός διαμεσολαβητών, προβλέπεται από το σχέδιο νόμου η ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγόρους με «σχετική εμπειρία, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε σεμινάριο 10 ωρών για τη διαμεσολάβηση». Οι τράπεζες, μέσα σε 15 εργάσιμες από την υποβολή του αιτήματος, παραδίδουν χωρίς επιβάρυνση, αναλυτική κατάσταση οφειλών. Για κάθε παράβαση αυτής της υποχρέωσης προβλέπεται πρόστιμο στις τράπεζες το οποίο κυμαίνεται από 2.000 έως 10.000 ευρώ.

 

Μόλις 16.000 οι αιτήσεις (στις τράπεζες) προστασίας από πλειστηριασμό!

 

Ελάχιστοι «τσίμπησαν» στην προστασία της κύριας κατοικίας που σέρβιρε η κυβέρνηση ως σπουδαίο κοινωνικοοικονομικό μέτρο, καθώς μόλις για 16.000 ληξιπρόθεσμα δάνεια κατατέθηκαν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, που έληγε η σχετική προθεσμία, αιτήσεις τις τράπεζες προκειμένου να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες για πλειστηριασμό. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει στην πράξη το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αυξάνονται με καταιγιστικό ρυθμό οι αιτήσεις των δανειοληπτών που θέλουν να ενταχθούν στην προστασία του νόμου. Πλέον οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 90.000, με τις δικασίμους να προσδιορίζονται πια μετά το 2022. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη των δανειοληπτών για προστασία και όχι για μέτρα – ασπιρίνη που δεν λύνουν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.


Πρόκειται κυρίως για «κόκκινους» δανειολήπτες, που είχαν στα χέρια τους διαταγή πληρωμής με επιταγή προς εκτέλεση, ενώ από τραπεζικά στελέχη αναφέρεται ότι υπεύθυνες δηλώσεις με όλα τους τα προσωπικά, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία βάσει των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος υποβλήθηκαν και από ορισμένους οφειλέτες οι οποίοι δεν είχαν φτάσει καν στο στάδιο της καταγγελίας της δανειακής τους σύμβασης.


Να σημειωθεί πάντως ότι η υποβολή της αίτησης από μόνη της δεν προσφέρει κάποιου είδους προστασία, καθώς είναι στην ευχέρεια της τράπεζας -ή των τραπεζών- να την κάνουν δεκτή. Στον αντίποδα, αυξάνονται με καταιγιστικό ρυθμό οι αιτήσεις των δανειοληπτών που θέλουν να ενταχθούν στην προστασία του νόμου Κατσέλη για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι οποίες πλέον ξεπερνούν τις 90.000, με τις δικασίμους να προσδιορίζονται πια μετά το 2022.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.