Απολύσεις, πλεόνασμα και στο βάθος ανάπτυξη

Του Ντην Βουλκίδη

Τα πάνω – κάτω στην αισιοδοξία της κυβέρνησης, έφερε η τρόικα, η οποία “δένει τα χέρια” του οικονομικού επιτελείου, όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα.

Από την μία ο Σαμαράς δίνει εντολή να μοιραστούν τα χρήματα του πλεονάσματος στον κόσμο, και στις ευπαθείς ομάδες, αλλά από την άλλη ο Τόμσεν και οι συνεργάτες του βάζουν φρένο στις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Στην ουσία τους λένε να σταματήσουν να υπόσχονται χρήματα με την σέσουλα.

 

Συγκεκριμένα οι εταίροι τονίζουν ότι:

1)Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προβαίνει σε παροχές όταν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό φέτος και τα επόμενα χρόνια, δηλαδή είναι πιθανό σε λίγο καιρό να ζητάει νέο δάνειο από την Ευρωζώνη. Αυτό που πολιτικά θα μπορούσε να γίνει δεκτό από τα κοινοβούλια των άλλων κρατών – μελών, υποστηρίζει η Τρόικα, είναι κάποια περιορισμένα και στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, όπως οι άνεργοι, αλλά όχι οι δικαστικοί και οι ένστολοι.

 

2) Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να διανέμει πρωτογενές πλεόνασμα, όταν υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί δημοσιονομική τρύπα από τις δικαστικές αποφάσεις για δικαστικούς και ένστολους και όταν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, δηλαδή θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα το 2015 και το 2016.

 

Τι τους λένε δηλαδή; Ότι είναι οξύμωρο η κυβέρνηση Σαμαρά να μοιράζει χρήματα όταν η χώρα μας, σύμφωνα με τους δανειστές πάντα, δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, ενώ το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέο δανεισμό μοιάζει πιο αληθινό από ποτέ. Γιατί είναι εξωπραγματικό να τάζουν χρήματα την ώρα που δεν μπορούν να καλύψουν τα παλαιότερα χρηματοδοτικά κενά.

 

Μέσα σε όλο αυτό το αισιόδοξο κλίμα που έχει δημιουργηθεί, έρχονται και οι απολύσεις στο Δημόσιο, για να συμπληρώσουν το σκηνικό της ανάπτυξης του 2014.

 

 

Έτσι, στις 23 Μαρτίου 2014, θα απολυθούν 1.600 σχολικοί φύλακες και 400 εκπαιδευτικοί, από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2014, θα απομακρυνθούν 500 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, 120 δημοτικοί αστυνομικοί, 650 διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων, 1.730 υπάλληλοι υπουργείων διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2014 αναμένεται να απολυθούν 1.000 υπάλληλοι από τον ΕΟΠΥΥ και τους δήμους.

Στις 11.400 που θα γίνουν ως τα τέλη του έτους περιλαμβάνονται απολύσεις 2.500 γιατροί του ΕΟΠΥΥ , 500 επίορκοι, 1.000 εργαζόμενοι που θα κριθούν ακατάλληλοι και 1.500 υπάλληλοι που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες.

 

Αυτά είναι τα νούμερα της καταστροφής. Ε, όπως και να το κάνουμε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι απολύσεις είναι μνημονιακή υποχρέωση και πρέπει να γίνουν. Βέβαια κανείς από το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να καταλάβει, ότι οι απολύσεις οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας και στο κλείσιμο των επιχειρήσεων αφού χωρίς χρήμα δεν κινείται η αγορά.

 

Έτσι θα έρθει η ανάπτυξη; Έτσι θα βγούμε στις αγορές; Μα πώς είναι δυνατόν να βγούμε από την κρίση όταν ό κόσμος δεν έχει δουλειά και πεινάει; Απαντήσεις δεν πρόκειται να πάρουμε από κανέναν και πόσο μάλλον από τις αδύναμες κυβερνήσεις που δεν έχουν το σθένος να πουν ένα  ΟΧΙ σε αυτούς που αντιμετωπίζουν ένα ολόκληρο λαό σαν στατιστικά στοιχεία.

 

Υπομονή τώρα έχουμε εκλογές ίσως επωφεληθούμε από καμία προεκλογική παροχή. Μετά βλέπουμε…

 

Danioliptes.gr