Από τις Βρυξέλλες οι αυστηροί κανόνες για τραπεζίτες

Νέους κανόνες που επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στις αμοιβές των κορυφαίων τραπεζιτών της Ευρώπης υιοθέτησε χθες η Κομισιόν, σε μία τελευταία προσπάθεια να εφαρμόσει αυστηρότερους κανονισμούς στις τράπεζες που πυροδότησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

 

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, τα μπόνους δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 100% των αμοιβών που λαμβάνουν οι τραπεζίτες εφόσον ο τραπεζίτης θεωρείται ότι ασκεί υλικό αντίκτυπο στο προφίλ κινδύνου του χρηματοπιστωτικού ομίλου. Στα άτομα αυτά συμπεριλαμβάνονται τραπεζίτες των οποίων η αμοιβή ξεπερνά τα 500.000 ευρώ ετησίως ή αυτοί που συγκαταλέγονται στο κορυφαίο 0,3% των τραπεζιτών όσον αφορά ης απολαβές τους. Τα 9 ιδρυτικά στελέχη των 4 εισηγμένων ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου εισέπραξαν πέρυσι 2,6 δις δολ σύμφωνα με τους «Financial Times».

 

Οι αποδοχές των τραπεζιτών στην Ελλάδα

 

Οι Βρυξέλλες χτυπούν ήδη το καμπανάκι για την Ελλάδα κι άρα έφτασε η ώρα για νομοθετική ρύθμιση με την ποια θα μειώνεται το ανώτατο όριο αποδοχών για στελέχη 4 τραπεζών που έχουν λάβει κρατική ενίσχυση.

 

Ακόμη κι αν ψηφιστεί η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυβέρνηση, δεν θα προχωρήσει στην ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της παραπάνω οδηγίας. Απλώς θα θέσει νέο ανώτατο όριο ετήσιων απολαβών συνδέοντας το πιθανώς με τις πραγματικές απολαβές του διοικητή της ΤτΕ.

 

Θεωρητικά αυτό ισχύει και σήμερα. Δηλαδή τα τραπεζικά στελέχη δεν μπορούν να παίρνουν ετησίως περισσότερα χρήματα από αυτά του διοικητή της ΤτΕ(7.600 ευρώ καθαρά το μήνα). Για τα αυτονόητο, λοιπόν, πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση!

 

 Όμως, ο κ. Γ. Προβόπουλος με δική του βούληση έχει παραιτηθεί από μέρος των απολαβών του λόγω κρίσης (έβαλε ψαλίδι 30%), χωρίς αντίστοιχα να αλλάξουν οι ονομαστικές ετήσιες απολαβές του διοικητή της ΤτΕ. Έτσι, δημιουργείται το παράδοξο να υπάρχουν επικεφαλής τραπεζών με ετήσιες απολαβές υψηλότερες του διοικητή της ΤτΕ.

 

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Η κριτική της αγοράς εστιάζεται στο timing της αλλαγής και τον τρόπο με τον οποίο έρχεται. Η διάταξη για τον ορισμό νέου-χαμηλότερου πλαφόν θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως ακούμε, μαζί με το νέο θεσμικό πλαίσιο για το ΤΧΣ και τις συστημικές τράπεζες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασκεδάσει τις αντιδράσεις συγκεκριμένων βουλευτών της πλειοψηφίας για διατάξεις του νόμου, ώστε τελικώς να τον ψηφίσουν. Και ως γνωστόν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

 

Θα μπορούσαν, όμως, να ενσωματώσουν από τώρα την κοινοτική οδηγία, η οποία και πλαφόν στις ετήσιες απολαβές θέτει και bonus δίνει στους τραπεζίτες, για να επιτύχουν τους στόχους των πλάνων αναδιάρθρωσης.  Όμως, ούτε αυτό δεν κάνουν! Αφού ο ελληνικός λαός οδηγήθηκε στη χρεωκοπία, προκειμένου να λάβει δάνεια τα οποία αν και τα πληρώνει τα καταθέτει στις τράπεζες.

 

Danioliptes.gr