του Άγγελου Αγγελίδη
Οι χειμερινές εκπτώσεις επιβεβαίωσαν αυτό που γνώριζαν οι πάντες. Δηλαδή, ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα.
Επομένως, μόνο λογική μπορεί να χαρακτηριστεί η “βουτιά” κατά 20% που είδαν στον τζίρο τους, τρεις στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με έρευνα του εμπορικού συλλόγου της πόλης σε 200 μέλη του.
Μάλιστα, περισσότεροι από επτά στους 10 εμπόρους του δείγματος δήλωσαν απογοητευμένοι από τις φετινές επιδόσεις, με μόλις ένα 26% να δείχνει ικανοποιημένο. Το 58% των ερωτηθέντων είδε τον τζίρο του να μειώνεται κατά 23%, μόλις ένα 12% διαπίστωσε αύξηση σε σχέση με πέρυσι, ενώ σύμφωνα με το 25% ο τζίρος κινήθηκε στα ίδια επίπεδα.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο ΕΣΘ σημείωσε ότι αποτυπώνει επιχειρήσεις την απογοήτευση, το άγχος και την ανασφάλεια των εμπορικών επιχειρήσεων εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθίζησης της κατανάλωσης και στην περίοδο των εκπτώσεων.
Στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης ικανοποιημένο από την κίνηση στην αγορά κατά τις εκπτώσεις δήλωσε μόλις το 32% των επιχειρηματιών. Αναλυτικά, η απογοήτευση χτύπησε «κόκκινο» στην περιοχή Εγνατίας – Ιωνος Δραγούμη – Βενιζέλου, με μόλις το 24% να απαντά ότι είναι ικανοποιημένο από τον τζίρο των εκπτώσεων, ενώ ακολούθησε η ζώνη Ερμού – Βασιλέως Ηρακλείου – Δημητρίου Γούναρη, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 25%. θετικότερη ήταν η εικόνα στην περιοχή της Τσιμισκή – Αγίας Σοφίας – Μητροπόλεως – Προξένου Κορομηλά, όπου το ποσοστό των ικανοποιημένων από τον τζίρο τους εμπόρων ανήλθε σε 42%.
Πάντως, τη χειρότερη άποψη είχαν οι έμποροι εκτός του ιστορικού κέντρου και δη στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου μόλις το 12% δήλωσε ικανοποιημένο, ενώ επτά στις 10 επιχειρήσεις είδαν τον τζίρο τους να υποχωρεί. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη, το 25% των επιχειρήσεων δήλωσε ικανοποίηση από την κίνηση στην περίοδο των εκπτώσεων, ενώ, σε αντίστοιχη ερώτηση, ποσοστό 55% των ερωτηθέντων είδε μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι.
Έχει καταστεί κοινή πεποίθηση όλων των εμπλεκομένων ότι αν δεν ανοίξουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης από τις ανακεφαλοποιημένες και κρατικές τράπεζες, τότε δεν πρόκειται να πέσει “ζεστό” χρήμα στην αγορά. Δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, δεν θα τονωθεί η επιχειρηματικότητα, δεν θα αυξηθεί η κατανάλωση.
Είναι μια απλή αλυσίδα, οι κρίκοι της οποίας έχουν σπάσει με ευθύνη της τρόικας και της κυβέρνησης. Πλέον, η αρμονία πρέπει να αποκατασταθεί για να βγει επιτέλους η χώρα από την κρίση και να βαδίσει και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης…
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.