Σε νέο σκάνδαλο εμπλέκεται το όνομα της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank μετά τις κατηγορίες για χειραγώγηση των επιτοκίων και συναλλαγμάτων.
Για χειραγώγηση της τιμής αναφοράς του χρυσού (gold fix) στο Λονδίνο, ενός δείκτη που χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της αγοράς χρυσού, ύψους 20 τρισ. δολ., κατηγορούνται η γερμανική Deutsche Bank AG, η βρετανική Barclays Pic και τρεις άλλες τράπεζες – η Bank of Nova Scotia, η HSBC Holdings Pic και η Societe Generate SA.
Όπως ανέφερε δημοσίευμα του “Bloomberg”, ο Κέβιν Μάερ, ένας κάτοικος της Νέας Υόρκης που δηλώνει ότι έκανε αγοραπωλησίες χρυσού και προθεσμιακών τιμών και δικαιωμάτων σε χρυσό, κατέθεσε την Τρίτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν αγωγή, υποστηρίζοντας ότι οι πέντε τράπεζες που επιβλέπουν τον δείκτη αναφοράς του χρυσού, συνεννοήθηκαν για τη χειραγώγησή του.
Η αγωγή του Μάερ επικαλείται δημοσιεύματα στον Τύπο, πως την περασμένη εβδομάδα σχετικά με ένα προσχέδιο εγγράφου δύο ερευνητών, το οποίο δείχνει κάποια ασυνήθιστα μοτίβα τιμολόγησης που συνδέονται με την τιμή αναφοράς του χρυσού. Αρχές σε όλο τον κόσμο, που διερευνούν ήδη τη χειραγώγηση σημείων αναφοράς, από τα επιτόκια έως το συνάλλαγμα, εξετάζουν την αγορά χρυσού για ενδείξεις παρανομιών.
Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι θα αποσυρθεί από τα πάνελ για τον καθορισμό των τιμών αναφοράς του χρυσού και του ασημιού. Η γερμανική ρυθμιστική αρχή των χρηματοπιστωτικών αγορών (Bafin) πήρε συνέντευξη από υπαλλήλους της τράπεζας, στο πλαίσιο έρευνας για το ενδεχόμενο χειραγώγησης της τιμής του χρυσού και του ασημιού, ενώ η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας διερευνά επίσης τον τρόπο υπολογισμού των τιμών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μάερ επιδιώκει να εκπροσωπήσει την ομάδα όλων των επενδυτών που διακρατούσαν ή εμπορεύονταν χρυσό και παράγωγα χρυσού από το 2004 έως σήμερα, τα οποία τιμολογούνταν με βάση την τιμή αναφοράς του χρυσού. Ο Μάερ επιδιώκει την επιδίκαση αποζημιώσεως για λογαριασμό της ομάδας.
Σημειώνεται ότι σήμερα ο καθορισμός της τιμής αναφοράς του χρυσού γίνεται δύο φορές ημερησίως σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ τραπεζών. Στην αρχή κάθε συνεδρίασης, ο πρόεδρος ανακοινώνει μία τιμή εκκίνησης στα άλλα μέλη, τα οποία τη μεταφέρουν στους πελάτες τους και, με βάση τις εντολές που λαμβάνουν από εκείνους, καθοδηγούν τους εκπροσώπους τους να δηλώσουν αγοραστές ή πωλητές στη συγκεκριμένη τιμή. Η τιμή αυξάνεται ή μειώνεται, έως ότου υπάρξει αντιστοιχία της ζήτησης με την προσφορά, οπότε ανακοινώνεται η τιμή αναφοράς. Ο δείκτης London gold fix χρησιμοποιείται από εταιρείες εξόρυξης, κοσμηματοπωλεία και κεντρικές τράπεζες για την αποτίμηση του μετάλλου. Ερευνητές εικάζουν ότι το σημείο αναφοράς ενδέχεται να χειραγωγείται επί μια δεκαετία από τις τράπεζες.
Πρόστιμο σε 8 τράπεζες για χειραγώγηση επιτοκίων – πρώτη η Deutsche Bank
Η κατά άλλα «comme il faut» γερμανική τράπεζα, που κουνά το «δάχτυλο» σε όλη την Ευρώπη, ήταν στη λίστα των 8 τραπεζών που τιμωρήθηκαν από την Κομισιόν με πρόστιμο ύψους 1,71 δισ. ευρώ για χειραγώγηση διατραπεζικών επιτοκίων.
Εκτός από την Deutsche Bank, στη λίστα υπήρχαν ακόμη οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, όπως οι J.P. Morgan Chase & Co., Societe Generale SA και Deutsche Bank AG. Πρόστιμα επεβλήθησαν επίσης στις Royal Bank of Scotland Group PLC, Citigroup Inc.και RP Martin.
Το υψηλότερο πρόστιμο, ύψους 466 εκατ. ευρώ, επιβλήθηκε στην Deutsche Bank.
«Σοκαριστκή» χαρακτήρισε την πρακτική των τραπεζών ο πρόεδρος της Επιτροπής Joaquín Almunia, δήλωσε:
«Αυτό που είναι πράγματι σοκαριστικό όσον αφορά τα σκάνδαλα του Libor και του Euribor δεν είναι μόνο η χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων η οποία πολεμάται από όλες τις ρυθμιστικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά η αθέμιτη συνεργασία μεταξύ τραπεζών οι οποίες υποτίθεται ότι πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους».
Νικολούδης: Όσα χρόνια είμαι εισαγγελέας δεν έχω ξαναδεί σκάνδαλο όπως της Proton
Για την τεράστια διαπλοκή που λιμαίνεται το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας ενημερώθηκε σήμερα κι η Ελληνική Βουλή. Ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης ανέλυσε τον τρόπο που λειτουργούσαν οι τράπεζες που χορηγούσαν «κόκκινα» δάνεια. Στα όσα ανέφερε χρησιμοποίησε πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς υποστηρίζοντας πως ο τρόπος λειτουργίας των τραπεζών αυτών έφερε στο φως ένα καινούργιο μοντέλο εγκληματία με σπουδές στο ξέπλυμα χρήματος.
«Αυτοί οι εγκληματίες δεν έχουν καλάσνικοφ και μάσκες, άλλα ΜΜΕ. Καθένας απ´ αυτούς ή είχε δικό του ΜΜΕ -εφημερίδα ή κανάλι- η είχε μισθώσεις ΜΜΕ. Παντού υπάρχει διαφθορά και παντού υπάρχει διαπλοκή. Όσον αφορά τη διαπλοκή στις άλλες χώρες το τρίγωνο είναι οικονομική ελίτ, πολιτική ελίτ και ΜΜΕ. Εδώ είναι ανάποδα: οικονομική ελίτ, ΜΜΕ και τρίτη η πολιτική ελίτ. Τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο. Τα πολιτικά πρόσωπα παίζουν τριτεύοντα ρόλο στη διαπλοκή».
Μάλιστα, τόνισε πως όλες οι ληστείες που έχουν γίνει, όσα χρόνια είναι εισαγγελέας, δεν φτάνουν το αντικείμενο του εγκλήματος σε μια και μόνο τράπεζα και στη συνέχεια είπε πως οι τράπεζες αυτές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες.
Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται η Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η FBB του Βίκτορα Ρέστη και η τράπεζα Χαλκίδας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως ανέφερε ο κ.Νικολούδης, οι τράπεζες λειτουργούσαν και ό,τι έκαναν το έκαναν για να ωφεληθούν οικονομικά οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των τραπεζών.
Στη δεύτερη κατηγορία είναι το ΤΤ και η τράπεζα Πελοποννήσου που έδιναν δάνεια σε άλλους και κυρίως σε επιχειρηματίες που δεν τα επέστρεφαν ποτέ.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.