Σώστε τις καταθέσεις σας! Έρχεται το ηλεκτρονικό κατασχετήριο

Ενώπιον μίας πολύ δυσάρεστης έκπληξης πρόκειται να βρεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα όσοι φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία, η οποία ετοιμάζεται να βάλει άγριο χέρι στις καταθέσεις.


Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών, βάζει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό κατασχετήριο, με το οποίο θα μπορεί πλέον να αρπάζει τα λεφτά των φορολογούμενων, χωρίς καν να τους ενημερώνει.


Όσοι έχουν την ατυχία να χρωστούν στο δημόσιο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα τρομακτική επίθεση, καθώς θα δουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να μηδενίζονται, το αργότερα μέσα σε 15 μέρες. Και αυτό γιατί το κράτος σε μια απελπισμένη προσπάθεια να μαζέψει 2,2 δις και να τροφοδοτήσει το πρωτογενές πλεόνασμα, ξεπερνά ακόμα και τον εαυτό του.


Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με δημοσίευμα της
KontraNews, το ΥΠΟΙΟ  αποφάσισε να δημιουργήσει μια κοινή διατραπεζική πλατφόρμα, (το λεγόμενο Μητρώο Καταθετών), όπου θα έχει άμεση πρόσβαση στις καταθέσεις του φορολογούμενου και στις τέσσερις τράπεζες. Έτσι θα μπορούν να βλέπει αν ο φορολογούμενος έχει οφειλές προς το δημόσιο και να δίνουν διαταγή στα τραπεζικά ιδρύματα να παρακρατά τα χρήματα από τις καταθέσεις. Όμως ο καταθέτης δεν θα ενημερώνεται ποτέ και απλά θα διαπιστώνει ότι τα χρήματα που είχε στην άκρη για οποιοδήποτε άλλο σκοπό θα έχουν κατασχεθεί από την εφορία.


Πώς θα λειτουργεί

 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι υπάλληλοι των 65 εφοριών στις οποίες υπάρχει δικαστικό τμήμα θα προχωρούν σε ηλεκτρονικό αίτημα προς τις τράπεζας μέσω της υπηρεσίας Μητρώου Καταθέσεων και θα ενημερώνονται αν ο οφειλέτης έχει κάποιες καταθέσεις. Οι τράπεζες μέσα σε λίγες μέρες θα απαντούν στο αίτημα και εφόσον διαπιστωθεί τραπεζικό υπόλοιπο, η εφορία θα εκδίδει και θα αποστέλλει με ηλεκτρονικό τρόπο κατασχετήριο στην τράπεζα, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να δώσει το ανάλογο ποσό στους εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους.


Το μυστικό της όλης διαδικασίας είναι ότι ο καταθέτης δεν θα έχει γνώση των όσων συμβαίνουν στον τραπεζικό του λογαριασμό, για να μη μπορεί να παρέμβει και να τραβήξει τα χρήματά του. Έτσι ουσιαστικά θα μαθαίνει για τα όσα συνέβησαν πίσω από την πλάτη του, τη στιγμή που θα πάει σε ένα ATM για να τραβήξει χρήματα, διαπιστώνοντας ότι ο λογαριασμός του είναι κενός.


Πάντως το κόλπο είναι ότι με την παρούσα ρύθμιση, βγαίνουν από το παιχνίδι οι δικαστικοί επιμελητές και η χρονική καθυστέρηση. Μέχρι πρότινος το υπουργείο Οικονομικών έδινε στις τράπεζες χειρόγραφα κατασχετήρια (δεκάδες χιλιάδες). Οι τελευταίες έψαχναν τα κιτάπια τους και αν έβρισκαν καταθέσεις τις τραβούσαν. Το πρόβλημα ήταν όμως ότι μέχρι να δώσουν οι δικαστικοί επιμελητές τα χειρόγραφα στις τράπεζες και ωσότου αυτές να αναζητήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς, περνούσαν ολόκληροι μήνες.

 

Πολλές μανούλες θα κλάψουν τα χαμένα τους ευρώ, που τόσο ύπουλα απέσπασε το Ελληνικό Δημόσιο από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, με τη βοήθεια της τράπεζας…

 

Danioliptes.gr