Συγγνώμη; ΝΑΙ. Αποζημίωση; ΟΧΙ

του Άγγελου Αγγελίδη

Ο Γιόαχιμ Γκάουκ έγινε στην Ελλάδα γνωστός από τη μία στιγμή στην άλλην. Δηλαδή, από την ώρα που ανακοινώθηκε πως θα επισκεφτεί την Ελλάδα ως Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Μέχρι τότε, οι έλληνες αγνοούσαν καν την ύπαρξή του, καθώς όλα τα φώτα της δημοσιότητας συγκεντρώνει πάνω της η φράου Μέρκελ.

 

Ο Γκάουκ ήρθε στην Ελλάδα για επίσημη τριήμερη επίσκεψη με σκοπό όπως λέει να επιβεβαιώσει “τη μακρόχρονη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες, στην οποία μπορεί -με επίκαιρα γεγονότα και συζητήσεις- να έχει πέσει σκιά, όμως παραμένει ισχυρή”. «Θα ήθελα να μιλήσω με ανθρώπους, για μια άλλη σύγχρονη Γερμανία, καθώς οι δεσμοί των δύο λαών έχουν μεγάλη ιστορία. Χθες, στην Ακρόπολη επιβεβαιώθηκε αυτή η ιστορία» είπε ο κ. Γκάουκ και πρόσθεσε: «Θέλω να ξέρετε ότι στα 15 μου χρόνια, στην τότε κομμουνιστική και δικτατορική Ανατολική Γερμανία, έμαθα αρχαία ελληνικά».

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ως παράδειγμα εγκάρδιας συνεννόησης των δύο λαών είπε: «Δύομισι εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες έχουν έρθει στην Ελλάδα το 2013 και αναμένεται το 2014 να αυξηθούν 10% – 12% και αυτό δείχνει την αγάπη των Γερμανών για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της». Ο κ. Γκάουκ απάντησε ότι «οι Γερμανοί τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς να τρομοκρατηθούν απ’ όσα γράφονταν στον Τύπο, για την κατάσταση στη χώρα σας».

 

Όλα αυτά καλά, αλλά τίποτα για τη ταμπακέρα. Και ποια είναι αυτή; Μα, φυσικά οι ελληνικές απαιτήσεις για επιστροφή του κατοχικού δανείου που με το ζόρι επέβαλαν στην κατοχική ελληνική κυβέρνηση οι δυνάμεις του Γ’ Ράιχ, αλλά και οι γερμανικές αποζημιώσεις για την καταστροφή των υποδομών της χώρας και τους χιλιάδες θανάτους αμάχων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Γι’ αυτά, ο κ. Γκάουκ δεν είπε το παραμικρό, αν και το θέμα τέθηκε από τον κ. Παπούλια.

 

Για να ακριβολογούμε, ο κ. Γκάουκ απλά αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν έχει αρμοδιότητα να πάρει άλλη θέση από αυτή που έχει εκφραστεί από τη γερμανική κυβέρνηση. Δηλαδή, στην ουσία πέταξε το μπαλάκι στην Καγκελαρία και συνέστησε στους έλληνες αν ζητούν αποζημιώσεις, να τις διεκδικήσουν από τη φράου Μέρκελ. Απίστευτη πολιτική δειλία από έναν άνθρωπο που αποτελεί την κεφαλή της ισχυρότερης χώρας της Ευρώπης. Θα περίμενε κανείς από τον κ. Γκάουκ, που με τόσο καμάρι μας ενημέρωσε ότι μάθαινε ελληνικά, να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στα συγκεκριμένα θέματα. Στο κάτω – κάτω, οι πρόγονοί του ήταν αυτοί που ήρθαν ως κατακτητές, σκότωναν, βίαζαν και βασάνιζαν τον ελληνικό λαό.

 

Πάντως, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, το πιο βαρύ συμβολικά κομμάτι της επίσκεψης Γκάουκ στην Ελλάδα θα είναι το προσκύνημά του στο χωριό Λυγκιάδες της Ηπείρου, οι κάτοικοι του οποίου σφαγιάστηκαν από τη Βέρμαχτ. Εκεί, θα ακούσουμε και πάλι δακρύβρεχτα λόγια από το στόμα του Γερμανού Προέδρου. Ίσως ακούσουμε και μία συγγνώμη. Όμως, είναι αυτό αρκετό; Όχι. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Να κυνηγήσει μέχρι τέλους την ιστορία του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων. Το οφείλει όχι μόνο στη παρούσα γενιά, αλλά και στη μνήμη όλων των Ελλήνων που σκοτώθηκαν από γερμανικές σφαίρες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Danioliptes.gr