Με τίνος τα χρήματα θα αποπληρώσουν τις προνομιούχες Αλογοσκούφη Πειραιώς και Alpha;

Ευεργέτες με ξένα κόλλυβα ετοιμάζονται να γίνουν δύο εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας, οι οποίες από την αρχή της κρίσης έχουν λάβει περισσότερα από 300 δις για την στήριξη τους από το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα Κέρδος, σκέψεις για αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών που πήρε από τις τράπεζες το 2009 η τότε κυβέρνηση Καραμανλή για την στήριξη των ελληνικών τραπεζών μετά την τραπεζική κρίση που είχε ξεσπάσει στις ΗΠΑ ένα χρόνο νωρίτερα εξετάζουν τα επιτελεία μερικών τραπεζών. Αν οι τράπεζες επιστρέψουν τα 4,4 δισ. ευρώ, θα έχει σημειωθεί μία σημαντική επιτυχία για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε μία κίνηση ματ με σκοπό να αποδείξουν οτι συμβάλλουν στη μείωση του ελληνικού χρέους, όταν ήταν ένας παράγοντας στην αύξηση του.

 

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν οτι, αν δεν προχωρήσει και η ιδιωτικοποίηση της Eurobank, τότε η κυβέρνηση θα έχει πετύχει τον στόχο των εσόδων για τις ιδιωτικοποιήσεις εφέτος, υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές, οπότε το ασφυκτικό πλαίσιο για την πώληση άλλων φορέων του Δημοσίου, μάλλον θα χαλαρώσει.


Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι Alpha και Πειραιώς φέρονται διατεθειμένες να καταβάλουν το ποσό των περίπου 940 και 750 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων, η ομολογιακή έκδοση της Πειραιώς θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο και την αποπληρωμή των «προνομιούχων μετοχών Αλογοσκούφη» και το όποιο κενό δημιουργήθηκε από τα stress tests.


Ξαφνικά ανακάλυψαν «χαμένα» έσοδα

 

Σημαντικά έσοδα, που θα πάνε στο ΤΧΣ για την κάλυψη των κεφαλαίων που με τη σειρά του δανείστηκε για την ενίσχυση των τραπεζών, δηλαδή στο χρέος, θα επιτευχθούν από την πώληση της Eurobank, αν και δεν είναι σαφές το τι θα γίνει με τους ομολογιούχους που κατέχουν τίτλους μειωμένης εξασφάλισης.


Υπολογίζεται ότι στην περίπτωση της Eurobank οι ομολογιακοί αυτοί τίτλοι δεν ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ. Υπό τα δεδομένα αυτά, οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο (σ.σ. σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των δανειστών) η κυβέρνηση κατορθώνει να κάνει εμμέσως αποκρατικοποιήσεις και επιτυγχάνεται ο στόχος να συγκεντρωθούν κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν στο χρέος. Επιπρόσθετα, οι ξένοι επενδυτές, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, που βρίσκονται σε διαρκή επαφή μαζί τους εκτιμούν ότι αυτός είναι και ο λόγος για την κούρσα των ομολόγων και μάλιστα σε μία περίοδο που η ανάπτυξη αναμένεται να έρθει σε ένα ευαίσθητο για την οικονομία περιβάλλον, με μεγάλες γεωπολιτικές ανησυχίες (Τουρκία, Ουκρανία, αγωγοί) και εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις (όπως οι εκλογές του ερχόμενου Μαΐου).


Η επιστροφή των τραπεζών

 

Σε κάθε περίπτωση ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να επιστρέφει, δριμύτερος, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Από τη μία οι μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς θα εισέλθουν στον δείκτη FTSE Europe, μετά το rebalancing, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.619,03 μονάδες, με απώλειες μόλις 0,04%.Παράλληλα, είναι θετικό το ότι οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας έχουν απεξαρτηθεί από τη χρηματιστηριακή «κηδεμονία» των τραπεζών και διαμορφώνουν ξεχωριστό momentum, ασχέτως με την εκάστοτε κίνηση των τραπεζών. Η αγορά έτσι αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, ενώ οι αποδόσεις είναι εξαιρετικά μεγάλες για να αγνοηθούν από χαρτοφυλάκια όλων των ειδών.

 

Από την άλλη, φαίνεται να παρατείνεται η φιλολογία όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, δεδομένου ότι η ΤτΕ είναι η αρμόδια Εθνική Αρχή για τη διεξαγωγή της άσκησης προσομοίωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει την Τράπεζα της Ελλάδος, διατηρώντας, πάντως, τις διαφωνίες της ως προς επιμέρους νούμερα που θα ανακοινώσει η ελληνική κεντρική τράπεζα.


Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν κάποιες ενδείξεις συγκρατημένης αισιοδοξίας, αλλά τονίζουν πως τα περισσότερα θα κριθούν από τη λύση που θα δοθεί για τα «κόκκινα» δάνεια στη χώρα και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

 

Με «ξένα κόλλυβα»

 

Όλα αυτά τα σχέδια γίνονται ενώ μαίνεται ο πόλεμος κυβέρνησης – τρόικας για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, με την πρώτη να εκτιμά τις ανάγκες σε 6- 6,5 δις ευρώ ενώ η δεύτερη (και κυρίως το ΔΝΤ) εκτιμά οτι μπορεί και να αγγίζουν τα 20 δις ευρώ.

Από τη μία δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο βάζει χέρι στην περιουσία του ελληνικού λαού κι υποθηκεύει το μέλλον του για να στηρίξει τις τράπεζες, κι από την άλλη οι τράπεζες κάνουν χρήση αυτών των κεφαλαίων για να επιστρέψουν στην κερδοφορία. Κι όλα αυτά με χρήματα του ελληνικού λαού, με τις θυσίες και τους κόπους του.

 

Danioliptes.gr