Και ως δια μαγείας εγένετο συμφωνία με την τρόικα για το ζήτημα των τραπεζών. Και αποδείχθηκε περίτρανα ποιος κάνει κουμάντο. Άλλωστε, όποιος ελέγχει τις τράπεζες κάνει κουμάντο σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Με τι όρους, τι προϋποθέσεις και με τι κόστος για τον ελληνικό λαό, ουδείς γνωρίζει…

 

«Πάμε στο Eurogroup με λυμένο το θέμα των τραπεζών», ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Πέραν αυτού, όμως, ουδέν. Περιορίστηκε να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι έως την άλλη Κυριακή, 16 Μαρτίου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο σύνολό τους.

 

Ειδικά για το ζήτημα των τραπεζών, ο συγκεκριμένος παράγοντας διευκρίνισε ότι σημαντικό ρόλο, προς την επίλυση του προβλήματος διαδραμάτισε η πρωινή συνάντηση, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν. Σε αυτή τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποχρεώθηκε να υποχωρήσει από τις αρχικές ακραίες θέσεις του και να δεχθεί την ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις άλλες ευρωπαϊκές. Από την πλευρά του, έτερος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι υπέρ της επίλυσης μπορεί να συνετέλεσαν οι ανακοινώσεις δύο συστημικών τραπεζών για Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου.Ερωτηθείς ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για το εάν αιφνιδιάστηκαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την ένταση τής εμπλοκής του ΔΝΤ στο θέμα των ελληνικών τραπεζών, απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ έχει εμπλοκή σε όλες τις χώρες που είναι σε Πρόγραμμα. Θα πρέπει να βρουν φόρμουλα στην Ευρώπη για αυτόν τον ρόλο του ΔΝΤ». Σημειώνεται, παράλληλα, ότι, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενδεχομένως την άλλη εβδομάδα να κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το φορολογικό (για το τελευταίο, υπάρχει πιθανότητα μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση, π.χ. για τον φόρο υπεραξίας και τις αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα).

Ξαφνικά, και στο θέμα των τραπεζών, η κυβέρνηση φέρεται να σήκωσε ανάστημα και χτύπησε το χέρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Αν αυτή η πληροφορία όντως, ισχύει κι η κυβέρνηση όντως υποχρέωσε τον κ Τόμσεν σε υπαναχώρηση τότε σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να πετυχαίνει υπαναχώρηση απλά μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει για κανέναν λόγο: ούτε για τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ούτε για τη βαρύτατη φορολογία. Βέβαια, δεν μπορεί κανείς εύκολα να πιστέψει αυτές τις διαρροές ενώ γνωρίζει οτι η Ελλάδα έχει εκχωρήσει το δικαιώμα της να διαπραγματεύεται για τα δάνεια των πολιτών της στους δανειστές της.

Άρα ως πότε θα συνεχιστεί το παραμύθι περί δήθεν διαπραγμάτευσης; Ως πότε θα ισχυρίζονται οτι υπάρχει δυνατότητα υπαναχώρησης όταν όλα αυτά τα καυτά ζητήματα για τον ελληνικό λαό αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση;

Danioliptes.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.