Τα είχαμε πει στα μέσα του Φλεβάρη ότι κάποιος μη πολιτικός θα έπαιρνε πάνω του τη λύση του γόρδιου δεσμού των stress tests των ελληνικών τραπεζών.

 

Έτσι δεν είναι; Ήμουν βέβαιος ότι μόνο έτσι θα βρισκόταν «λύση…..».

Ο παλιός τραπεζίτης κ. Χ ακουγόταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος στο τηλέφωνο.

Μου τηλεφώνησε λίγες ώρες μόλις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος.

 

«Δεν μπορώ να πω», σχολίασα, προσπαθώντας να δείξω ανάλογο ενθουσιασμό, «θυμάμαι τι είχες προβλέψει», του είπα, «παρότι εγώ είχα αρνηθεί να σου εκμυστηρευτώ όσα είχα ήδη πληροφορηθεί…».

 

«Το καταλαβαίνω και τώρα, όπως και τότε. Όμως, εδώ που τα λέμε, δεν γινόταν «Τα νούμερα που έδωσε ο κ. Προβόπουλος με την έγκριση του κ. Ντράγκι δεν είναι όπως Φαίνονται…» αλλιώς.

 

Και καλά έκανες. Η μάλλον καλά κάνανε, γιατί αυτό ήταν υπόθεση της ΤτΕ και της ΕΚΤ. Όπως γνωρίζεις, είμαστε ήδη σε μεταβατικό εποπτικό καθεστώς από την ΤτΕ στην ΕΚΤ, η οποία έχει ήδη αρχίσει να ελέγχει την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών σε δείγματα πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που έλεγξε η Balck Rock…».

 

Έμεινα για λίγο σιωπηλός, συνειδητοποιώντας ότι γνώριζε πολύ περισσότερα από όσα μοιραζόμασταν στις σύντομες τηλεφωνικές συνομιλίες μας.

 

«Σου έχω και άλλη πρόβλεψη, πάντως. Τα νούμερα που έδωσε ο κ. Προβόπουλος με την έγκριση του κ. Ντράγκι δεν είναι όπως φαίνονται. Κάποιοι φίλοι στη Φρανκφούρτη, χωρίς κακή πρόθεση, μου τα ονομάτισαν “πολιτικούς αριθμούς”. Εσύ τι λες γι’ αυτό;».

 

Έμεινα και πάλι σιωπηλός για λίγο και του απάντησα ότι ούτε ο Ντράγκι ούτε ο Προβόπουλος θα διακινδύνευαν την αξιοπιστία του Ευρωσυστήματος, έχοντας το ΔΝΤ να καιροφυλακτεί σαν Κέρβερος για να ανεβάσει τον πήχη των ευρωπαϊκών stress tests.

«Δίκιο έχεις, αλλά αυτό δεν αναιρεί αυτό που σου είπα. Οι “αριθμοί” είναι σχετικοί σε ένα περιβάλλον τόσο ασταθές όσο το διεθνές τραπεζικό σύστημα σήμερα. Η αξιοπιστία του “αριθμού” που έδωσε η ΤτΕ θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς οι αγορές θα υποδεχθούν τις επόμενες κινήσεις των τραπεζών. Η πρωτοβουλία της Πειραιώς θα δείξει προς τα πού θα γείρει η ζυγαριά… Και νομίζω ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ξέρουν προς τα πού θα γείρει.

 

Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι τα 6,3 δισ. ευρώ αφήνουν στο ΤΧΣ άλλα τόσα και περισσότερα για μαξιλάρι απέναντι σε κάθε απροσδόκητο μέχρι τον Νοέμβριο…».

 

Γιάννης Αγγέλης από Κεφάλαιο 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.