του Άγγελου Αγγελίδη

Όταν ανακοινώθηκε η ύπαρξή της, θεωρήθηκε μείζον πολιτικό θέμα. Το γαλλικό κράτος είχε ανεπίσημα – επίσημα δώσει στην ελληνική κυβέρνηση μία λίστα με ονόματα επιφανών ελλήνων που φέρονται να απόκρυβαν εισοδήματα από την εφορία.

Η λίστα βαφτίστηκε “Λαγκάρντ” από το όνομα της τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και μετέπειτα γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ.

 

Όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η λίστα… παράπεσε σε κάποια από τα υπουργικά γραφεία. Είχε εγγραφεί σε στικάκι USB, το οποίο αναζητούσαν όλοι. Οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες κυλούσαν και ενώ ο ελληνικός λαός περνούσε πολύ δύσκολα, οι φοροφυγάδες που αναφέρονταν στη λίστα είχαν βγει… λάδι! Κανείς δεν θα μπορούσε να τους πειράξει. Τελικά, η λίστα με τα 2.062 ονόματα διέρρευσε στον Τύπο, προκλήθηκε σάλος και ο πρώην τσάρος της Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραπέμπεται σε δίκη.

 

Όμως, επι της ουσίας; Τι απέγινε η λίστα; Ήταν η παραπομπή του Παπακωνσταντίνου, αυτό που πραγματικά ζητούσαν οι έλληνες φορολογούμενοι; Όχι, βέβαια. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ελεγχθούν ένα προς ένα τα ονόματα και τα εισοδήματά τους και να επιβληθούν οι ανάλογοι φόροι μαζί με τις νόμιμες προσαυξήσεις. Να εφαρμοστεί δηλαδή το κράτος Δικαίου. Να είναι όλοι οι έλληνες πολίτες, ίσοι απέναντι στο νόμο.

 

Δύο χρόνια μετά την δημοσιοποίηση της ύπαρξης της λίστας, από τα 2.062 ονόματα έχουν μπει στο στόχαστρο των διωκτικών και ελεγκτικών αρχών μόλις τα… 179! Πιο συγκεκριμένα, 107 υποθέσεις ελέγχει ακόμη (!) το ΣΔΟΕ και 72 φακέλους εξέτασε η Εφορία. Και όσο κι αν φαίνεται παράλογο, η τελευταία κινήθηκε πιο γρήγορα σε σχέση με το ΣΔΟΕ.

 

Έτσι, η εφορία απέστειλε τα πρώτα ειδοποιητήρια για την καταβολή προστίμων (με καθυστέρηση πάνω από ένα χρόνο) στους 72 φορολογουμένους που περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ». Φέρονται να έχουν διακινήσει “μαύρο” χρήμα, δηλαδή αδήλωτο, μέσω εμβασμάτων σε τράπεζες του εξωτερικού. Έπειτα από έρευνες πολλών μηνών, οι ελεγκτικές Αρχές εντόπισαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 72 δικαιούχων ποσά που δεν δικαιολογούνται. Κατά μέσο όρο, υπάρχει απόκλιση 5.000.000 ευρώ για καθένα από τους ελεγχόμενους. Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματικές ποινές ή πρόστιμα μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 40% της αδήλωτης φορολογητέας ύλης, δηλαδή τα συνολικά πρόστιμα μπορούν να φτάσουν τα 144 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των 72 δικαιούχων.

 

Την ώρα που ο ελληνικός λαός “αιμορραγεί” πληρώνοντας αβάσταχτους φόρους, η Πολιτεία πρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και να επιβάλει το νόμο. Να εξετάσει ένα προς ένα όλα τα ονόματα της περίφημης λίστας, να φροντίσει να εισπράξει τους φόρους και να επιβάλει τα ανάλογα πρόστιμα. Και αν δεν έχει αρκετούς υπαλλήλους να το πράξει, τότε να φροντίσει να πάρει όσους χρειάζεται…

 

Στο μεταξύ, μία πραγματική “καταιγίδα”… ειδοποιητηρίων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ασφαλιστικά ταμεία επιδίδονται σε ένα προγκρόμ συγκέντρωσης χρημάτων. Όποιος πρόλαβε… πρόλαβε να πάρει από τους φτωχοποιημένους πλέον έλληνες, οι οποίοι αν και βλέπουν τις τσέπες τους άδειες καλούνται να πληρώσουν τα ταμεία.

 

Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 64.243 ειδοποιητήρια σε οφειλέτες ΙΚΑ και Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ΟΑΕΕ και μάλιστα σε 3.395 περιπτώσεις ξεκινούν οι κινήσεις κατάσχεσης. Για να αποφύγουν τις κατασχέσεις οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη «νέα αρχή» και να ρυθμίσουν τα χρέη που είχαν στα ταμεία μέχρι και το τέλος του 2012. Η συγκεκριμένη ρύθμιση τέθηκε σε εφαρμογή πέρσι το καλοκαίρι, δίνοντας τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών έως και σε 48 δόσεις (οι δόσεις φτάνουν τις 100 για οφειλές έως 5.000 ευρώ).

 

Ωστόσο κάθε μήνα που καθυστερεί η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μειώνεται και ο αριθμός των δόσεων (αυτό τον μήνα είναι 39, τον Απρίλιο θα είναι 38 και ούτω καθεξής). Παράλληλα τρέχει και η «πάγια ρύθμιση» που προβλέπει μικρότερο αριθμό δόσεων. Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως πρόσφατα τα μεγάλα ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) προχώρησαν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους χρωστάνε κάτω από 10.000 ευρώ (κυρίως όσον αφορά στα απαιτούμενα δικαιολογητικά).

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.