Όταν ο Τρισέ εκβίασε με χρεοκοπία τον Απρίλιο 2011

Ευθεία απειλή ότι θα προκαλέσει τη χρεοκοπία της Ελλάδας είχε εκτοξεύσει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ στον τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είχε σπεύσει από την πλευρά του να υποκύψει στον εκβιασμό.

Ο κ. Τρισέ είχε στείλει επιστολή στον κ. Παπανδρέου στις 7 Απριλίου 2011, στην οποία προειδοποιούσε ότι θα αποσύρει τη στήριξη της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.


Η σχετική επιστολή, που είδε το φως της δημοσιότητας, εστάλη προς την ελληνική πλευρά μία ημέρα μετά την τοποθέτηση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς την τρόικα, ο οποίος είχε πει ότι η Ελλάδα σκόπευε να ζητήσει επιμήκυνση του χρέους. Ο κ. Τρισέ στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό αναφέρει: Ενδεχόμενη επιδίωξη για αναδιάρθρωση ή κούρεμα του χρέους από την ελληνική πλευρά θα έχει ως συνέπεια η ΕΚΤ να αποσύρει τη στήριξή της προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Αυτό θα σήμαινε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.


«Η επιδίωξη αυτής της στρατηγικής θα έθετε την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας σε ευρώ σε μείζονα κίνδυνο» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τρισέ στην επιστολή του. Υπενθυμίζει δε ότι το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, με βάση το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, είχε αποφασίσει να αναστείλει τα κριτήρια αξιολόγησης για χρεόγραφα που εξέδιδε η ελληνική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε αναπροσαρμογή χρέους θα προκαλούσε άρση αυτής της αναστολής.

 

Πηγή: Δημοκρατία