Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Με δύο ανοικτά θέματα περνά στην επόμενη μέρα ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος: την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση και την αποσαφήνιση της προθεσμίας που θα έχουν οι τράπεζες για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να τεθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου ως προαπαιτούμενο για τη δόση, με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις. Οι τράπεζες κάνουν καίριο βήμα ιδιωτικοποίησης καθώς μετά τις αυξήσεις μειώνεται το ποσοστό επικύρωσαν του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ απεμπλέκονται από τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου που αποτελούσαν «πονοκέφαλο» για τις διοικήσεις των τραπεζών. Ήδη, πριν από τη δημοσιοποίηση των stress tests τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος που δέχθηκε τις πιέσεις της τρόικας και ειδικότερα του ΔΝΤ όσο και οι τράπεζες σημείωναν ότι εντέλει την αξιοπιστία της άσκησης προσομοίωσης θα κρίνει η αγορά, κάτι που έγινε, αφού μεγάλοι επενδυτές και διεθνείς οίκοι επικύρωσαν την προεργασία των τελευταίων μηνών για τις διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να τεθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου ως προαπαιτούμενο για τη δόση, με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις που καταγράφονται για το περιεχόμενο του νέου πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης, όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από μέρος της κυβερνητικής παράταξης. Στο πλαίσιο αυτό, η κατάθεσή του θα γίνει εντός της εβδομάδας προκειμένου να ψηφιστεί στο δεκαήμερο που ακολουθεί.

 

Κι αφού, θα τεθεί ως προαπαιτούμενο για τη δόση, η Ελλάδα θα «φορτωθεί» και τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να μπορούν καν να διαμαρτυρηθούν. Μια δεύτερη πρωτοβουλία, που έχει και οικονομική λογική, σχετίζεται με τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαίου. Στο τραπέζι έχει πέσει η τροποποίηση της δομής της αύξησης έτσι που το Ταμείο να λάβει μέρος και να διατηρήσει ποσοστό της.


Συμφωνία να τεθεί η ψήφιση του ν/σχ ως προαπαιτούμενο για τη δόση – Κατατίθεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας Εγγύηση κάλυψης για Alpha Προωθείται άμεσα το νομοσχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

Διάρθρωση μ/κ τραπεζών

 

Σε εκκρεμότητα παραμένει αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, η διοίκηση της οποίας έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον συμμετοχής μεγάλων διεθνών funds, και την αποσαφήνιση της προθεσμίας που θα έχουν οι τράπεζες για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, κάτι που αφορά την Εθνική Τράπεζα. Οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, προχωρούν άμεσα σε αυξήσεις κεφαλαίου, υπερκαλύπτοντας έτσι τις ανάγκες τους.


Όσον αφορά τη Eurobank, για την οποία οι ανάγκες προσδιορίστηκαν σε 3 δισ. ευρώ, – ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για ανάγκες 2 δις ευρώ – είναι αναγκαία η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου ώστε η τράπεζα να ολοκληρώσει εγκαίρως την αύξηση κεφαλαίου. Με δύο τρόπους επιχειρείται να ξεπεραστούν οι πολιτικές και άλλες αντιδράσεις για την αύξηση, που προϋποθέτει, για να είναι επιτυχής, μια τιμή αρκετά χαμηλότερη από το 1,45 ευρώ στην οποία τοποθετήθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Οι βασικοί ενδιαφερόμενοι για τη Eurobank, μεταξύ των οποίων οι Fairfax, Apollo, York Capital, Point, αποδέχονται και τη συμμετοχή του ΤΧΣ, όπως καταγράφηκε στις επαφές που είχαν μετά τα stress tests με τη διοίκηση της Eurobank και του Ταμείου. Σημειώνεται ότι μια εναλλακτική που έχει συζητηθεί είναι να καλύψει πλήρως το ΤΧΣ την αύξηση και στη συνέχεια να προχωρήσει σε placement μετοχών της Eurobank. Εντός της εβδομάδας το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για να εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου, επιδιώκοντας να «τρέξει» τις διαδικασίες και κρατήσει ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτικών funds, που φέρονται πρόθυμα να γίνουν anchor investors.


Για την Εθνική Τράπεζα, κρίσιμο είναι το θέμα της προθεσμίας ανακεφαλαιοποίησης ώστε η διοίκηση να έχει την ευχέρεια να προχωρήσει στις κινήσεις που σχεδιάζει και δεν περιλαμβάνουν αύξηση κεφαλαίου. Καθώς η εκτίμηση από πλευράς της τράπεζας είναι ότι στα ευρωπαϊκά stress tests έχει την ευκαιρία για καλύτερες επιδόσεις, βοηθούσης της κατάστασης στην Τουρκία και της πορείας των αγορών, ο στόχος είναι μια προθεσμία που θα ξεπερνά το Νοέμβριο.


Όλες οι τράπεζες έχουν έως τις 15 Απριλίου για να υποβάλουν τα capital plans στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα δώσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης σε κάθε περίπτωση. Η κυβέρνηση έχει πάντως συνδέσει το θέμα του χρόνου με τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την τρόικα, επιδιώκοντας να πάρει χρονική παράταση.


Η Εθνική προετοιμάζει σειρά κινήσεων, περισσότερες από δέκα, σημειώνουν πηγές της τράπεζας, μέσω των οποίων θα είναι δυνατή η κάλυψη των αναγκών ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Σε ανάλυσή της η UBS, με αφορμή την κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς, σημειώνει ότι υπάρχει ζήτηση για ελληνικά ομόλογα και θεωρεί ότι η χρονική στιγμή φαίνεται ευνοϊκή, καθώς το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών υποχώρησε σε επίπεδα-ρεκόρ την τελευταία εβδομάδα. Η Πειραιώς ξεκινά roadshow σε ευρωπαϊκές πόλεις με fixed income investors και στη συνέχεια θα γίνει η έκδοση.

 

Με εγγύηση κάλυψης από δύο μεγάλους οίκους, το Citigroup και την JP Morgan, η Alpha Bank πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των παλαιών μετόχων και στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση και την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών ύψους 940 εκατ. ευρώ. Με βάση τα stress tests, η Alpha Bank έχει κεφαλαιακές ανάγκες 262 εκατ. ευρώ, τις χαμηλότερες του κλάδου, ενώ οι εκτιμώμενες κεφαλαιακές ανάγκες αντιστοιχούν σε δείκτη κάλυψης για τις αναμενόμενες ζημίες σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του χαρτοφυλακίου περίπου 130%, ο οποίος είναι σημαντικά υψηλότερος των υπολοίπων. Η Alpha Bank ανακοινώνει σήμερα το απόγευμα, μετά το κλείσιμο του ΧΑ., τα αποτελέσματα της χρήσης 2013.

 

Danioliptes.gr