Ισχυρή ανάκαμψη των βασικών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών προβλέπει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank σε μελέτη που κατάρτισε στο πλαίσιο της έναρξης κάλυψης από αυτήν της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

 

Ειδικότερα, η Deutsche Bank προβλέπει ότι η ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζών θα προκύψει από τέσσερις βασικούς παράγοντες:

 

1) Υψηλότερα περιθώρια κέρδους, καθώς ομαλοποιείται το κόστος χρηματοδότησής τους.

2) Βελτιωμένα έσοδα από προμήθειες, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει.

3) Μεγαλύτερη εξοικονόμηση κόστους, λόγω συνεργειών από τις συγχωνεύσεις και αυτόνομων πρωτοβουλιών.

 

4) Χαμηλότερο κόστος από πιστωτικό κίνδυνο, καθώς βελτιώνονται οι οικονομικές συνθήκες. Η γερμανική τράπεζα προβλέπει ότι τα έσοδα των τραπεζών θα αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 10% έως το 2018 και τα κέρδη τους προ προβλέψεων με ετήσιο ρυθμό 18% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

 

Η μελέτη σημειώνει ότι «μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, βλέπουμε ισχυρές προοπτικές για την ανάκαμψη της κερδοφορίας και την ανάπτυξη και προσθέτει ότι «για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, το 2014 είναι πιθανό να καταγραφεί θετικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ». Η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης μειώνει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, «μία τάση που αναμένουμε να συνεχισθεί φέτος και το επόμενο έτος» αναφέρει η γερμανική τράπεζα, προσθέτοντας: «Το κόστος από τον πιστωτικό κίνδυνο ήδη μειώνεται και καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας αποκτά δυναμική αναμένουμε ότι και η ποιότητα των δανείων μπορεί να βελτιωθεί. Η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να στηρίξει την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, ενώ οι σημαντικές συγχωνεύσεις επιτρέπουν συνέργειες για τη μείωση του κόστους και δημιουργούν ένα πιο ευνοϊκό μακροπρόθεσμο περιβάλλον για τον κλάδο».

 

Όσον αφορά πιο αναλυτικά την πορεία των μεγεθών των τραπεζών, η Deutsche Bank προβλέπει ότι:

 

1) Τα καθαρά έσοδά τους από τόκους θα αυξάνονται κατά 10% ετησίως έως το 2018 και τα έσοδα από προμήθειες κατά 13% ετησίως.

 

2) Ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων τους έχει επιβραδυνθεί και αναμένεται να αντιστραφεί τους επόμενους 12-18 μήνες και αυτό θα επιτρέψει στο κόστος κινδύνου να μειώνεται κατά 25 μονάδες βάσης (0,25 της ποσοστιαίας μονάδας) κάθε χρόνο, υποχωρώντας στο επίπεδο των 90 μονάδων βάσης το 2018.

 

3) Το λειτουργικό κόστος τους θα μειωθεί κατά 11% το 2014 και 4% το 2015.

 

Danioliptes.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.