Γκρεμίστηκε η… οικοδομή

του Άγγελου Αγγελίδη

Άλλο ένα “θύμα” του λεγόμενου και πολυδιαφημιζόμενου από τη κυβέρνηση Σαμαρά SuccessStory, είναι η ταφόπλακα που έχει μπει στον κατασκευαστικό κλάδο και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της οικοδομής.

Πριν από λίγα μόλις χρόνια, η οικοδομή ήταν η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Χτίζονταν, πωλούνταν και μεταβιβάζονταν εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα κάθε χρόνο. Στον κλάδο εργάζονταν από πολιτικούς μηχανικούς έως απλούς οικοδόμους, ενώ ευεργετούνταν και ένας μεγάλος κύκλος άλλων επαγγελμάτων που σχετίζονταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την οικοδομή.

 

Όλα αυτά πριν την κρίση. Καθώς όπως αναφέρει η Voria.gr ο Σύνδεσμος Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος θα αποτελεί σε λίγο παρελθόν, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Αντώνη Σαλματζίδη.

 

Ο Σύνδεσμος έχει 800 μέλη και το 2013 κατέβαλαν συνδρομή μόνο 31, ενώ το 2014 και ως σήμερα δεν έχει καταβληθεί ούτε μία συνδρομή. «Αδυνατούμε να συντηρήσουμε τα γραφεία μας, να πληρώσουμε γραμματειακή υποστήριξη, λογαριασμούς. Μετά από 42 χρόνια λειτουργίας, θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τα γραφεία του ΣΟΕΒΕ και θα κρατήσουμε μόνο τη σφραγίδα του Συνδέσμου», είπε ο. Σαλματζίδης.

 

Για τους κατασκευαστές η κατάσταση, ήταν τραγική και πλέον επιτείνεται. «Έχουμε γεμίσει κουφάρια οικοδομών, ημιτελών. Οι οικοδομικές επιχειρήσεις, οι ατομικές επιχειρήσεις, κλείνουν .Οι εργολάβοι αφήνουν στη μέση την κατασκευή και στη συνέχεια, κηρύσσονται έκπτωτοι από τους οικοπεδούχους.  Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Το αποτέλεσμα; Οι εργολάβοι καταστρέφονται οικονομικά και οι αγοραστές, που έχουν δώσει προκαταβολές, κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους, αφού είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει ο οικοπεδούχος να ολοκληρώσει την κατασκευή. Μόνο στη Θέρμη, υπάρχουν 10-15 τέτοια κουφάρια μεγάλων οικοδομών», είπε ο κ. Σαλματζίδης.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά την περίοδο από τον Νοέμβριο 2012 έως τον Οκτώβριο 2013, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 16.498 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3.091,3 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 12.321,1 χιλιάδες m3  όγκου. Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση κατά 36,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 35,0% στην επιφάνεια και κατά 33,4 % στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Νοεμβρίου 2011- Οκτωβρίου 2012.

 

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Νοεμβρίου 2012-Οκτωβρίου 2013 η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, μείωση κατά 36,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 35,4% στην επιφάνεια και κατά 33,9% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Νοεμβρίου 2011- Οκτωβρίου 2012. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 5,1%. Το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2013, η Συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της  Χώρας, μείωση κατά 31,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 31,4% στην επιφάνεια και κατά 29,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο δεκάμηνο του έτους 2012. Αντίστοιχα, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, μείωση κατά 31,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 31,5% στην επιφάνεια και κατά 29,4% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012.

 

Danioliptes.gr