Σε πλήρη σύγχυση οι δανειστές της Ελλάδας εκπέμπουν αντικρουόμενα μηνύματα. Συνθήκες κοινωνικής έκρηξης διαπιστώνει για την Ελλάδα η Ομάδα Δράσης της οποίας ηγείται ο Χορστ Ράιχενμπαχ, ενώ την ίδια ώρα η Deutsche Bank προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών.

 

Πιο συγκεκριμένα, η Task Force θεωρεί ότι η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη του 2014 θα είναι «αναιμική» και η ανεργία θα συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά για πολλά χρόνια ακόμη. Παραδέχεται τη χαμηλή φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων και σχολιάζει ότι ακόμη και η εναλλακτική λύση για κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, με την πώληση ακίνητης περιουσίας, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, αφού και η αγορά real estate έχει «παγώσει».

 

Διαπιστώνεται για τρίτη συνεχή φορά ότι η ροή των χορηγήσεων είναι ανύπαρκτη για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν να εμφανίσουν εμπράγματες εγγυήσεις. Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τα υψηλά διαθέσιμα, ελάχιστοι πόροι διοχετεύθηκαν στην πραγματική οικονομία.

 

«Η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα είναι αδύναμη. Είναι αναμενόμενο λοιπόν να συνεχιστούν η αβεβαιότητα και οι αναταραχές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, με δεδομένο ότι τα ουσιαστικά αποτελέσματα στον τομέα της ανεργίας θα πάρουν χρόνια». Με τα λόγια αυτά περιέγραψε χθες κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος την εικόνα που έχει για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της 6ης έκθεσης της Ομάδας Δράσης νια την Ελλάδα (Task Force for Greece). Παρ’ όλα αυτά, όμως, δεν δίστασε να πει ότι για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία θα μπορούσε κάποιος να πουλήσει το σπίτι του, αν η αγορά ακινήτων περνούσε καλύτερες μέρες!

 

Την ίδια ώρα, ισχυρή ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών προβλέπει η Deutsche Bank σε μελέτη που κατάρτισε στο πλαίσιο της έναρξης κάλυψης από αυτήν της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

 

Ειδικότερα, η Deutsche Bank προβλέπει ότι η ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζών θα προκύψει από τέσσερις βασικούς παράγοντες:

 

1) Υψηλότερα περιθώρια κέρδους, καθώς ομαλοποιείται το κόστος χρηματοδότησής τους.

2) Βελτιωμένα έσοδα από προμήθειες, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει.

3) Μεγαλύτερη εξοικονόμηση κόστους, λόγω συνεργείων από τις συγχωνεύσεις και αυτόνομων πρωτοβουλιών.

4) Χαμηλότερο κόστος από πιστωτικό κίνδυνο, καθώς βελτιώνονται οι οικονομικές συνθήκες.

 

Η γερμανική τράπεζα προβλέπει ότι τα έσοδα των τραπεζών θα αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 10% έως το 2018 και τα κέρδη τους προ προβλέψεων με ετήσιο ρυθμό 18% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

 

Η μελέτη σημειώνει ότι «ύστερα από μία πολύ δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, βλέπουμε ισχυρές προοπτικές για την ανάκαμψη της κερδοφορίας και την ανάπτυξη» και προσθέτει ότι «για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια, το 2014 είναι πιθανό να καταγραφεί θετικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ». Η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης μειώνει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, «μία τάση που αναμένουμε να συνεχισθεί εφέτος και το επόμενο έτος» αναφέρει η γερμανική τράπεζα, προσθέτοντας: «Το κόστος από τον πιστωτικό κίνδυνο ήδη μειώνεται και καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας αποκτά δυναμική αναμένουμε ότι και η ποιότητα των δανείων μπορεί να βελτιωθεί. Η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να στηρίξει την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, ενώ οι σημαντικές συγχωνεύσεις επιτρέπουν συνέργειες για τη μείωση του κόστους και δημιουργούν ένα πιο ευνοϊκό μακροπρόθεσμο περιβάλλον για τον κλάδο».

 

Πού ξεκινά η αλήθεια και πού το παραμύθι; Ποιες σκοπιμότητες άραγε εξυπηρετούν αυτές οι διαρροές από την αμαρτωλή γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και ποιες σκοπιμότητες από τον επικεφαλής των δανειστών; Εκτός κι αν οι Γερμανοί δανειστές θεωρούν οτι ακόμη και αν η ανεργία κι η ύφεση συνεχίσουν τις καταστροφικές τους επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανακάμψουν και να προοδεύσουν. Βέβαια, μέχρι σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες επιβίωσαν με χρήματα του ελληνικού λαού, κι ας μην ενίσχυσαν ποτέ την ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας. Οι Γερμανοί λαμβάνουν υπόψη τους μόνο οτι τους συμφέρει αγνοώντας τις σοβαρές επιπτώσεις αυτής της επιβίωσης με δανεικά, που εφαρμόζει τόσο η ελληνική οικονομία όσο και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

 

Πάντως, το σίγουρο είναι οτι η Task Force που δρα στην Ελλάδα και από ότι φαίνεται έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης που έχουν προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία οι επιλογές της, δε διστάζει να συνεχίσει την αδιέξοδη πολιτική της προτείνοντας στους Έλληνες να πουλήσουν τα σπίτια τους για να πληρώσουν την Εφορία. Άλλωστε, ο Τόμσεν το είχε πει: “Αν θέλετε κοινωνική πολιτική, βρείτε καταλύματα για τους αστέγους!”

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.