Σε μια περίοδο που οι τράπεζες πασχίζουν να συγκρατήσουν τις όποιες καταθέσεις των αποταμιευτών, σε μια χρονική συγκυρία που οι φορολογούμενοι προχωρούν σε αθρόες αναλήψεις για να ανταποκριθούν στις ολοένα και αυξανόμενες φορολογικές τους υποχρεώσεις, σε μια εποχή που 2,65 εκατομμύρια Έλληνες εμφανίζονται να χρωστούν στην εφορία ασύλληπτα ποσά, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό ηλεκτρονικής κατάσχεσης καταθέσεων σε όλες τις εφορίες της χώρας.
Ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι και μόνο στο άκουσμα της «προαναγγελίας» ενεργοποίησης του μηχανισμού ηλεκτρονικών κατασχέσεων, οι οφειλέτες θα σπεύσουν κατά χιλιάδες να σηκώσουν τα χρήματά τους προκειμένου να προλάβουν τη δέσμευση από το…μακρύ χέρι της εφορίας.
Είναι πολλοί αυτοί που οφείλουν στην εφορία, μεγάλα τα ποσά που χρωστούν και ο κίνδυνος να ξεκινήσει νέος κύκλος απόσυρσης καταθέσεων -αυτή τη φορά όχι εξαιτίας του grexit αλλά εξαιτίας του…taxit- είναι κάτι περισσότερο από ορατός.
Σύμφωνα με πληροφορίες της FMVoice από το υπουργείο Οικονομικών, ο μηχανισμός ηλεκτρονικής κατάσχεσης καταθέσεων που δοκιμάστηκε πιλοτικά σε τέσσερις εφορίες της χώρας (ΦΑΕ Πειραιά, Α’ Αθηνών, Ηλιούπολης και Κηφισιάς) πρόκειται από μέρα σε μέρα να ενεργοποιηθεί σε όλες τις εφορίες της χώρας που διαθέτουν δικαστικό τμήμα.
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται συνολικά για 65 μεγάλες εφορίες το προσωπικό των οποίων έχει ήδη συμμετάσχει σε πρόγραμμα εκπαίδευσης προκειμένου να… εμπεδώσει τη διαδικασία των ηλεκτρονικών κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Πρακτικά, με τον συγκεκριμένο μηχανισμό, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να κινηθεί μαζικά και γρήγορα. Ο οφειλέτης ενημερώνεται ηλεκτρονικά ότι χρωστάει και αν δεν σπεύσει να ρυθμίσει ξαφνικά έρχεται αντιμέτωπος με έναν… άδειο τραπεζικό λογαριασμό.
Για ποιον θα χτυπήσει η καμπάνα;
«Υποψήφιοι» είναι το… ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας. Όπως αποκαλύφτηκε από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, οι οφειλέτες ανέρχονται πλέον (σύμφωνα με στοιχεία της 31/01 /2014) σε 2.653.032.
Μόνο από την 1 η Ιανουαρίου 2013 μέχρι σήμερα, αυτοί οι φορολογούμενοι φορτώθηκαν με πρόσθετα χρέη ύψους 10,098 δια ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και τα παλαιά χρέη, τότε οι Έλληνες χρωστούν στην εφορία περισσότερα από 62 δισ. ευρώ δηλαδή το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας.
Αναζητούν με το δίκαννο 5 δισ. ευρώ
Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει ότι κάθε χρόνο πρέπει να εισπράττεται ένα σημαντικό μέρος των καινούργιων χρεών που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Πέρυσι, τα «φρέσκα χρέη» ήταν περίπου 9 δισ. ευρώ και ζητήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει το 24,5% κάτι που τελικώς δεν κατάφερε. Για φέτος, συζητείται το ποσοστό να είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Αν επαναληφθεί ο ρυθμός δημιουργίας νέων χρεών -και θα επαναληφθεί διότι το 2014 είναι μια χρονιά φορτωμένη με πρόσθετα φορολογικά βάρη- τότε από τα καινούργια χρέη του 2014 θα πρέπει να εισπραχθούν τουλάχιστον 2,5-3 δισ. ευρώ.
Προσθέτοντας τα δύο ποσά, προκύπτει ότι αναζητούνται συνολικά περισσότερα από 5 δισ. ευρώ. Δύο τρόποι υπάρχουν να μπουν αυτά τα χρήματα στα ταμεία: είτε να προσέλθουν οι φορολογούμενοι για ρύθμιση, είτε να κατασχεθούν από την εφορία. Προς το παρόν, οι φορολογούμενοι δεν δείχνουν ικανοί να ανταπεξέλθουν στη ρύθμιση. Και πώς να ανταπεξέλθουν όταν τους ζητούν τα καινούργια χρέη -10 δισ. ευρώ μέσα στους τελευταίους 13 μήνες να τα αποπληρώσουν σε 12 δόσεις.
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα μέσα Μαρτίου, η τρόικα δεν έχει συμφωνήσει ακόμη με το υπουργείο Οικονομικών για τα ποσά που πρέπει να εισπραχθούν από τα παλαιά χρέη που έχουν συσσωρεύσει οι Έλληνες.
Για το 2013, ο στόχος είχε προσδιοριστεί στα 1,9 δισ. ευρώ και τελικώς εισπράχθηκαν 1,5 δισ. ευρώ. Για το 2014, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος θα διαμορφωθεί στα 2,2 δισ. ευρώ. Αυτά θα πρέπει να αντληθούν από τη δεξαμενή των υποχρεώσεων όπου λιμνάζουν περί τα 62 δισ. ευρώ.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.