Οι εκθέσεις των «ελεγκτών» της τρόικας συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν υπεραμύνθηκε του ρόλου της τρόικας, σημειώνοντας ότι «ήταν μια επίπονη διαδικασία προσαρμογής, αλλά η οικονομική αναστροφή είναι πλέον χειροπιαστή». 


«Ναι ήταν ένα δύσκολο ταξίδι και μία επίπονη διαδικασία προσαρμογής είναι ήδη πίσω μας σε πολλές χώρες. Αλλά η οικονομική αναστροφή είναι πλέον χειροπιαστή και ορατή. Η Ευρωπαϊκή οικονομία δεν κατέρρευσε, ούτε διαλύθηκε το ευρώ. Η οικονομική ανάκαμψη πλέον κερδίζει έδαφος και ενισχύεται», τόνισε ο Όλι Ρεν.

Ο επίτροπος τόνισε πως «είναι δίκαιο» οι εκθέσεις να «αναγνωρίζουν την έκτακτη ανάγκη υπό την οποία η Ευρώπη έπρεπε να δημιουργήσει, εκ του μηδενός, μηχανισμούς σταθερότητας για την παροχή αλληλεγγύης», εξηγώντας πως η τρόικα «συστάθηκε προκειμένου να συνδυάσει σοβαρή ειδίκευση στην οικονομική πολιτική και πολλές πηγές χρηματοδότησης».

Απαντώντας στην κριτική που ασκεί η έκθεση αναφορικά με το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων, που συχνά βρίσκονταν προ ειλημμένων αποφάσεων, ο κ. Ρεν υπογράμμισε πως η αναγνώριση των δυσχερών συνθηκών της εποχής «αντανακλά τις πολιτικές πραγματικότητες». 

Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε θετικά στα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ενώ σχετικά με την Ελλάδα δήλωσε: «Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες να βάλουμε εντός δρόμου το ελληνικό πρόγραμμα κατά τα πρώτα χρόνια, ειδικά λόγω της έλλειψης εθνικής ενότητας και τα ισχυρά περιχαρακωμένα συμφέροντα. Αλλά τώρα υπάρχουν ρεαλιστικά σημάδια πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει».

Σκληρή κριτική άσκησαν οι ευρωβουλευτές Αλεχάντρο Θέρκας και Λιέμ Χόνανγκ Νγκογκ, εισηγητές των δύο εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξετάζουν το έργο της τριμερούς.

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής Εργασίας Αλεχάντρο Θέρκας χαρακτήρισε την τρόικα «τέρας» που επιβάλει «δρακόντεια μέτρα» λιτότητας, τονίζοντας πως όλες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται βιαστικά, «κατά τη διάρκεια της νύχτας», χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη προεργασία.

«Μπορεί να βρεθούμε με ένα πρόγραμμα που έχει σώσει τις τράπεζες και τους μετόχους», αλλά θα «έχει καταδικάσει τους πολίτες στην φτώχεια, την ανεργία, χωρίς περίθαλψη, χωρίς φαρμακοϊατρικό υλικό», υπογράμμισε ο κ. Θέρκας. Ο ίδιος κατήγγειλε την κατάρρευση της κρατικής πρόνοιας και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Ο Θέρκας τάχθηκε υπέρ ενός «σχεδίου Μάρσαλ για τη Νότια Ευρώπη» και ζήτησε να «μάθουμε από τα λάθη μας για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στην Ευρώπη». 

Ο Λιέμ Χόνανγκ Νγκογκ επικεντρώθηκε στο ζήτημα της νομιμοποίησης της τρόικας, σημειώνοντας ότι δεν έχει «ξεκάθαρο νομικό θεμέλιο», και υπογράμμισε την ανάγκη εκδημοκρατισμού της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για τις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, παρατηρώντας πως χρειαζόμαστε «περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια».

 

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.