Ο Μάριο Ντράγκι ελέγχει και οι ελεγκτικοί οίκοι… θησαυρίζουν

Σε έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προσβλέπουν οι Big Four ελεγκτικοί οίκοι (KPMG, Deloitte, Ernst & Young, PriceWater­hou­seCoopers) καθώς και σειρά συμβουλευτικών εταιρειών από τη συμμετοχή τους στους ελέγχους της ΕΚΤ στις τράπεζες της Ευρωζώνης: Αν λάβει κανείς υπόψη ότι για τη διεξαγωγή των stress tests στις ελληνικές τράπεζες (που αποτελούν μικρό μέγεθος σε σχέση με τραπεζικούς κολοσσούς όπως π.χ. η Deutsche Bank ή η BNP Paribas) η BlackRock εισέπραξε περί τα 30 εκατ. ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Έλεγχος Στοιχείων Ενεργητικού (AQR) της ΕΚΤ στους 128 μεγαλύτερους ομίλους της Ευρωζώνης και τα stress tests που θα ακολουθήσουν αποτελεί… big business για ολόκληρο τον κλάδο: Όπως έγινε γνωστό προ ολίγων ημερών, η μεθοδολογία που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ προβλέπει -μεταξύ άλλων- την αποτίμηση από ανεξάρτητες ελεγκτικές εταιρείες των ενέχυρων που συνοδεύουν τα δάνεια που θα ελέγξει η Φρανκφούρτη σε κάθε τράπεζα, από ακίνητα και αεροσκάφη έως πλοία και έργα τέχνης.

 

Υποχρεωτική καθίσταται επίσης και η αποτίμηση από τρίτες εταιρείες των λεγόμενων «Level 3» assets των τραπεζών, δηλαδή των στοιχείων ενεργητικού που είναι δύσκολο να αξιολογηθούν, όπως τα παράγωγα, ακίνητα που κατέχουν οι τράπεζες μετά από κατασχέσεις, συμμετοχές σε private equity κ.α.

 

Νέα αγορά

 

Με δεδομένο ότι οι κανόνες της ΕΚΤ καθιστούν υποχρεωτικό η κάθε τράπεζα να χρησιμοποιήσει διαφορετικό ελεγκτή για το AQR από αυτόν που χρησιμοποιεί για την κατάρτιση των λογιστικών της καταστάσεων για να αποφευχθούν συγκρούσεις συμφερόντων και να υπάρξει όσο το δυνατόν περισσότερη αντικειμενικότητα, δημιουργείται μια νέα, πολλά υποσχόμενη αγορά και είναι βέβαιο οι ελεγκτικές και συμβουλευτικές εταιρείες ήδη διαγκωνίζονται για να συνάψουν «χρυσά» συμβόλαια με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες (που θα «τρέξουν» τους ελέγχους υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ) και με τους ελεγχόμενους τραπεζικούς ομίλους.

 

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ των Financial Times, οι «Big Four» βρίσκονται ήδη επί ποδός και έχουν ετοιμάσει ειδικές «ομάδες δράσης» (task forces) για τον έλεγχο AQR. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κρίσιμο παράγοντα για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό της κλάδο και θέλουμε να συμμετέχουμε», είπε στην εφημερίδα ο επικεφαλής της task force της KPMG Στίβεν Σμιθ. Αυτό που δεν είπε, βέβαια, είναι ότι το πρωταρχικό κίνητρο της εταιρείας είναι τα κέρδη που προσδοκά να αποκομίσει…

 

«Χαράς» ευαγγέλια

 

Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα στις τράπεζες διάφορων χωρών της Ευρωζώνης αποτελούν… «χαράς ευαγγέλια» για τους ελεγκτικούς και συμβουλευτικούς οίκους που αναλάμβαναν να εντοπίσουν το εύρος τους, συνήθως εξόδοις των φορολογουμένων της κάθε χώρας. Η BlackRock πριν αφιχθεί στην Ελλάδα και απασχολήσει για μήνες την οικονομική επικαιρότητα είχε «τρέξει» και τα stress tests των ιρλανδικών τραπεζών.

 

Όπως η ΤτΕ «έβαλε» τις Rothschild και Ernst & Young να ελέγξουν τα ευρήματα της BlackRock, έτσι και η Bank of Ireland ανέθεσε στην Boston Consulting τον δεύτερο έλεγχο. Όλα φυσικά με το αζημίωτο. Διπλό έλεγχο υπέστησαν και οι κυπριακές τράπεζες πριν από το διαβόητο bail-in, πρώτα από την Alvarez & Marsal και στη συνέχεια από την Pimco.

 

Oliver Wyman

 

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η πρώτη εταιρεία του κλάδου που… «έδεσε τον γάιδαρό της» είναι η Oliver Wyman, η αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία που επέλεξε η ίδια η ΕΚΤ ως εξωτερικό σύμβουλο για τους ελέγχους και που θα επιβλέψει την όλη άσκηση. Η εταιρεία έχει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στο θέμα, έχοντας εμπλακεί στα stress tests που πραγματοποιήθηκαν το 2012 στην Ισπανία και το 2013 στη Σλοβενία.

 

Πλην, όμως, το προφίλ της σκιάζεται από μια εντελώς άστοχη εκτίμηση, αφού είχε υποστηρίξει το 2006 ότι η ιρλανδική Anglo Irish ήταν «η καλύτερη τράπεζα του κόσμου!». Η τράπεζα εθνικοποιήθηκε το 2009 και τώρα βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης, αφού κατέρρευσε υπό το βάρος των προβληματικών δανείων που είχε χορηγήσει στον ιρλανδικό κλάδο ακινήτων. Το «κανόνι» της Anglo Irish κόστισε στους Ιρλανδούς φορολογουμένους περί τα 30 δισ. ευρώ…

 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου από imerisia