Η Τειρεσίας ΑΕ είναι μία διατραπεζική εταιρία, η οποία συγκεντρώνει και διαθέτει πληροφορίες για την οικονομική συμπεριφορά επιχειρήσεων και ιδιωτών. Στη μαύρη λίστα του τηρείται αρχείο Δεδομένων Οικονομικής Συμπεριφοράς στο οποίο περιλαμβάνονται δεδομένα αθέτησης υποχρεώσεων (ΣΑΥ), υποθηκών-προσημειώσεων (ΣΥΠ) και χορηγήσεων δανείων/καρτών (ΣΣΧ) για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

 

Βέβαια, με την ταχύτητα που «κοκκινίζουν» τα πάσης φύσεως δάνεια, είναι λογικό και αναμενόμενο ο «Τειρεσίας» να «φουσκώνει» με ολοένα και περισσότερα δεδομένα. Ποιο συμφέρον εξυπηρετεί τώρα η ανώνυμη αυτή εταιρία όταν όλα τα δάνεια κινδυνεύουν να «κοκκινήσουν»  ανά πάσα στιγμή, ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να μην εγκρίνουν νέα δάνεια;

 

Πάντως, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος με ερώτηση που κατέθεσε στους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ζητά να βγουν εκτός «Τειρεσία» οι «κουρεμένοι» μικροομολογιούχοι καθώς έχασαν την περιουσία τους το 2012 λόγω του «κουρέματος» του PSI.


Όπως αναφέρει, περί τις 15.000 ελληνικές οικογένειες έχασαν τους κόπους μιας ζωής και τις αποταμιεύσεις που είχαν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Η Πολιτεία οφείλει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, να εξετάσει την αποκατάστασή τους και ανάμεσα στα άλλα προτείνει ως ελάχιστο μέτρο ανακούφισης την «έξοδό» τους από τον «Τειρεσία». Επίσης ζητά την προώθηση ρύθμισης ώστε να δοθεί προτεραιότητα στους επιχειρηματίες μικροομολογιούχους μέσω του ΕΤΕΑΝ για έργα εντός και εκτός ΕΣΠΑ.

Αν και πολλά νοικοκυριά δεν έχασαν τις αποταμιεύσεις τους εξαιτίας του PSI, βρίσκονται στην ίδια τραγική θέση με τους μικροομολογιούχους λόγω της άνευ προηγουμένου επιδρομής στα εισοδήματα τους. Σε τέτοιες στιγμές πρωτοφανούς λιτότητας, οι πολίτες δεν μπορούν να ζουν και με τον εφιάλτη του «μαυρίσματος» μίας ανώνυμης εταιρίας, που ουσιαστικά “πνίγει” την υγιή επιχειρηματικότητα.

 

 

Η δε άνοδος στα καθυστερούμενα δάνεια τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείται με «εκρηκτικούς» ρυθμούς. Περαιτέρω άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 40%, από 32% που ήταν το 2013, εκτιμάται ότι θα υπάρξει στην Ελλάδα το 2014. Μάλιστα, αναμένεται να προστεθούν 20 δισ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 

Άρα ποιο λόγο ύπαρξης έχει μία εταιρία, όπως ο Τειρεσίας όταν ένα στα δύο δάνεια είναι πολύ πιθανόν να «κοκκινήσουν» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα;

 

Danioliptes.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.