Προαναγγέλλει νέα αύξηση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση για τις συντάξεις. Ρίχνει στον Καιάδα το «πλεόνασμα». Αφήνει στον αέρα 360.000 που έχουν κάνει ήδη αίτηση. Υπόλογη η κυβέρνηση για ελλιπή ενημέρωση.
Νέα βόμβα του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν για τις 360.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης στα ταμεία Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Δράσης και ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων και Δημοκρατικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης «με βάση τα νέα δεδομένα».
Η νέα παρέμβαση Ρεν στα συνταξιοδοτικά, συνδέεται άμεσα: Είτε με τη δημοσιονομική βόμβα η οποία ουσιαστικά ρίχνει στον Καιάδα το «πρωτογενές πλεόνασμα», καθώς απαιτούνται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των Ταμείων, 2,6 δισ. ευρώ προκειμένου να ικανοποιηθεί ο κύριος όγκος αιτήσεων για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και για τα 43.000 εφάπαξ του Δημοσίου.
Είτε με το γεγονός να γνωρίζει ο κ. Ρεν τις κυβερνητικές προθέσεις για νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, με τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας για πρόωρη σύνταξη, που σήμερα είναι το 62ο έτος.
Ιδιαίτερα περίεργο είναι το γεγονός ότι ο κ. Ρεν αποδίδει την υπέρμετρη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης «στο γεγονός ότι η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά 2 έτη από την 1η Ιανουαρίου 2013 και αυτό οδήγησε σε εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης εκ μέρους εκείνων που υπέβαλαν σχετική αίτηση για σύνταξη χωρίς να έχουν ακόμη συμπληρώσει το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης», παραβλέποντας τον πραγματικό λόγο που είναι η αποδιοργάνωση των ασφαλιστικών ταμείων και η έλλειψη προσωπικού. Άρα ή η κυβέρνηση δίνει ελλιπή στοιχεία στον κοινοτικό επίτροπο, ή κάτι άλλο γνωρίζουν αμφότεροι, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά τους.
«Οι αιτήσεις αυτές δεν θα εγκριθούν. Ως εκ τούτου, δεν θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν, σημειώνοντας ότι «επιπλέον, η εξέταση των εκκρεμών αιτήσεων για τις εφάπαξ παροχές καλύφθηκε με υπουργική απόφαση από τον Έλληνα υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στις 10 Φεβρουαρίου 2014».
Η ερώτηση έγινε από τον κ. Σκυλακάκη με αφορμή δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ε.» στις 2 Φεβρουαρίου 2014, σύμφωνα με το οποίο ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων για συντάξεις και εφάπαξ προσεγγίζει τις 360.000.
Αναλυτικά, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στο ΙΚΑ εκκρεμούν τουλάχιστον 155.000 αιτήματα για κύρια και επικουρική σύνταξη. Στα υπόλοιπα Ταμεία εκκρεμούν περίπου 150.000 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ πάνω από 50.000 άτομα περιμένουν το εφάπαξ.
Συγκεκριμένα, στο ΙΚΑ εκκρεμούν 85.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη και 70.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη, στον ΟΓΑ εκκρεμούν οι αιτήσεις για σύνταξη 60.000 αγροτών, στο Δημόσιο εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις, στον ΟΑΕΕ 15.000 αιτήσεις, ενώ στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) πάνω από 7.000 αιτήσεις.
Η ερώτηση…
Ο κ. Σκυλακάκης ρωτά με βάση το δημοσίευμα της «Κ.Ε.» την Επιτροπή, με την ιδιότητά της ως μέρους της τρόικας, να απαντήσει στα εξής:
1. Είναι ενήμερη για τον αριθμό των εκκρεμών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων;
2. Ποια είναι η εκτίμηση του δημοσιονομικού βάρους άμεσα όπως και μακροπρόθεσμα, όταν οι εκκρεμείς αιτήσεις εγκριθούν; …και η απάντηση…
Απαντώντας ο κ. Ρεν παραδέχεται ότι η επιτροπή «είναι ενήμερη για το μεγάλο αριθμό εκκρεμών αιτήσεων για συντάξεις και εφάπαξ». Αναφέρει ότι η τεχνική βοήθεια που παρέχεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής «αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του διοικητικού συστήματος και στον τομέα των συντάξεων. Η αποτελεσματική υλοποίηση αυτού του προγράμματος αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον χρόνο διεκπεραίωσης των αιτήσεων».
Και ρίχνει τη βόμβα: «Ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων ενδέχεται να υπερβαίνει τον αριθμό των συνταξιούχων, καθώς το ίδιο πρόσωπο μπορεί να υποβάλει αίτηση για κύρια σύνταξη, σύνταξη ΙΚΑ και επικουρική σύνταξη.
Ένας επιπλέον λόγος για τον εκ πρώτης όψεως υψηλό αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων είναι το γεγονός ότι το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά 2 έτη από την 1η Ιανουαρίου 2013. Σε αυτό οφείλονται οι εκκρεμείς αιτήσεις όσων υπέβαλαν αίτηση χωρίς, με βάση τα νέα δεδομένα, να βρίσκονται ακόμη σε ηλικία συνταξιοδότησης».
Θ. Σκυλακάκης: Συνεχίζουν τις πρακτικές του παρελθόντος «Από την απάντηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρεν στην ερώτησή μου προκύπτει ότι μεγάλο μέρος του λεγόμενου “πρωτογενούς πλεονάσματος” προέρχεται από δημιουργική λογιστική (από την καθυστέρηση απονομής των συντάξεων), που αποτελεί κυβερνητική πρακτική σε πολύ μεγάλη έκταση.
Προκύπτει επίσης ότι αν όσα αναγράφει o κ. Ρεν είναι σωστά, πολλοί άνθρωποι που περιμένουν να πάρουν σύνταξη θα βρεθούν προ εκπλήξεως στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η κυβερνητική πολιτική να μοιράζει το λογιστικό πλεόνασμα σαν να επρόκειτο για πραγματικό δείχνει ότι Ν Δ. και ΠΑΣΟΚ σε τίποτε δεν άλλαξαν και τίποτε δεν ξέχασαν από τις πρακτικές του παρελθόντος.
Συνεχίζουν να νομίζουν ότι πολιτική είναι να κοροϊδεύεις τον κόσμο μοιράζοντας χρήματα που δεν υπάρχουν και δημιουργώντας ελπίδες που ξέρεις ότι θα διαψευστούν. Και αφού σε ψηφίσουν τους προσγειώνεις στην πραγματικότητα με το περίφημο: “Μετά την απομάκρυνση εκ του (εκλογικού ταμείου), ουδέν λάθος αναγνωρίζεται”».
Του Δημήτρη Μαλτη από enet
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.