Ένας τουρκικός… ουρανοξύστης για την Εθνική Τράπεζα

Του Άγγελου Αγγελίδη

Την ώρα που η Εθνική Τράπεζα κρατά ερμητικά κλειστές τις στρόφιγγες χρηματοδότησης για τους έλληνες πολίτες, η διοίκηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος προχώρησε στην αγορά ενός… ουρανοξύστη στη Κωνσταντινούπολη, πληρώντας σε ρευστό 303 εκατομμύρια ευρώ!

 

Η παράνοια και το παράλογο δεν έχουν όρια. Μάλιστα, η Εθνική Τράπεζα πανηγύρισε την απόκτηση του ουρανοξύστη με δελτίο τύπου, βάζοντας αλάτι στις πληγές των φτωχοποιημένων ελλήνων. Την στιγμή που η Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδα δεν χρηματοδοτεί καν την αγορά… παράγκας, για την ίδια επέλεξε ένα κτίριο 40 ορόφων στην επιχειρηματική «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης! Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Εθνική τράπεζα βρίσκεται σε κρατικά χέρια και είναι τουλάχιστον προκλητική η συγκεκριμένη κίνηση.

 

Η αγορά έγινε από την θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, τη Finansbank, η οποία αγόρασε τον ουρανοξύστη με την ονομασία Kristal Kule (Κρυστάλλινος Πύργος). Το κτίριο ολοκληρώθηκε από την κατασκευαστική εταιρία Soyak. Ο ουρανοξύστης έχει ύψος 170 μέτρων και αποτελείται από 40 ορόφους όπου θα φιλοξενηθούν τα κεντρικά γραφεία της Finansbank.

 

Τώρα, θα ξεκινήσουν τα έργα διαμόρφωσης χώρων. Ο «Κρυστάλλινος Πύργος» βρίσκεται στην περιοχή Levent, η οποία θεωρείται το Μανχάταν της Κωνσταντινούπολης. Το όλο κτίριο έχει εμβαδόν 100.000 τ.μ. Η τουρκική εφημερίδα «Vatan» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρει: «Τον “Κρυστάλλινο Πύργο” αγόρασαν οι Ελληνες. Αυτή είναι η πιο ακριβή αγορά γραφείων στην Τουρκία». Η τουρκική εφημερίδα «Tijrkiye» σχολιάζει πως «παρά τις αβεβαιότητες και την πολιτική αναταραχή στη χώρα, οι Ελληνες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην τουρκική οικονομία, μέσω της Finansbank». Η θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία θεωρείται η τρίτη μεγαλύτερη ιδιωτική και η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και διαθέτει 674 υποκαταστήματα στη γειτονική χώρα.

 

Ο υψηλότερος ουρανοξύστης της Τουρκίας είναι το «Sapphire of istanbul», ο οποίος έχει ύψος 261 μέτρα και διαθέτει 66 ορόφους. Τουλάχιστον, οι υπεύθυνοι της τράπεζας δεν αποφάσισαν να αγοράσουν το συγκεκριμένο κτίριο και «περιορίστηκαν» (;) στον μικρότερο με τους 40 ορόφους. Θα πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και μέτρο στις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς οι έλληνες περνούν δύσκολες ώρες και τέτοιες κινήσεις αυτό τον καιρό θα πρέπει να εξετάζεται πολλές φορές…

 

Danioliptes.gr