Η αριθμητική των δανείων

Άρον – άρον έξοδο στις αγορές ετοιμάζει η κυβέρνηση, η οποία υπολογίζει την αριθμητική των δανείων για να δει αν της «βγαίνει».

Ποιος είναι ο ετήσιος τόκος ενός δανείου ύψους 2 δισ. ευρώ, όταν το επιτόκιο είναι 6%; Η απάντηση είναι 120 εκατ. ευρώ το χρόνο.


Εάν το δάνειο είναι 5 δισ. ευρώ, πόσος θα είναι ο ετήσιος τόκος με επιτόκιο 5,5%; Η απάντηση που δίνει η πρακτική αριθμητική είναι 275 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα παραδείγματα δεν είναι τυχαία. Εάν ήταν αναγκαία η προσφυγή στις αγορές και δεν υπήρχε άλλη διέξοδος άντλησης κεφαλαίων, ουδείς θα είχε αντίρρηση, γράφει σήμερα η Ναυτεμπορική.


Όμως αυτή την περίοδο, που δεν υπάρχει καμία ανάγκη δανεισμού από τις αγορές, προς τι η πρεμούρα; Να δείξει η Ελλάδα ότι μπορεί να δανείζεται;

Καμία χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές με χρέος στο 175% του ΑΕΠ και με την προοπτική το 2020 να πέσει στο 124% του ΑΕΠ. Οι αγορές εκδηλώνουν πρόθεση για δανεισμό της Ελλάδας γνωρίζοντας πως υπάρχει πίσω ο μηχανισμός στήριξης, νια την κάλυψη των συνολικών δανειακών αναγκών.

Στο πλαίσιο αυτό, ρισκάρουν να μας δανείσουν, εισπράττοντας επιτόκιο 5,5%6%. Εάν η Ελλάδα βγει και πει πως θα καλύψει τις ανάγκες της από τις αγορές, τι θα γίνει; Απλά δεν θα βρει ιδιώτες δανειστές να αντλήσει 26 δισ. ευρώ φέτος και περίπου 20 δισ. ευρώ το 2015.


Είναι προφανές πως η έξοδος στις αγορές σχεδιάζεται για λόγους εντυπωσιασμού και για τίποτα άλλο, αλλά το κόστος θα το επωμιστούμε εμείς οι φορολογούμενοι. Πριν ληφθεί όμως η οριστική απόφαση, ας αναλογιστούν πόσα μέτρα μπορούν να πάρουν πίσω με τα 120 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει ετησίως η έκδοση ομολόγου 2 δισ. ευρώ.

 

Danioliptes.gr