Η μεσαία τάξη κρύβει την πείνα της από ντροπή

Το τέλος της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα, αποτυπώνουν τα στοιχεία ωστόσο, οι εκπρόσωποι τους προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρύψουν την πείνα τους.

 

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ) διευκρίνισαν ότι «οι άνθρωποι που έχουν πληγεί είναι η «κακομαθημένη μεσαία τάξη». Το ποσοστό που δηλώνει οικονομική αδυναμία για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες αυξήθηκε από 7,9% το 2007 μέχρι και 50,3%. Δηλαδή, οι άνθρωποι που αποτελούσαν τη μεγάλη δεξαμενή αλίευσης ψήφων. Οι οποίοι έχουν τραυματιστεί τόσο βαθιά, που δεν μπορούν να συνέλθουν: «Τα χαστούκια τους εκπαίδευσαν να αντιμετωπίσουν τα δεινά που έρχονται με το μαρτύριο της σταγόνας».

 

Μιλούν για το κέντρο της Αθήνας, όπου οι άστεγοι είναι άνδρες 45-60 ετών που είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο. Ζούσαν στην περιφέρεια κι εγκατέλειψαν την οικογένειά τους, με σκοπό να «χαθούν» στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παράλληλα, εμφανίστηκε μία νέα κατηγορία πολιτών.

 

Σήμερα είναι 16-24 ετών και δεν έχουν καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες. Τόνισαν ότι σε ολόκληρη την περιφέρεια απουσιάζουν οι δομές για την παιδική προστασία. Για τον λόγο αυτό, εγκαταλείπονται παιδιά σε νοσοκομεία. Κι έδωσαν ορισμένα παραδείγματα από τη σημερινή καθημερινότητα της πρώην μεσαίας τάξης.

 

Στην ετήσια έκθεση του ΣΚΛΕ αναφέρουν ότι ο πληθυσμός που σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμάται στο 32,3%. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 17 ετών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας σε ποσοστό 26,9% έναντι 48% των ανέργων. Αναλυτικά, οι ομάδες που απειλούνται είναι τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με ένα παιδί (66%), νοικοκυριά με ένα μέλος (24,1 %), νοικοκυριά με έναν ενήλικο 65 ετών και άνω (23,5%).

 

Στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας εμφανίζεται αύξηση υλικής στέρησης σε τέσσερις από τις εννέα κατηγορίες βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη σε εφήβους και ενήλικους μέχρι 64 ετών.

 

Το ποσοστό που δηλώνει οικονομική αδυναμία για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες αυξήθηκε από 7,9% το 2007 μέχρι και 50,3%.

 

«Από τα 20 άτομα την εβδομάδα, τώρα στα γραφεία της κοινωνικής υπηρεσίας έρχονται 80 άνθρωποι την ημέρα» λέει ο Τριαντάφυλλος Αθανασίου, κοινωνικός λειτουργός. Προσθέτοντας ότι οι διαθέσιμοι πόροι μειώθηκαν στο ένα τρίτο.

 

Κάποιος του είπε ότι «για τα πέντε ευρώ, που κοστίζει το εισιτήριο στο νοσοκομείο, μπορώ να σκοτώσω πέντε ανθρώπους». Ο Τριαντάφυλλος λέει ότι «κρατάμε τη χύτρα κλειστή για να μην σκάσει…».

 

Αλλά οι ελλείψεις είναι τεράστιες: «Είναι σχεδόν αδύνατο να καλύψουμε τις ανάγκες των πολιτών.

 

Οι κοινωνικοί λειτουργοί δεν επαρκούν και παρ’ όλα αυτά τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 41 κοινωνικοί λειτουργοί» διευκρινίζει η Λίτσα Χαλβατζά, πρόεδρος του ΣΚΛΕ. Ο Περικλής Τζιάρας προσθέτει ότι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πολιτών δεν είναι πολυτέλεια αλλά επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

 

 Ραγδαία αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή έκτακτης κοινωνικής βοήθειας, καθώς και αυτών που οδηγούνται στις ενορίες της περιφέρειας για να καλύψουν την ημερήσια μερίδα φαγητού τους.

 

Επισημαίνεται επίσης ότι σημαντική αύξηση παρουσιάζεται στον αριθμό των πολιτών που αναζητούν δωρεάν τροφή από τους λιανοπωλητές και παραγωγούς λαϊκών αγορών, ενώ οι επαγγελματικοί σύλλογοι προχωρούν σε τακτικές διανομές τροφίμων ως ένδειξη αλληλεγγύης.

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στην ψυχική υγεία. Περίπου το 50% των ανέργων παρουσιάζουν συμπτώματα ψυχικής διαταραχής.

 

Τα αιτήματα για ψυχική υποστήριξη που λαμβάνουν οι γραμμές τηλεφωνικής βοήθειας για κατάθλιψη και αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά μέσον όρο 27%.

Παράλληλα, παρατηρείται έξαρση της διάδοσης ναρκωτικών και της κατανάλωσης αλκοόλ, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες.

 

Στην ετήσια έκθεση του ΣΚΛΕ αναφέρουν ότι ο κίνδυνος φτώχειας εκτιμάται στο 32,3% Αντίστοιχα, το ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να καλύψει τη θέρμανση από 15,6% αυξήθηκε μέχρι 47,6%.

 

Στην εποχή των Μνημονίων, η φτώχεια στην οποία η κυβέρνηση έχει καταδικάσει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού αποτελεί πλέον αδίκημα. Χθες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ένας άντρας, άνεργος επί 3 χρόνια, πατέρας τριών παιδιών, δικάστηκε κατηγορούμενος για ρευματοκλοπή. Το αδίκημά του ήταν ότι δέχτηκε τη βοήθεια που του προσέφεραν για παράνομη επανασύνδεση του ρεύματος, όταν επικρατούσαν χαμηλές θερμοκρασίες και ήθελε να προφυλάξει την οικογένεια του από το κρύο και την αρρώστια. Και όταν ήρθε η σειρά του να καταθέσει, απηύθυνε το δικό του «κατηγορώ» προς την κυβέρνηση και όσους ευθύνονται τόσο για τη δική του εξαθλίωση όσο και όλων των άλλων άπορων, που έφτασαν σ’ αυτή την κατάσταση, όχι από δική τους υπαιτιότητα, αλλά στο πλαίσιο μιας βάναυσης πολιτικής με δικαιολογία «τη σωτηρία της χώρας».

 

Danioliptes.gr