Στη Βουλή φέρνει ο Τσίπρας τη σκανδαλώδη απαλλαγή Λάτση

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό κατέθεσε χτες ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας σκανδαλώδη απαλλαγή του Σπύρου Λάτση από τις ευθύνες του για τη χρεοκοπία της Eurobank.

 

Άλλη μία επιβεβαίωση για το danioliptes.gr που εδώ και καιρό έχει κάνει λόγο για τη ζημιά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ θα προκύψει από τη διαδικασία που συμφωνήσαν κυβέρνηση, τρόικα και τραπεζίτες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.

 

Τη στιγμή μάλιστα, που το κράτος έχει δώσει -μέσω ΤΧΣ- 42 δισ. για τις τράπεζες, – αυτές παρέμεναν στον έλεγχο των ιδιωτών οι οποίοι τώρα, με 6,5 δισ., μπορούν να αποκτήσουν το 50%. Ενώ ετοιμάζεται να βάλει και πάλι το χέρι στην τσέπη για το νέο γύρο της ανακεφαλαιοποίησης.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, η ρητορική της πρώτης μνημονιακής κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου περί σωτηρίας των τραπεζών με τα λεφτά των φορολογουμένων στηρίχθηκε στο σενάριο τρόμου ότι αν καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει όλη η χώρα.


Αποδείχθηκε ωστόσο ότι καμία κρίση και κανένα μνημόνιο δεν μπόρεσε να διαταράξει τον εναγκαλισμό πολιτικού και τραπεζικού κατεστημένου.


Όταν η Eurobank χαρακτηρίστηκε συστημική από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί από τους φορολογουμένους μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικά Σταθερότητας, η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει ιδιωτική συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.


Έτσι, προκειμένου να σωθεί, το ΤΧΣ ενίσχυσε κεφαλαιακά τη Eurobank με 5,85 δισ. ευρώ και απέκτησε το 94%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών και η ΤτΕ απάλλαξαν τον μεγαλομέτοχο της Eurobank Σπ. Λάτση από το να πληρώσει… μέρος από τα «σπασμένα» που αντιστοιχούσαν σε 2,5 δισ. ευρώ.


Αντίθετα, η Credit Agricole υποχρεώθηκε να καταβάλει 2,945 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής, που πήγε στην Alpha, έγινε και για τη Γενική (Societe Generate) και τη Millennium (BCP), που αποκτήθηκαν από την Πειραιώς».


Προκειμένου λοιπόν να μην κοστίσει ούτε ένα ευρώ η σωτηρία της Eurobank στον μεγαλομέτοχο της, δρομολογήθηκε η συγχώνευση με την Εθνική με ανταλλαγή μετοχών μεταξύ των δύο τραπεζών. Η συγχώνευση αυτή δεν έγινε ποτέ καθώς δεν την ενέκρινε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., γεγονός όμως που δεν ανέτρεψε την ανταλλαγή μετοχών καθώς, όπως είχε πει ο διοικητής της ΤτΕ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της BouAns, «ό,τι έγινε έγινε και δεν γυρίζει πίσω». Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η εξυγίανση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που μεταβιβάστηκε στη Eurobank, κόστισε στο ΤΧΣ 4,6 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον λογαριασμό «σωτηρίας» στα 10,5 δισ. ευρώ. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετά καθως οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες καθορίστηκαν στα 2,945 δισ. ευρώ.

Πλήθος ερωτημάτων προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών αναφορικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των «συστημικών» τραπεζών. Οι διαδικασίες δρομολογούνται εν κρύπτω, οι ιδιώτες πρόκειται με μικρά ποσά να βάλουν στο χέρι τις τράπεζες, ενώ παραμένει υψωμένη η «ασπίδα» πίσω από την οποία προστατεύονται οι πρωταγωνιστές.


Η κυβέρνηση «τρέχει» να πραγματοποιήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η εν λόγω ρύθμιση θα συμπεριληφθεί πιθανότατα στο «νομοσχέδιο-σκούπα» εντός αυτής της εβδομάδας. Άλλωστε, η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί ένα από τα «προαπαιτούμενα» που θέτει η τρόικα για την εκταμίευση της δόσης, ενώ είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η συνάντηση της επικεφαλής του ΤΧΣ, Αναστασίας Σακελλαρίου, με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών.


Ζημιά του Δημοσίου
 

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα ερωτήματα «στοιβάζονται», καθώς εμφανίζονται λεπτομέρειες που αναδεικνύουν μεν την επερχόμενη ζημιά που θα έχει το Δημόσιο, αλλά και την «ασυλία» που παρέχεται σε συγκεκριμένους παράγοντες. Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, αρκεί να σημειωθεί ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει χρεωθεί περίπου 42 δισεκατομμύρια ευρώ για τη «διάσωση» των τραπεζών, με αποτέλεσμα να κατέχει από το 8% μέχρι το 94% της κάθε τράπεζας. Τώρα όμως υπολογίζεται ότι ιδιώτες θα καταβάλουν περίπου 6,5 δισ. και θα αποκτήσουν το 50% των τραπεζών!

 

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε χτες επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, λαμβάνοντας αφορμή από την παλαιότερη ανακοίνωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι υπάρχει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε επίσης ότι οι επικεφαλής της ALPHA Bank και της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσαν επί της ουσίας την απόσυρση του ΤΧΣ (δηλαδή του Δημοσίου) από την όλη διαδικασία «χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση είτε του υπουργού Οικονομικών είτε του ΤΧΣ», ενώ σενάρια αναφέρουν ότι και στην περίπτωση της Eurobank θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική.


Ο πρωθυπουργός καλείται να απαντήσει λεπτομερώς για το πότε και με βάση ποιες μελέτες αποφάσισε το ΤΧΣ ότι δεν είναι συμφέρουσα η συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των ALPHA και Πειραιώς. Αλλά και ποια στάση κράτησαν και ποια θα κρατήσουν τα στελέχη του ΤΧΣ στις επικείμενες συνεδριάσεις της 28ης Μαρτίου.


Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε και σε συγκεκριμένη καταγγελία αναφορικά με τον πρώην βασικό μέτοχο της Eurobank, Σπύρο Λάτση.


«Γιατί συνεχίζεται η σκανδαλώδης απαλλαγή του από τις ευθύνες του για τη χρεοκοπία της τράπεζας;» ερωτάται ο πρωθυπουργός.


Η ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα εκλαμβάνεται και ως μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα επιτρέψει να ζημιωθεί το Δημόσιο από τη διαδικασία αυτή. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν άλλωστε ότι εφαρμόζεται ένα κεντρικό σχέδιο της κυβέρνησης, των τραπεζιτών και των δανειστών για την παραχώρηση -με εξευτελιστικό αντίτιμο- των τραπεζών σε ιδιώτες, με στόχο να ζημιωθεί το Δημόσιο. Ενδεικτικά αναφέρουν μάλιστα το ερώτημα «εφόσον η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, γιατί να δώσουν “κοψοχρονιά” τις τράπεζες σε ιδιώτες;». Και απαντούν ότι «πρόκειται για έναν προεκλογικό σχεδιασμό, ώστε να προστεθεί ένα ακόμα success story της κυβέρνησης: της προσέλκυσης ξένων επενδυτών».

 

Γιατί να «ξεπουλήσει» η κυβέρνηση και τις τράπεζες που από την πρώτη στιγμή της κρίσης απολαμβάνουν την μέγιστη φροντίδα και έχουν στοιχίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό. Την ώρα που ο ελληνικός λαός δεινοπαθεί, οι τραπεζίτες συνεχίζουν τις «μπίζνες» σε βάρος τους.

 

Επιστολή του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

 

Επιστολή διαμαρτυρίας προς αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων απέστειλε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς, με σκοπό να καταδείξει τα επιπλέον βάρη με τα οποία θα φορτώσει τους δανειολήπτες το προωθούμενο νομοσχέδιο.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ Περβανάς, οι ρυθμίσεις που προωθούνται πρόκειται να επηρεάσουν σχεδόν το 80% των Ελλήνων πολιτών, που διαθέτουν δάνειο άμεσα ή έμμεσα.  Πρόκειται για ένα πιο σφικτό κοστούμι που «ράβουν» για τους δανειολήπτες οι τράπεζες από κοινού με την κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για την ολοκληρωτική φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών.

Κι όλα αυτά βρίσκονται ήδη στο τραπέζι, προκειμένου να αναγκάσουν και τους υπόλοιπους οφειλέτες να προχωρήσουν σε ρύθμιση με την τράπεζα, άρα και στην υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης. Αυτό που ουσιαστικά επιχειρείται, είναι η κατάργηση όλων των δικαστικών αποφάσεων που καταδικάζουν τις τράπεζες για τους παράνομους ΓΟΣ, η κατάργηση του νόμου 3758/09 που διέπει τη λειτουργία των Εταιριών Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές κι η κατάργηση του νόμου 2251/ 94 για την προστασία του καταναλωτή.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς καταλήγει τονίζοντας με αυτήν την τακτική οι τράπεζες αποκομίζουν τεράστια χρηματικά ποσά υπολογίζοντας παράνομα τον τόκο με βάση έτος 360 ημερών αντί του έτους 365 ημερών. Για αυτήν την παράνομη παρακράτηση του τόκου ενημερώνει εκ νέου κι εγγράφως τους πολιτικούς αρχηγούς που ο ελληνικός λαός έστειλε στο κοινοβούλιο για να προστατεύσουν τα συμφέροντά του και να προασπίσουν τη ιδιωτική αλλά και τη δημόσια περιουσία του.

 

Για τους παραπάνω κι όχι μόνο, λόγους ο Χαράλαμπος Περβανάς ζήτησε συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, όμως δεν έλαβε ακόμη καμία απάντηση, εκτός από τον γ.γ. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ν. Νικολόπουλο.

 

Διαβάστε την επιστολή του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος εδώ

 

 

Danioliptes.gr