H εξυγίανση των ευρωπαϊκών τραπεζών περνάει από τα δικαστήρια, για τις ελληνικές;

Η απόφαση του ECOFIN, με την οποία διαφωνεί η Ευρωβουλή, δίνει μεγάλες αρμοδιότητες στα κράτη για εξυγίανση τραπεζών μέλη για τη λήψη απόφασης εξυγίανσης μιας τράπεζας, ενώ η διαδικασία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα.

 

Η ελληνική προεδρία επιδιώκει να διατηρήσει τη διαδικασία, περιορίζοντας σημαντικά τις περιπτώσεις όπου η απόφαση για την εξυγίανση μιας τράπεζας θα λαμβάνεται από τα κράτη-μέλη.

 

Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι, μεταξύ άλλων, όταν μια χώρα επικαλείται «δημόσιο συμφέρον», το οποίο όμως θα πρέπει να αιτιολογήσει. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις προτείνει να αποφασίζει το Συμβούλιο Εξυγίανσης τραπεζών, το οποίο θα αποτελείται από τον εκτελεστικό διευθυντή, τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή και μέλη που διορίζονται από την Επιτροπή και την ΕΚΤ.

 

«Η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της ΕΕ, θα έπρεπε να δώσει το καλό παράδειγμα και να ανοίξει το δρόμο οδηγώντας στην εξυγίανση πρώτα τις δικές της συστημικές τράπεζες. Όμως, αντίθετα με το ότι προωθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ελληνικές τράπεζες απολαμβάνουν πλήρη ασυλία και στηρίζονται με χρήματα του ελληνικού λαού. Τα αμέτρητα σκάνδαλα, που έρχονται κατά καιρούς στη δημοσιότητα, συγκαλύπτονται αφήνοντας στο απυρόβλητο τους έλληνες τραπεζίτες που χαρίζουν τα θαλασσοδάνεια σε διαπλεκόμενους επιχειρηματίες και πολιτικά κόμματα», δήλωσε σχετικά στο radio1d.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. 

 

Danioliptes.gr