Ζεστό χρήμα 8 και πλέον δισ. για την αύξηση των τραπεζών

Η επιτυχής υπερκάλυψη ομολογιακού της Πειραιώς και η νέα υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς βάζουν σε… πειρασμό Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών να επισπεύσουν την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Αυτό σημείωνε χθες η «Ε», θεωρώντας εδώ και καιρό πιθανότατη την έκδοση ενός μικρού ομολογιακού ολιγοετούς διάρκειας, που δεν θα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.


Όμως οι τελευταίες πληροφορίες τόσο από το μέτωπο των αγορών του Νότου όσο από αυτό των «ξένων κεφαλαίων» φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα προς το καλύτερο.


Αυτό γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διεθνές ποντάρισμα των «ξένων κεφαλαίων» στις αγορές ομολόγων της ευρω-περιφέρειας (που προφανώς επηρεάζει και την ελληνική), τα στοιχήματα στα χρηματιστήρια παραμένουν ανοδικά (long), η δε ζήτηση για τοποθετήσεις σε ελκυστικές τιμές έχει αυξηθεί κατακόρυφα.


Ειδικότερα δε για την ελληνική αγορά τα «ξένα κέντρα» εκτιμούν πως το ενδεχόμενο ενός Grexit έχει απομακρυνθεί κατά πολύ (έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο από την άνοιξη του 2012), η προοπτική ενός οριακά θετικού ΑΕΠ για το 2014 είναι εφικτή, ενώ εάν θεωρηθεί διαχειρίσιμο το τεράστιο ελληνικό χρέος, τότε για το Χρηματιστήριο Αθηνών βλέπουν περιθώριο ανόδου έως 45% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.


Η πρώτη δοκιμή έγινε προχθές με την Πειραιώς, που ζητούσε 500 εκατ. ευρώ για να προσφερθούν πάνω από 3,2 δισ. ευρώ με επιτόκιο (5,10%) που πριν από έξι μήνες θα έμοιαζε… άπιαστο όνειρο. Περισσότεροι από 250 (κυρίως) ξένοι παίκτες υπερκάλυψαν την έκδοση.


Όπως εξηγούσε στην Ελευθεροτυπία, έμπειρος οικονομικός παράγων, το test της Πειραιώς έδειξε πως
στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας αλλά και των Alpha Bank, Eurobank μπορεί να εισφερθούν πολλαπλάσια κεφάλαια, έκδοση για λογαριασμό του Δημοσίου μπορεί να είναι μεγαλύτερη και με καλύτερους όρους δανεισμού, ενώ ελληνικές εταιρείες, που σχεδιάζουν την έκδοση διεθνών ομολόγων, μπορεί να πετύχουν τα χαμηλότερα επιτόκια από το 2008-2009.


Ειδικότερα για την Πειραιώς, που προχω
ρά σε αύξηση κεφαλαίου έως 1,75 δισ. ευρώ, θα μπορούσαν να προσφερθούν τουλάχιστον άλλα 1 με 1,5 δισ. ευρώ. Για την Alpha Bank που σχεδιάζει την άντληση 1,2 δισ. ευρώ, η συνολική προσφορά θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ για την Eurobank η πιάτσα εκτιμά πως θα συγκεντρώσει άνετα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Ο ίδιος παράγων δεν θεωρούσε απίθανο στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τριών συστημικών τραπεζών να προσφερθούν κατ’ ελάχιστον 8 δισ. ευρώ.


Αγοράζουν φθηνά

 

Βέβαια, όπως παραδέχονται χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι ξένοι έχουν έναν επιπλέον λόγο για να «ρίξουν χρήμα» στις ελληνικές τράπεζες. Αγοράζοντας μετοχές των τριών τραπεζών φθηνά στα 0,30-0,70 ευρώ έχουν πολλές πιθανότητες να μπορέσουν να τις «φέξουν» και μέσα σε ένα 6-12μηνο να τις πωλούν σε διπλάσιες-τριπλάσιες τιμές.


Να σημειωθεί, δε, πως οι ξένοι είναι ήδη «ζεστοί» από την ελληνική αγορά καθώς οι ξένοι τζογάρουν στις αγορές ομολόγων της ευρω-περιφερειας μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες έχουν κέρδη 19% από το Χρηματιστήριο και σχεδόν 18% από το ελληνικό 1 θετές. Τρελές αποδόσεις που εξηγούν την αδημονία των Deutsche Bank, Black Rock, Morgan Stanley, Citigroup κ .ά. για περισσότερο τζογάρισμα σε «ελληνικά χαρτιά».


Οι τελευταίες εξελίξει θα πρέπει να προβληματίζουν -ευχάριστα όμως αυτή τη φορά- τον υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα καθώς με τα νέα δεδομένα μία έκδοση 4 δισ.ευρώ θα μπορούσε να ελκύσει μεγαλύτερη προσφορά.


Εκτός σοβαρού απροόπτου και δραματικής επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος διεθνώς μία έκδοση ελληνικού ολιγοετούς διάρκειας θα μπορούσε να συγκεντρώσει άνετα 4-5 δισ. ευρώ με επιτόκιο αρκούντως δελεαστικό. Οι ίδιοι κύκλοι παραδέχονται πως, ενώ πριν από ένα μήνα ήταν ευχαριστημένοι με ένα επιτόκιο της τάξης του 5,905,80%, πριν από την έκδοση της Πειραιώς έβλεπαν ένα 5,50%, τώρα το 5,10% της τράπεζας καλλιεργεί νέες προσδοκίες.


Σε ετοιμότητα είναι το υπουργείο Οικονομικών κι ο ΟΔΔΗΧ καθώς τα μηνύματα που έρχονται από τις αγορές είναι πιεστικά ζητώντας την έκδοση του ομολόγου ακόμη και πριν από τις εορτές του Πάσχα. Αυτά συνεκτιμούν οι επιτελείς μεγάλων επιχειρήσεων (Motor Oil, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ κ.ά.) που σχεδιάζουν ή σκέπτονται να προχωρήσουν στην άντληση κεφαλαίων από τις ξένες αγορές.  Με επιτόκια χαμηλότερα του 6% (όταν πέρσι τέτοια εποχή τους ζητούσαν 8-10%) η διαφορά είναι τεράστια σε μία έκδοση μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

 

Danioliptes.gr