Ως ιστορική συμφωνία εκλαμβάνεται η απόφαση για την τραπεζική ενοποίηση και τη δημιουργία του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης Τραπεζών, στην οποία κατέληξαν μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις 16 ωρών ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, Κομισιόν και Ευρωβουλή υπό την αιγίδα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.
Η Ευρώπη αποφάσισε ότι πρέπει να «σπάσει» ο φαύλος κύκλος των τραπεζικών και δημοσιονομικών κρίσεων. Άγνωστο αν αυτό θα μπορέσει ποτέ να το καταφέρει και η Ελλάδα, ή θα της επιβληθεί αυτό.
Ο χθεσινός συμβιβασμός ανοίγει τον δρόμο για τη θεσμοθέτηση του δεύτερου πυλώνα, του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης Τραπεζών (SRM) και του ταμείου που θα τον συνοδεύει. Μετά την εποπτεία των μεγαλύτερων ομίλων της Ευρωζώνης που τον Νοέμβριο περνά στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, «κεντροποιείται» και μεταφέρεται από την εθνική «σφαίρα» και η διαδικασία εκκαθάρισης ή εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και της ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκτιμούν επίσης ότι θα σπάσει τον φαύλο κύκλο αλληλοχρέωσης τραπεζών και εθνικών κυβερνήσεων, ώστε να μην επιβαρύνονται πλέον οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι όπως στο πρόσφατο παρελθόν, με τον λογαριασμό των κρατικών διασώσεων ευρωπαϊκών ομίλων να υπερβαίνει το 1 τρισ.ευρώ.
Οι περισσότεροι αναλυτές όμως εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης (που θα συγκεντρώσει 55 δισ. ευρώ από εισφορές τραπεζών σε ορίζοντα οκταετίας) είναι ανεπαρκώς χρηματοδοτημένο, πολλώ δε μάλλον καθώς δεν προβλέπεται στήριξή του από ένα ισχυρά ευρωπαϊκό «δίχτυ ασφαλείας», όπως η χορήγηση πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ή η δυνατότητα δανεισμού με την εγγύηση των ευρωπαϊκών κρατών.
Βασικά σημεία
Σε κάθε περίπτωση, η συμβιβαστική λύση θα επικυρωθεί τώρα από τα κράτη-μέλη και στη συνέχεια θα υποβληθεί στην ολομέλεια της Ευρωβουλής σης 15 Απριλίου, πριν από τη διάλυσή της ενόψει των ευρωεκλογών. Στόχος είναι ο SRM να τεθεί σε ισχύ την 1 η Ιανουαρίου 2015 και να είναι… ετοιμοπόλεμος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδεχομένως να αναδείξουν οι σαρωτικοί έλεγχοι που διενεργεί η ΕΚΤ φέτος στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η λύση που προωθήθηκε εξακολουθεί να φέρει έντονα τη σφραγίδα του Βερολίνου, όπως άλλωστε και η αρχική συμφωνία του Δεκεμβρίου του 2013. Η γερμανική κυβέρνηση βεβαίως αναγκάστηκε να κάνει ορισμένες υπαναχωρήσεις για να σώσει το γόητρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είχε υψώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης -και για προεκλογικούς λόγους.
Ο προεδρεύων του ECΟFIN Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων μερικές εκ των οποίων είναι: Η μεταβατική περίοδος μέχρι να προικοδοτηθεί πλήρως το Ταμείο Εξυγίανσης από τις εισφορές των τραπεζών μειώνεται από τα 10 στα 8 χρόνια και προβλέπεται σύσταση ειδικού μηχανισμού ώστε να μπορεί το Ταμείο να δανειστεί άμεσα από τις αγορές.
Υλοποιείται κοινός «κουμπαράς» (δηλαδή η δυνατότητα χρήσης των πόρων από τις τράπεζες μιας χώρας για την εξυγίανση τραπεζών άλλης χώρας) πολύ νωρίτερα, κάτι που διευκολύνει τις χώρες με μικρότερους ομίλους και δημοσιονομική στενότητα.
Επιταχύνονται οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανησυχίες περί χρονοβόρου και πολύπλοκου συστήματος. Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι μια τράπεζα θα τίθεται σε καθεστώς εξυγίανσης σε περίπου 48 ώρες, δηλαδή το διάστημα που μεσολαβεί από το κλείσιμο της Wall την Παρασκευή το βραδύ μέχρι το άνοιγμα των ασιατικών αγορών τη Δευτέρα το πρωί.
Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των εκπροσώπων της Κομισιόν, των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Ευρωβουλής ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης. Καταλυτικά για την επίτευξη συμφωνίας λειτούργησαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν σης 5.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Ελληνας προεδρεύων του ECOFIN Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Eurogroup Γεραύν Ντάισελμπλουμ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών που έδωσε το τελικό «πράσινο φως». Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, οι συνομιλίες είχαν ολοκληρωθεί κατά τις 4 το πρωί, ωστόσο όλοι περίμεναν για να… μην ξυπνήσουν αξημέρωτα τον Σόιμπλε!
Διαδικασία
Ο ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης ο οποίος θα παίρνει τη «σκυτάλη» από τον Μηχανισμό Εποπτείας, όταν διαπιστώνεται πρόβλημα σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Θα αποτελείται από ένα Συμβούλιο Εξυγίανσης τραπεζών με ένα εκτελεστικό συμβούλιο που θα απαρτίζουν ο εκτελεστικός διευθυντής, ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής (που θα προέρχονται από Κομισιόν και ΕΚΤ), ενώ θα διαθέτει και μια ολομέλεια με εκπροσώπους των κρατών-μελών. Την απόφαση για την εξυγίανση θα λαμβάνει κατά κανόνα ο επόπτης της ΕΚΤ, στη συνέχεια το Δ.Σ. του Συμβούλιου Εξυγίανσης θα προετοιμάζει τη διαδικασία εξυγίανσης και η Κομισιόν θα την επικυρώνει.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξυγίανσης θα συσταθεί με διακυβερνητική συνεργασία, δηλαδή εκτός κοινοτικού πλαισίου, όπως είχε απαιτήσει εξαρχής η Γερμανία. Σημειώνεται τέλος ότι το ποσό των 55 δισ. ευρώ αναλογεί στο 1% των καταθέσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ το 40% θα καλυφθεί από εισφορές των 17 μεγαλύτερων τραπεζών.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.