Σφαλιάρα στα «μούτρα» του Υπουργού Οικονομικών αποτελεί η νέα ευνοϊκή απόφαση για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες που αναμένεται να εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με την απόφαση, η παράλειψη ενημέρωσης των οφειλετών του Δημοσίου για επικείμενες κατασχέσεις απαιτήσεών τους εις χείρας τρίτων είναι αντισυνταγματική.

 

Ουσιαστικά, μια τέτοια απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας θα έχει ως συνέπεια να θεωρηθούν αντισυνταγματικές και άκυρες όλες σχεδόν οι αποφάσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή του μέτρου της αναγκαστικής κατάσχεσης απαιτήσεων οφειλετών του Δημοσίου εις χείρας τρίτων.

 

Το αποτέλεσμα θα είναι να τιναχθούν στον αέρα οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων που πέτυχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα μέσω της αυστηρής εφαρμογής του μέτρου των κατασχέσεων σε καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και λοιπά εισοδήματα οφειλετών του Δημοσίου.

 

Παράλληλα, ανατρέπονται και τα εν εξελίξει φοροεισπρακτικά σχέδια του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας, με τα οποία επιβάλλονται πλέον καθημερινά κατασχέσεις-εξπρές, με ηλεκτρονικά μέσα, σε καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και λοιπά έσοδα και εισοδήματα χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωσή τους, ακόμη κι αν καθυστερήσουν για λίγες μέρες να πληρώσουν εμπρόθεσμα τους υπέρογκους και εξοντωτικούς «μνημονιακούς» φόρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον περασμένο Ιανουάριο οι κατασχέσεις που επιβλήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών εις χείρας τρίτων έφθασαν τις 1 7.365, σημειώνοντας αύξηση 195,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

 

Προαναγγελία των νέων -ευχάριστων πλέον- εξελίξεων για εκατομμύρια πολίτες αποτελεί μια πρόσφατη απόφαση του Στ’ Τμήματος του ΣτΕ, με την οποία αναγνωρίζεται ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 30 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπει ότι σε περίπτωση κατάσχεσης απαιτήσεων οφειλέτη του Δημοσίου εις χείρας τρίτων, όπως καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων κ.λπ., δεν απαιτείται κοινοποίηση του κατασχετηρίου εγγράφου στον οφειλέτη.

 

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο της απόφασης του Στ’ Τμήματος του ΣτΕ, η συγκεκριμένη ρύθμιση του άρθρου 30 του ΚΕΔΕ είναι ανίσχυρη, καθώς αντίκειται στη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία «καθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ’ αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή τα συμφέροντά του, όπως ο νόμος ορίζει».

 

Συγκεκριμένα, η παράλειψη κοινοποίησης του κατασχετηρίου εγγράφου στον οφειλέτη του Δημοσίου «έχει ως συνέπεια ο οφειλέτης να μη λαμβάνει γνώση ή να λαμβάνει καθυστερημένα γνώση της εις βάρος του επισπευδομένης αναγκαστικής εκτελέσεως, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικώς προ της ολοκληρώσεως της εκτελεστικής διαδικασίας, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα είτε για την ακύρωση είτε για την αναστολή της πράξεως εκτελέσεως».

 

Στην ίδια απόφαση, η οποία ελήφθη από το Στ’ Τμήμα του ΣτΕ υπό πενταμελή σύνθεση, αναφέρεται, ωστόσο, ότι, λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος, κρίνεται αναγκαία η παραπομπή του για επίλυση στην επταμελή σύνθεση του Στ’ Τμήματος του ΣτΕ.

 

Η νέα δικάσιμος

 

Η απόφαση θα ανακουφίσει χιλιάδες φορολογουμένους, αλλά ανατρέπει τα φοροεισπρακτικά σχέδια της τρόικας ορίστηκε στις 5 Μαΐου 2014. Στην αναγνώριση της αντισυνταγματικότητας της επίμαχης διάταξης κατέληξε το Στ’ Τμήμα του ΣτΕ εκδικάζοντας την υπόθεση ενός οφειλέτη του Δημοσίου εναντίον του οποίου η εφορία έλαβε το μέτρο της κατάσχεσης σύνταξης γήρατος.

 

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο αναλυτικό κείμενο της απόφασης, τον Αύγουστο του 2006 επιβλήθηκε εις χείρας του ΙΚΑ αναγκαστική κατάσχεση σύνταξης γήρατος συνολικού ποσού 17.683,37 ευρώ την οποία δικαιούτο φορολογούμενος, προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος ενός ληξιπρόθεσμου χρέους ύψους 565.392,73 ευρώ που είχε βεβαιωθεί στο όνομα του συγκεκριμένου πολίτη. Κατά της πράξεως αυτής, ο φορολογούμενος άσκησε τον Ιούνιο του 2007 ανακοπή, μέσω της οποίας ζήτησε την ακύρωσή της, ισχυριζόμενος, μεταξύ άλλων, ότι εξαιτίας της μη κοινοποιήσεως σε αυτόν της συγκεκριμένης πράξεως, της οποίας έλαβε γνώση τυχαίως μετά την εκτέλεσή της και συγκεκριμένα τον Μάιο του έτους 2007, απώλεσε στάδιο δικονομικής προστασίας.

 

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης αυτής σε πρώτο βαθμό, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ερμηνεύοντας τις διατάξεις του άρθρου 30 παρ. 1 του ΚΕΔΕ υπό το φως του άρθρου 20 παρ. 1 του Συντάγματος, δέχθηκε ότι «η έκθεση αναγκαστικής κατασχέσεως εις χείρας τρίτου και εις βάρος οφειλέτου του Δημοσίου πρέπει να κοινοποιείται και στον καθ’ ού η εκτέλεση, ούτως ώστε αυτός να δυνηθεί να στραφεί με τα ένδικα μέσα που του παρέχει ο νόμος κατά της οικείας πράξεως, επιδιώκων την ακύρωση ή την μεταρρύθμιση αυτής ή να προβεί στη ρύθμιση του χρέους και ότι ενδεχομένη παράλειψη της κοινοποιήσεως αυτής οδηγεί στην ακύρωση της πράξεως εκτελέσεως, εφ’ όσον ο οφειλέτης επικαλεσθεί το γεγονός της μη εγκαίρου περιελεύσεως εις γνώση του του περιεχομένου αυτής και ακύρωσε έκθεση αναγκαστικής κατασχέσεως».

Το Δημόσιο προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση του οφειλέτη, αλλά, όπως προκύπτει από τα όσα προαναφέραμε, το Στ’ Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου προσανατολίζεται στο να δικαιώσει και πάλι τον φορολογούμενο.»

 

Στο ύψος – ρεκόρ των 63,2 δις. ευρώ εκτινάχθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την εφορία στο τέλος Ιανουαρίου 2014. Μόνο εντός του πρώτου μήνα του τρέχοντος έτους προστέθηκαν άλλα 962 εκατ. ευρώ στα απλήρωτα χρέη προς την εφορία, καθώς ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τους υπέρογκους «μνημονιακούς» φόρους που τους επέβαλαν ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας και η τρόικα.

 

Σύμφωνα, ειδικότερα, με αποκαλυπτικά στοιχεία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονταν στις 31 -12-2013 σε 62,55 δισ. ευρώ, όμως τον Ιανουάριο του 2014: εισπράχθηκαν 205 εκατ. και διαγράφηκαν άλλα 40 εκατ. ευρώ από τα χρέη αυτά κατέστησαν ληξιπρόθεσμα νέα χρέη ύψους 962 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν μόλις 61 εκατ. ευρώ (6,38%) και διαγράφηκαν άλλα 2 εκατ. ευρώ.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.