Εκτός τόπου και χρόνου το Business week

Του Άγγελου Αγγελίδη

Έχει σχεδόν 100 χρόνια ζωής. Θεωρείται ένα από τα πιο έγκυρα αμερικανικά περιοδικά. Στις σελίδες του έχουν φιλοξενηθεί σπουδαίες παγκόσμιες προσωπικότητες και έχει αποκαλύψει μεγάλα θέματα.

 

Σε πρόσφατο τεύχος του, το Business week αποφάσισε να ασχοληθεί με την… Ελλάδα! Και το έκανε χωρίς καμία ανθρωποκεντρική και κοινωνική προσέγγιση. Ασχολήθηκε μόνο με αριθμούς αφήνοντας απ’ έξω τις επιπτώσεις των μνημονίων στη ζωή των Ελλήνων. Για άλλη μία αφορά αποδεικνύεται πως σημασία έχουν οι αριθμοί κι όχι οι άνθρωποι.

 

Το κείμενο έχει τον προκλητικό τίτλο: «Γεια σου: Η Ελλάδα επιτυγχάνει μια καταπληκτική ανάκαμψη» (Yasou: Greece Is Pulling Off an Amazing Recovery). Χωρίς κανένα ίχνος ντροπής και με περισσή αυθάδεια αναφέρει πως το επιτόκιο των ελληνικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησε δραματικά την τελευταία διετία και ότι οι επενδυτές διαρκώς αποκτούν όλο και μεγαλύτερη πεποίθηση για την ικανότητα της χώρας να πληρώσει τα χρέη της.

 

«Σπάνια μια χώρα έχει βελτιώσει την εικόνα της έναντι των πιστωτών της τόσο γρήγορα» ισχυρίζεται ο αρθρογράφος, προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση ήταν «εκπληκτικά επιτυχής» στη μείωση των δαπανών, η οποία ήταν απαραίτητη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει πρωτογενή ισορροπία στον προϋπολογισμό της νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και τώρα  ελπίζει να είναι σε θέση να επανέλθει για δανεισμό στις αγορές πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

 

Το δημοσίευμα εστιάζει στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς), ενώ κάνει αναφορές και στα προγραμματισμένα έργα υποδομής όπως το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης, η Εθνική Οδός Κορίνθου – Πατρών, το νέο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας και το νέο δίκτυο ασύρματων hotspots που θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. «Ο τουρισμός έχει αρχίσει να ανακάμπτει και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προβλέψει ότι η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη αυτό το έτος, αν και με ρυθμό λιγότερο από το 1%» τονίζει το δημοσίευμα.

 

Τέλος, σημειώνεται πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και πως πρέπει να εξαλειφθούν εμπόδια που προστατεύουν πολιτικά κεκτημένα συμφέροντα και κοστίζουν στο ευρύ κοινό, εμποδίζοντας την ανάπτυξη.

 

Απλά να θυμίσουμε στον αρθρογράφο του αμερικανικού περιοδικού ότι η «εκπληκτικά επιτυχής» ελληνική κυβέρνηση με τη καθοδήγηση της τρόικας έχει καταφέρει να οδηγήσει στην εξαθλίωση το σύνολο του ελληνικού λαού. Πλέον, τα ελληνόπουλα λιποθυμούν από τη πείνα μέσα στις σχολικές αίθουσες καθώς οι άνεργοι γονείς τους δεν μπορούν να τους προσφέρουν ούτε ένα κουλούρι. Εκατοντάδες έλληνες έχουν μείνει άστεγοι, έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία, τρώνε από τα σκουπίδια και δεν μπορούν να πληρώσουν: τους φόρους, τα δάνειά τους, το ενοίκιο τους, το ρεύμα, το νερό τους, το φαγητό τους. Η ανεργία έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Κλείνουν συνεχώς επιχειρήσεις. Το δημόσιο χρωστάει χρήματα  και δεν τα πληρώνει. Έχει αυξηθεί το κόστος ζωής και η επιβολή φόρων. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι έλληνες μετατράπηκαν σε πειραματόζωα ενός παγκόσμιου οικονομικού πειράματος.

 

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της σημερινής Ελλάδας. Και όχι όσα αναφέρονται στο Businessweek. Μπορεί ο αρθρογράφος να ξεγελάσει το διεθνές αναγνωστικό κοινό του, αλλά όχι και τους έλληνες. Όποιος έλληνας το διαβάσει θα εξοργιστεί από την αναλήθεια και τα ψέματα και τουλάχιστον θα αναστατωθεί βλέποντας ότι μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη ζωή του έχουν οι μακροοικονομικοί δείκτες…

 

Danioliptes.gr