Ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί αν ο Λάτσης έλεγε αλήθεια για τη Eurobank

Του λόγου το αληθές θα πρέπει να αποδείξει ο Γ. Λάτσης, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «λόγω της δημόσιας πρότασης της Εθνικής που στο τέλος ακυρώθηκε θα επένδυε τα 260 εκατ. ευρώ που αναλογούσαν στο 10% της αμκ των 5,8 δις. ευρώ.

 


H EFG Group  συμφερόντων Λάτση στην Ελβετία, ήταν ο βασικός μέτοχος της Eurobank Ελλάδος με ποσοστό κοντά στο 44% περιλαμβανομένου και ποσοστού που κατείχε ο Πεταλάς εκ των βασικών συνεργατών του Λάτση. 

 

Από το 2007 η EFG Group δεν είχε επενδύσει ούτε 1 ευρώ σε αύξηση κεφαλαίου στην Eurobank και φθάσαμε στο 2011-2012 οπότε και το καταστροφικό PSI+ το κούρεμα των ομολόγων σε ποσοστό 74% καταδίκασε σε χρεοκοπία τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση της Blackrock αναφέρει ότι η κεφαλαιακή ζημία της Eurobank ανέρχεται στα 5,8 δισεκ. ευρώ.

 

Όταν το 10% της αμκ του 2013 των 5,8 δισ. ευρώ  ήταν 580 εκατ., εξ αυτών τα 260 εκατ. Ευρώ αντιστοιχούν στο 44%. Όπως αναφέρει το bankingnews.gr, επειδή ήταν το βασικό επιχείρημα του Σπ. Λάτση ότι δηλαδή θα επένδυε τα 260 εκατ, άγνωστο παραμένει αν ο Σπύρος Λάτσης θα επενδύσει στην Eurobank τα 260 εκατ με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου των 3 δισ. ευρώ. Τα 260 εκατ θα αντιστοιχούν στο 5,2% της Eurobank και έτσι θα αποκτήσει πάλι μια σημαντική συμμετοχή. Συν τοις άλλοις θα αποκτήσει ότι ποσοστό που θα αποκτούσε αν συμμετείχε στην αμκ του 2013. Το 2013 αν ο Λάτσης επένδυε 260 εκατ. ευρώ περίπου θα αποκτούσε το 5-7% της Eurobank. Στην αμκ των 3 δισ. που υλοποιεί η Eurobank με στόχο να ιδιωτικοποιηθεί αν συμμετάσχει πάλι 5% θα αποκτήσει. 

 

Υπενθυμίζεται οτι η Eurobank έχει περάσει πριν από ένα χρόνο υπό κρατικό έλεγχο, μετά τη χθεσινή απόφαση να στραφεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης.

 

Την απόφαση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου θα υποβάλει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την προσέλκυση ιδιωτικών και θεσμικών κεφαλαίων από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Στόχος είναι σύμφωνα με την Τράπεζα να επιστρέψει το ταχύτερο στον ιδιωτικό τομέα. Η επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα δεν συνεπάγεται την επιστροφή των ενισχύσεων που έλαβε από το ελληνικό Δημόσιο.

 

Danioliptes.gr