Παίξαμε και χάσαμε… πάρτε τα

Αρχίσαμε πάλι τα Καραμανλικά και τα Παπανδρεϊκά «…έξω πάμε καλά» με τον κ. Ι. Στουρνάρα να είναι ευτυχής επειδή «…οι ανάγκες του δημοσίου είναι απόλυτα καλυμμένες μέχρι τον Μάη του 2015».

 

Μέσα όμως (που δεν πάμε καθόλου καλά) οι Τράπεζες παγώνουν στο φαινόμενο των πελατών με δάνεια σπιτιών ή σπίτια για εγγυήσεις όταν τους λένε «Παίξαμε και χάσαμε… πάρτε τα». Ποια λοιπόν πρέπει να είναι απάντηση της κυβέρνησης και του κ. Στουρνάρα στους φορολογούμενους που καθυστερούν να πληρώσουν τα 63 δισ. ευρώ που χρωστούν στο δημόσιο γιατί (οι περισσότεροι τουλάχιστον) δεν τα έχουν να τα πληρώσουν και αδυνατούν να πουλήσουν και τα σπίτια τους για να ξεχρεωθούν αφού τα σπίτια είναι χρεωμένα ή υποθηκευμένα, ως εγγυήσεις, στις Τράπεζες;

 

Είναι απάντηση ότι το κράτος έχει καλύψει τις ανάγκες του για τους επόμενους 13 μήνες και επειδή εμείς, ως κράτος, δεν χρεοκοπούμε εσείς κόψτε τον σβέρκο σας;

 

Και όμως.

 

Έτσι απαντάει, έμμεσα, ο κ. υπουργός στον απλό πολίτη όταν βλέπει πως οι φόροι που κατά κύριο λόγο αφήνουν απλήρωτους οι φορολογούμενοι είναι τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, ο ΦΠΑ και ακολουθούν οι φόροι ακινήτων και εισοδήματος.

 

Έτσι απαντάει όταν δεν αντιδρά στην φορολογική τραγωδία που έχει προκαλέσει ο ίδιος με την πολιτική του και ιδίως τα πρόστιμα που ως ασήκωτα βάρη πλησιάζουν στο σύνολο το 1 δισ. ευρώ φορολογικών υποχρεώσεων που μένουν ακάλυπτες σχεδόν κάθε μήνα. Αντιγράφω από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του κ. Σπ. Δημητρέλη στο χθεσινό Capital.gr «…Χαρακτηριστικό του γεγονότος ότι οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους τους φόρους και τα πρόστιμα που σχετίζονται με φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή είναι ότι από αυτά που επιβάλλονται μετά από φορολογικούς ελέγχους εισπράττεται μόλις το 15%.

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιανουάριο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε 57 ελέγχους σε ισάριθμούς φορολογούμενους μεγάλου πλούτου (είναι αυτοί που διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ ή τεκμαρτό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ ) και από αυτούς τους ελέγχους βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ύψους 16,5 εκατ. ευρώ.

 

Από το ποσό αυτό εισπράχθηκαν μόλις 2,6 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό 15,7%. Τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκαν εννέα έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις .Οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν στις ελεγχόμενες επιχειρήσεις ανήλθαν σε 128,97 εκατ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις ανήλθαν μόλις στα 10,91 εκατ. ευρώ ή το 8,46% των συνολικών φόρων και προστίμων που επιβλήθηκαν.»

 

Τα στοιχεία αυτά που δημοσιοποιεί το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών είναι και η ανταπόκριση που δίνουν οι καταχρεωμένοι φορολογούμενοι των άνω των 63 δισ. ευρώ σχετικά με ό,τι μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση και στο μέλλον. Βεβαίως υπάρχει και αντίλογος και απάντηση από την πλευρά κράτους και πολιτικών.

 

Και η συνηθισμένη εξήγηση υπουργείου και πολιτικών (όλων των κομμάτων της Βουλής) στην φορομπηχτική πολιτική είναι ότι «έχουμε να κάνουμε με φοροκλέπτες και για να τους συνετίσουμε δεν υπάρχει άλλος τρόπο από τα πρόστιμα».

 

Προβάλλοντας, με τον τρόπο αυτό, μια σχετική πραγματικότητα (με τους κατ επάγγελμα φοροφυγάδες για τους οποίους πάλι το κράτος ευθύνεται) τσουβαλιάζουν ανάμεσά τους και όλους όσους ξεζούμισε η φορολογική πολιτική από το 2009 μέχρι σήμερα για να μπορεί να λέει ο κ. Στουρνάρας «…το δημόσιο είναι εξασφαλισμένο μέχρι το 2015».

 

Τι δεν λένε και τι κρύβουν όμως τόσο ο κ. Στουρνάρας όσο και οι αυλικοί του;

 

Ότι για να μπορεί ο ίδιος και ο πρωθυπουργός του να βεβαιώνουν τους ιθαγενείς – ψηφοφόρους ότι το κράτος έχει εξασφαλίσει αυτά που θέλει με τις επόμενες δανειοδοτήσεις (για ακόμη δεκατρείς μήνες) παρουσίασαν στους δανειστές μέσα στα άλλα και την «μαγική εικόνα» εσόδων που για να τα εισπραχθούν πρέπει το κράτος να αγοράσει τα 700.000 ακίνητα που έχουν βγει στα πωλείται ή να ξεβρακώσει κυριολεκτικά τους οφειλέτες του δημοσίου γιατί δεν έχει να πάρει (από την πλειοψηφία) τίποτε περισσότερο από το βρακί τους…

 

Ότι αν δεν μεταβάλλει την φορολογική πολιτική έστω και στα πρόστιμα και δεν διαμορφώσει ρεαλιστικές προϋποθέσεις αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων θα δημιουργήσει δύο τάξεις ιθαγενών. Αυτών που ζούνε το κράτος και πεινάνε οι ίδιοι. Και αυτών που χρωστάνε και θα χρωστάνε στο κράτος αλλά έτσι θα μπορούν να ζούνε… Διαλέγετε και παίρνετε κ. Στουρνάρα.

 

Μπορείτε να συνεχίσετε με την μαγική εικόνα των εσόδων όποτε εξασφαλίζετε πρόσβαση στα δανεικά και στις ξένες αγορές με παντιέρα το πλεόνασμα ή να φτιάξετε μιαν ανθρώπινη φορολογική πολιτική που να φέρνει και όχι να διώχνει φοροοφειλέτες αλλά κυρίως να κρατάει στον τόπο επενδυτές και επενδύσεις από τις οποίες το κράτος να έχει πραγματικές εισπράξεις και όχι μαγικές εικόνες μόνο στα χαρτιά. Διαλέγετε και παίρνετε.

 

Του Γιώργου Κράλογλου από Capital