Πως θα γίνει το ξεπούλημα των τραπεζών

Περισσότερα από 35 δις ευρώ υπολογίζεται ότι θα είναι η ζημία του ελληνικού Δημοσίου από το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών.

 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Kontra News, τα 35 δις. ευρώ αναμένεται να αγγίξει η χασούρα του ελληνικού Δημοσίου, από το νομοθετικό ανοσιούργημα που χαρίζει τις τράπεζες στους βαρόνους της διαπλοκής και τους ξένους τοκογλύφους. Η αρνητική διεθνώς συγκυρία με τη κρίση των περιφερειακών γιγάντων σε συνδυασμό με τη γεωστρατηγική αστάθεια, έχει μπουκώσει το διεθνές σύστημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος και έχει υποχρεώσει πολλούς διεθνείς τοκογλυφικούς οίκους να βγουν στην πιάτσα και να αναζητήσουν νέες «ευκαιρίες» εύκολου και γρήγορου πλουτισμού.

 

Η Ελλάδα εδώ και λίγο καιρό φαντάζει ως μια μεγάλη ευκαιρία για εκείνους που θέλουν να ρίξουν λεφτά και να εξασφαλίσουν γρήγορες αποδόσεις, κάνοντας πλιάτσικο στο κρατικό χρήμα. Διότι, αφού οι ελληνικές τράπεζες στηρίχθηκαν με – πολύ – κρατικό χρήμα, ήρθε η ώρα να δοθούν πεσκέσι στα κοράκια του εξωτερικού. Άλλωστε, ακόμη δεν έχει τελειώσει το «ντάντεμα» των ελληνικών τραπεζών από το Δημόσιο. Όπως έχει προβλέψει μιλώντας στο radio1d.gr, ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης μετά τις Ευρωεκλογές, τα νέα τεστ αντοχής θα «δείξουν» την ανάγκη για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, που και πάλι θα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το καλύτερο μαγαζί στην εγχώρια τραπεζική αγορά, αυτή τη στιγμή είναι η Eurobank. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια συστημική τράπεζα που έχει συμφωνηθεί να ιδιωτικοποιηθεί εξ ολοκλήρου. Για να είναι όμως πραγματικά ελκυστική η δουλειά, θα πρέπει η τιμή διάθεσης της μετοχής, να είναι μικρότερη από αυτή που αγόρασε το ελληνικό δημόσιο, όταν ανακεφαλαιοποίησε τις τράπεζες με 50 δις ευρώ. Με λίγα λόγια, κανένας κερδοσκόπος δεν επρόκειτο να ενδιαφερθεί για την τράπεζα αν προηγουμένως το ελληνικό δημόσιο δεν συναινούσε, στο να χάσει λεφτά (πολλά λεφτά).

 

Μέχρι πρότινος το μεγάλο ερώτημα ήταν απλό και αφορούσε στο ποιος θα αναλάβει την ευθύνη ή θα βάλει την υπογραφή του στη χασούρα του Δημοσίου, αντιμετωπίζοντας δυνητικά πρόβλημα με κατηγορίες τύπου «απιστίας». Και αυτό ακριβώς το πρόβλημα έρχονται να αντιμετωπίσουν οι παρούσες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, καθώς βγάζει από τη δύσκολη θέση τους βουλευτές και εν μέρει το ΤΧΣ.

 

Οι πρώτοι δεν θα είναι αυτοί που θα ψηφίσουν το ξεπούλημα του τραπεζών τράπεζας (θα ψηφίσουν απλά το πλαίσιο), ενώ οι δεύτεροι θα αποφασίζουν μεν για τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης αλλά θα έχουν την κάλυψη από εκθέσεις 2 ανεξάρτητων χρηματοοικονομικών συμβούλων. Σύμφωνα λοιπόν με το νέο πλαίσιο για να ανακε φαλαιοποιηθεί μια τράπεζα θα πρέπει να έχει την έγκριση της πλειοψηφίας των μελών (2/3) Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου. Η διάταξη όμως ουσιαστικά δίνει υπεραρμοδιότητες στο ΤΧΣ, καθώς αφήνει στη διακριτική του ευκαιρία να κρίνει ποιες είναι οι τρέχουσες «συνθήκες της αγοράς» κάθε φορά που θα λαμβάνει απόφαση για ξεπούλημα μιας τράπεζας.

 

Το νέο νομοσχέδιο δίνει απέραντη ασυλία στα μέλη του ΤΧΣ να υπογράφουν για τη χασούρα του Δημοσίου υπέρ του υπερκέρδους των τραπεζιτών και των επενδυτών.

 

Danioliptes.gr