Συναπόφαση πρωθυπουργού-Βενιζέλου αν το πολυνομοσχέδιο ψηφιστεί με λιγότερους από 151.
Η κυβέρνηση είναι βέβαιη για την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με το οποίο η Βουλή θα επικυρώσει τη συμφωνία με την Τρόικα και θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για έγκριση από το Eurogroup της επόμενης Τρίτης στην Αθήνα της άμεσης εκταμίευσης μέρους της δόσης-μαμούθ και του χρονοδιαγράμματος για τις επόμενες.
Προηγήθηκε ένα 24ωρο θρίλερ ενδοκυβερνητικών, αλλά και μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές στις ρυθμίσεις για το γάλα κυρίως και για τα φάρμακα δευτερευόντως. Με την ανακοίνωση του τελικού πλαισίου για το γάλα άρχισε και η αποκλιμάκωση των αντιδράσεων των υποψήφιων «ανταρτών» βουλευτών, που είχαν ήδη φτάσει τους 13-14.
Πρώτοι δήλωσαν την αλλαγή στάσης τους ο κ. Μωραΐτης και Κασσής (ΠΑΣΟΚ). Ωστόσο και ενόψει πιθανών εκπλήξεων στην ψηφοφορία της Κυριακής, σύμφωνα με τις πληροφορίες της DEAL NEWS, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατόπιν συμφωνίας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διαμήνυσε προς τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι στην περίπτωση που έστω ένα από τα τρία άρθρα του πολυνομοσχεδίου ψηφιστεί από λιγότερους από 151 βουλευτές, ο ίδιος θα απαντήσει με άμεση κατάθεση πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, όποιος βουλευτής της ΝΔ καταψηφίσει έστω και ένα άρθρο του πολυνομοσχεδίου θα διαγραφεί αμέσως.
Το ίδιο θα συμβεί και στο ΠΑΣΟΚ. Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό, αφορά τη συνέχιση της ομαλής χρηματοδότησης της χώρας, ώστε να αποπληρώσει τις λήξεις των ομολόγων – μαμούθ του Μαΐου, αλλά ανοίγει και τον δρόμο της διαπραγμάτευσης για την περαιτέρω απομείωση του χρέους, ενώ η χώρα διεκδικεί παράλληλα την έξοδο από το Μνημόνιο και την επιστροφή στις αγορές.
Κατά συνέπεια το μήνυμα προς τους βουλευτές είναι αυστηρότατο: όποιος δεν αντιλαμβάνεται το διακύβευμα και προτιμήσει να συνταχθεί με συντεχνιακά αιτήματα είτε με την παρότρυνση Τσίπρα για «αποστασία» και δεν υπερψηφίσει το «πακέτο», θα διαγραφεί αμέσως.
Και η μοναδική ευκαιρία που θα έχει στη συνέχεια να επανασυνδεθεί -πολύ αργότερα- με το κόμμα του, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, θα είναι η θετική ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Χοντρό» παρασκήνιο Η συμφωνία με το γάλα επιτεύχθηκε με πολύ κόπο, αλλά και παρενέργειες. Μέχρι το μεσημέρι χθες οι βουλευτές που αντιδρούσαν είχαν ξεπεράσει τους δέκα με πρωτοστατούντες τρεις «γαλάζιους» (Βλάχος, Τζαμτζής, Κοντός) και τους τρεις «σκληρούς» του ΠΑΣΟΚ (Μωραΐτης, Κασσής, Σηφουνάκης).
Το «γαλάζιο αντάρτικο» πλαισίωναν και οι κ. Μαρίνος, Στύλιος, Καράμπελας, Κοψαχείλης, Ορφανός και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Καλαντζής που διαφωνεί με τη ρύθμιση για τα φάρμακα.
Δυσάρεστη έκπληξη προήλθε και από τον Α. Λοβέρδο, που αν επιμείνει στη διαφωνία του τόσο για τα φάρμακα, όσο και για το γάλα, θα συμπαρασύρει και τον Χρ. Αηδόνη. Μπροστά στο αδιέξοδο, στο εσωτερικό της κυβέρνησης κινήθηκαν δυο παράλληλες διαδικασίες.
Ο κ. Βενιζέλος συγκάλεσε σύσκεψη το βράδυ της 25ης Μαρτίου (ονομαστική του γιορτή) στο ΥΠΕΞ, στην οποία παρόντων ανώτατων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και βουλευτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης παρουσίασε μια ενδιάμεση λύση, με διαχωρισμό του γάλακτος σε παστεριωμένο, -στο οποίο θα υπάρχει και η υποκατηγορία του γάλακτος ημέρας-, και σε εκείνο της υψηλής θερμικής επεξεργασίας.
Ο όρος «φρέσκο γάλα» απαλείφεται από τις συσκευασίες, ενώ ο κ. Τσαυτάρης πρότεινε και σειρά προϋποθέσεων για να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο σύστημα. Οι παρόντες στη σύσκεψη συμφώνησαν και ο κ. Βενιζέλος μετέφερε την πρόταση στον πρωθυπουργό, ο οποίος έδωσε εντολή για άμεση συνάντηση Χατζηδάκη Τσαυτάρη.
Αυτή έγινε την Τετάρτη, η λύση υιοθετήθηκε και μετά από πολύωρες εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις έγινε αποδεκτή και από την Τρόικα.
Ο Χαρακόπουλος
Στο ίδιο διάστημα εξελισσόταν μια παράλληλη διεργασία, με πρωταγωνιστή τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλο. Ο εν λόγω μετέφερε συμβιβαστική πρόταση των παραγωγών σε ανάλογη κατεύθυνση. Και εδώ αρχίζουν οι παρενέργειες.
Όπως φαίνεται με εντολή του Μαξίμου ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε μόνο με τον κ. Τσαυτάρη, αγνοώντας πλήρως τον κ. Χαρακόπουλο. Η υιοθέτηση της συμφωνίας «ξεσάλωσε» τους «πράσινους» βουλευτές, (Μωραΐτης, Κασσής), που δήλωσαν ότι κακώς ο κ. Τσουτάρης είχε αποκλειστεί από τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, «φωτογραφίζοντας» ως υπαίτιο τον Κ. Χατζηδάκη.
Οι «γαλάζιοι» βουλευτές με τη σειρά τους, καταφέρονταν κατά του Μαξίμου για το ότι το ΠΑΣΟΚ «έκλεψε» τις εντυπώσεις» στη διευθέτηση του ζητήματος. Ενδοκυβερνητικό πρόβλημα προφανώς υπάρχει με τον κ. Χαρακόπουλο, του οποίου η στάση εκνεύρισε αφάνταστα το Μαξίμου. Όσον αφορά τα φάρμακα, όπου οι αντιδράσεις παρέμεναν αμείωτες, ο κ. Γεωργιάδης βρισκόταν σε διαρκείς διαβουλεύσεις με την Τρόικα προκειμένου να μπει πλαφόν στις συμμετοχές ενός φυσικού προσώπου στην ιδιοκτησία φαρμακείων.
Φόβοι για τον αστάθμητο παράγοντα ΓΑΠ
Σύμφωνα με τον αρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα ψηφιστεί την Κυριακή το βράδυ. Θα περιλαμβάνει τρία άρθρα, ένα με τις ρυθμίσεις για τις τράπεζες, ένα με τις αλλαγές της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ και ένα με τις φορολογικές μειώσεις.
Για την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου απαιτείται η σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών. Λόγω της προφυλάκισης των 6 βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αρκούν πλέον στην κυβέρνηση μόνο 148 ψήφοι. Ωστόσο, σε περίπτωση διαρροών στην ψηφοφορία και ανάλογα με το εύρος τους προκύπτει σαφές πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση. Αστάθμητος παράγοντας παραμένει ο Γ. Παπανδρέου, που έχει διαμηνύσει ότι ενδέχεται να καταψηφίσει τη ρύθμιση για τις τράπεζες, αλλά ταυτόχρονα ότι δεν θα υπονομεύσει τη συγκυβέρνηση.
Εκτιμάται ότι ο ίδιος πιθανότατα θα την καταψηφίσει, αλλά δεν θα πιέσει αναλόγως τους βουλευτές που επηρεάζει. Όμως είναι άγνωστο αν αυτοί θα τον υπακούσουν. Την ίδια ώρα, Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη μετρούν και ξαναμετρούν πιθανούς υποψήφιους «αντάρτες», πέραν του θέματος των τραπεζών, όπου περιμένουν με αγωνία την τελική θέση του κ. Παπανδρέου.
Ο μεγαλύτερος φόβος από εκεί και πέρα εστιάζεται στη ρύθμιση για τα φάρμακα και όχι σε εκείνη για το γάλα. Το διακύβευμα είναι υψηλό και αφορά τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας
DEAL NEWS
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.