«Φεύγει» ο ζηλωτής των μνημονίων. Αφού ασπάστηκε το Μνημόνιο σαν Ευαγγέλιο ο Γ. Στουρνάρας, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της τρόικας όσο κανένας άλλος, θεωρεί ότι κλείνει τον κύκλο του στο υπουργείο Οικονομικών.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη θητεία του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες. Ο ίδιος σε ιδιωτικές συζητήσεις με συνεργάτες και συνομιλητές του έχει θέσει ως το τέλος της πορείας του στο υπουργείο Οικονομικών την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα.
Άλλωστε, o ίδιος γνωρίζει ότι πλέον η σχέση του με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει φτάσει σε οριακό σημείο και η παραμονή του στον υπουργικό θώκο θα αποτελούσε μόνιμο κίνδυνο για την πρόκληση ενός «ατυχήματος» σε μία από τις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες.
Προφανώς, η βεντέτα μεταξύ βουλευτών και υπουργού δεν είναι προσωπική, καθώς όποιος γνωρίζει των Γιάννη Στουρνάρα, ιδίως από τα χρόνια προ Μνημονίων, θα ξέρει ότι είναι ένας ιδιαίτερα συμπαθής άνθρωπος, καλός επιστήμονας και ευχάριστος στην παρέα.
Η βεντέτα όμως έχει προκληθεί από τις ημέρες και τα έργα του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα. Ενός άνδρα που βρέθηκε έπειτα από πολιτική σπόντα να αναλαμβάνει την «πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο», όπως είχε γράψει στις 26 Ιουνίου 2012 το πρακτορείο Reuter, μόλις του είχε ανατεθεί η νευραλγική θέση του «τσάρου» της ελληνικής Οικονομίας, στην κυβέρνηση συνεργασίας, Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ.
Προσήλωση
Ο κ. Στουρνάρας από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι, αντίθετα από τους προηγούμενους υπουργούς Οικονομικών στα χρόνια του Μνημονίου, είχε διάθεση να τα βρει με την τρόικα χωρίς να επιχειρεί πολιτικούς εντυπωσιασμούς εσωτερικής κατανάλωσης.
Η γραμμή που ακολούθησε από την αρχή ήταν αυτή της προσήλωσης στις μνημονιακές επιταγές, χωρίς να δίνει μεγάλη σημασία στα «συντεχνιακά συμφέροντα» -όπως συνηθίζει να λέει- και κυρίως χωρίς να αισθάνεται ενοχές για τη σκληρή πολιτική που χάρασσε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με τον νέο τότε υπουργό Οικονομικών, οι δανειστές εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για την επιλογή του πρωθυπουργού.
Άλλωστε, ο κ. Στουρνάρας δεν ήταν άγνωστος ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε και στους ίδιους τους ελεγκτές, καθώς πέραν του ότι υπήρξε μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και είχε την ευθύνη για τις ετήσιες διαβουλεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ, υπήρξε και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και ως εκ τούτου τακτικός συνομιλητής της τρόικας, από τότε που τα κλιμάκια ήρθαν πρώτη φορά στην Αθήνα.
Ωστόσο, η «άγνοια κινδύνου», όπως λένε κάποιοι, η αδιαφορία για ίο πολιτικό κόστος, αφού ο ίδιος δεν είναι πολιτικός, όπως λένε άλλοι, ή η υιοθέτηση του συνόλου της ατζέντας της τρόικας, καθώς τη θεωρούσε τη μόνη λύση ώστε να βγει η οικονομία από το τούνελ, όπως λένε οι περισσότεροι, τον έκανα να αποτελεί τον πρώτο στόχο των «ανταρτών» βουλευτών από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι οι βουλευτές «χτυπούσαν το γαϊδούρι για να πονέσει το σαμάρι», υπονοώντας ότι ο κ. Στουρνάρας ήταν ο εύκολος στόχος για να στείλουν μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με κυβερνητικές αποφάσεις που δεν τους ικανοποιούσαν.
Κόκκινο πανί
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το σίριαλ με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, όπου παρά τις πολύμηνες διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ο υπουργός ανέλαβε ο ίδιος να καταρτίσει το νόμο, ώστε να αμβλύνει τις αντιρρήσεις που είχε η τρόικα. Αποτέλεσμα του νομοσχεδίου ήταν να «ξεσηκωθεί» η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. και του ΠΑΣΟΚ, με μπροστάρηδες τους βουλευτές της περιφέρειας.
Αντίστοιχο σκηνικό δημιουργήθηκε και στην κατάθεση του προηγούμενου πολυνομοσχεδίου, επίσης προαπαιτούμενου της τρόικας, το Δεκέμβριο του 201 3, με τα εξοντωτικά φορολογικά πρόστιμα. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται, ενώ λίγο παλιότερα είχε δεχθεί επίθεση από 41 βουλευτές της Ν Δ. για το φόρο πετρελαίου και το επίδομα θέρμανσης και ακόμα πιο παλιά αναφορικά με τα μέτρα που είχε συναποφασίσει με την τρόικα και αποτυπώθηκαν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Η εξομολόγηση, λοιπόν, την οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο θέμα», φέρεται να έκανε σε συνεργάτες του, λέγοντας ότι «έκλεισα τον κύκλο μου στο υπουργείο Οικονομικών», σίγουρα δεν αποτελεί είδηση.
Αντίθετα, είδηση θα αποτελέσει η παραμονή του στην οδό Νίκης, καθώς τότε όσο πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες και ίσως ακόμα πιο άγριες επιθέσεις από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης.
Του Αλέξανδρου Κλωσσά από enet
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.