Στο κυνήγι των Off Shore, το ΣΔΟΕ

Του Άγγελου Αγγελίδη

Το «πάρτι» ήταν σε εξέλιξη για πολλά χρόνια. Κάτω από τη μύτη των διωκτικών αρχών ή ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις με την ανοχή τους. Στην ουσία, επρόκειτο για ένα τεράστιο «πλυντήριο», το οποίο ξέπλυνε όχι ρούχα αλλά «μαύρο χρήμα».

Οι υπεράκτιες εικονικές εταιρίες, πιο γνωστές ως offshore, έγιναν γνωστές ξαφνικά από τη μία μέρα στην άλλη. Ήταν άγνωστες σε όλους όσους δεν διακινούσαν «μαύρο χρήμα». Αντίθετα, ήταν γνωστές σε εκείνους που ήθελαν να κρύψουν εισοδήματα και μίζες. Η Ελληνική Πολιτεία όφειλε να γνωρίζει την ύπαρξή τους και τη δράση τους. Να βάλει ένα φρένο και να ασκεί πιο ουσιαστικό έλεγχο. Αντίθετα, άφησε ανεξέλεγκτο το χώρο των offshore και τώρα, 16 χρόνια μετά την πρωτοεμφάνισή τους, επιχειρεί να ασκήσει εποπτεία.

 

Έπειτα από σχετική εντολή του ΣΔΟΕ, όλες οι τράπεζες καλούνται να συλλέξουν και να αποστείλουν τα στοιχεία εκείνα που θα αποτελέσουν το «κλειδί» για τον εντοπισμό των προσώπων, τα οποία διακίνησαν μαύρο χρήμα μέσω υπεράκτιων εταιρειών. Η επίμαχη παραγγελία-φωτιά μιλά για συγκεκριμένα δεδομένα για την περίοδο από 1/1/1997 έως 31/12/2013, ακόμη δηλαδή και πριν από την εποχή της «άνθησης» του χρηματιστηρίου. Στόχευση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ, που απέστειλε τη σχετική παραγγελία, είναι ο εντοπισμός στοιχείων, τα οποία συνδέονται με κινήσεις εμβασμάτων μέσω off shore, ώστε να συνδράμουν και στην πλήρη διερεύνηση όλων των «ανοιχτών μετώπων», τις μεγάλες δηλαδή έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, από τις περιβόητες λίστες μέχρι τον «χορό» των μιζών εκατομμυρίων από συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων και όχι μόνο. Οπως προκύπτει από το έγγραφο της παραγγελίας προς τα μέλη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, επιδιώκεται να εντοπιστεί ποια εμβάσματα ή λογαριασμοί συνδέονται με πιστωτικές κάρτες και άλλα δάνεια ή προϊόντα χορηγήσεων.

 

Το σημαντικό είναι ότι οι τράπεζες υποχρεούνται πλέον να αποστείλουν όλα τα στοιχεία για λογαριασμούς και offshore, είτε έχουν ΑΦΜ είτε δεν έχουν, καθώς από την έλλειψη και μόνον του ΑΦΜ διαφαίνεται ήδη μια ύποπτη κατάσταση και πρέπει να ελεγχθεί, μια και όσοι κρύβονται από πίσω είναι πρόσωπα τα οποία μέχρι τώρα κανείς δεν μπορούσε να αγγίξει.

 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, πέραν των ερευνών που διενεργούνται για συγκεκριμένες υποθέσεις κατόπιν και εισαγγελικών παραγγελιών, δεν είναι λίγες και οι μεμονωμένες καταγγελίες που υπάρχουν στο ΣΔΟΕ από πρόσωπα, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσα, παρένθετα των πραγματικών δικαιούχων των ύποπτων λογαριασμών που διακινούνταν μέσω των offshore.

 

Μένει να αποδειχθεί πόσο… θερμά θα εκλάβουν το αίτημα του ΣΔΟΕ οι ελληνικές τράπεζες. Θα ανταποκριθούν άμεσα ή θα προβάλλουν διάφορα νομικίστικα κωλύματα; Άλλωστε, όπως είναι γνωστό οι offshore ήταν από τους καλούς «πελάτες» των ελληνικών τραπεζών. Θα τολμήσουν να… «δαγκώσουν» το χέρι των μέχρι πρότινος καλών πελατών τους; Μέσω των υπεράκτιων εταιριών διακινήθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ, προερχόμενα από ύποπτες συναλλαγές. Μένει να δούμε αν η έρευνα του ΣΔΟΕ καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και αν θα αποδοθούν ευθύνες. Έστω και με καθυστέρηση 16 ετών. Ίδωμεν…  

 

Danioliptes.gr