11 δισ. «αντίδοτο» σε νέο πρόγραμμα, αν δεν τα δώσουν και αυτά στις τράπεζες

Στο «ψυγείο» κρατούν το υπόλοιπο του ΤΧΣ, που ανέρχεται σε 11 δις. ευρώ, σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κονδύλια για την νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

Όπως παραδέχθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, τα 11 δισ. ευρω που έχουν μείνει ως αποθεματικό στο ΤΧΣ από συνολικά 50 δισ. ευρω που δανείστηκε το Δημόσιο νια να καλύψει την «τρύπα» που δημιούργησε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, θα λειτουργήσουν ως «αντίδοτο» σε ένα τρίτο μνημόνιο. Όλα θα εξαρτηθούν από τα stress tests που θα κάνει τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και για τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες.

 

 «Έχουμε πει και επιμένουμε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες, υπό προϋποθέσεις, μέχρι και τα μέσα του 2016. Αν περάσουμε και τον κάβο του Οκτωβρίου με τα τεστ της ΕΚΤ, το απόθεμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους» τόνιζε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο της συνόδου των άτυπων Eurogroup – Ecofin που έγιναν στο Ζάππειο Μέγαρο. Πρόσθεσε επίσης ότι η πρόβλεψη της τρόικας πως η Ελλάδα έχει καλύψει όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το επόμενο 12μηνο δεν έχει λάβει καθόλου υπ’ όψιν της το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας προς τις αγορές.

 

 «Αν υπολογιστεί και αυτό, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης θα είναι ακόμη πιο άνετη», έλεγε. Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι δεν έχει γίνει καμία σχετική συζήτηση με τους εταίρους μας για το θέμα. Παρ’ όλα αυτά, είναι αυτονόητο ότι τα χρήματα του ΤΧΣ -τα οποία ως γνωστό είναι δάνεια του ελληνικού Δημοσίου-, αν δεν δοθούν για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών των εμπορικών τραπεζών για τις οποίες έχουν διατεθεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για την επόμενη διετία.

 

Στο θέμα τοποθετήθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε ενημέρωσή του προς Γερμανούς δημοσιογράφους από την Αθήνα, όπου βρέθηκε για τις συνόδους Ecofin – Eurogroup, ερωτώμενος για το θέμα απάντησε: «Και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας μου είπαν πως δεν χρειάζεται. Ωστόσο, συμφωνήσαμε ότι δεν ξέρουμε ακόμα. Θα το κάνουμε όπως πριν από δύο χρόνια. Εάν μετά τα μέσα του 2014, και αφού δούμε το πρωτογενές πλεόνασμα και τις μεταρρυθμίσεις, διαπιστώσουμε ότι χρειάζεται να βοηθήσουμε, θα βοηθήσουμε. Αν δεν χρειάζεται, έχει καλώς».

 

Δηλαδή, περίπου 11 δις ευρώ, θα παραμείνουν στο ψυγείο διότι υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστούν στις τράπεζες. Πρόκειται για χρήματα που δανείστηκε και πληρώνει με τόκο ο ελληνικός λαός, αλλά από αυτά, αν και τα έχει μεγάλη ανάγκη, δε θα δει ούτε ένα ευρώ.

 

Danioliptes.gr