Χωρίς αύξηση στους μισθούς, ακόμη και αν δικαιωθούν στα δικαστήρια!

Του Άγγελου Αγγελίδη

Όπως είναι ήδη γνωστό, μεγάλες επαγγελματικές ομάδες του δημοσίου έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές στο εισόδημά τους, λόγω του μνημονίου και της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής.

 

Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις περικοπές. Ορισμένοι μπορεί να τις θεωρήσουν επιβεβλημένες κι άλλοι άδικες, καθώς οι περικοπές των μισθών δεν είναι η λύση στη κρίση, αφού στερούν «ζεστό» χρήμα στην αγορά και μειώνουν την κατανάλωση. Εκπρόσωποι των συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων προσέφυγαν στα δικαστήρια, καθώς θεωρούσαν παράνομες τις αποφάσεις για μειώσεις μισθών. Οι πρωτοβάθμιες αποφάσεις των δικαστηρίων τους δικαίωσαν. Τώρα, η κυβέρνηση προχωρεί σε ένα ακόμη «πραξικόπημα» ενημερώνοντας τις συγκεκριμένες ομάδες, πως ακόμη κι αν τελεσιδικήσουν υπέρ τους τα δικαστήρια, δεν θα δουν αύξηση στο μισθό τους! Δηλαδή, γράφει στα «παλιά της τα παπούτσια» τις δικαστικές αποφάσεις και το σκεπτικό που αυτές επικαλούνται!

 

Έτσι, αν τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας εκδώσουν τελεσίδικες αποφάσεις με τις οποίες θα κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν σης αποδοχές των ένστολων και τις συντάξεις όλων των ειδικών μισθολογίων αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012, τότε το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει θα καλυφθεί με μέτρα που θα θίγουν τις ίδιες ομάδες πολιτών! Αυτό το απίστευτο ξεκαθάρισε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι το επιπλέον κόστος θα μπορούσε να καλυφθεί μέσα από την καθυστέρηση σης προαγωγές των αξιωματικών! Μόλις καθαρογραφεί η σχετική απόφαση του ΣτΕ, το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει αναδρομικά συνολικού ύψους 500.000.000 ευρώ σε εν ενεργεία αξιωματικούς και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων.

 

Σύμφωνα με πιο αναλυτικούς υπολογισμούς των υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: Για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, το συνολικό ποσό των αναδρομικών και των αυξήσεων ανέρχεται σε 310.000.000 ευρώ. Για τους συνταξιούχους απαιτούνται άλλα 100.000.000 ευρώ, ενώ πρέπει να καλυφθεί και ένα ποσό 70.000.000 ευρώ το οποίο προκύπτει από το πάγωμα των προαγωγών, το οποίο θεσμοθετήθηκε μαζί με τις περικοπές στα ειδική μισθολόγια. Για τους δικαστικούς (εν ενεργεία και συνταξιούχους) τα αναδρομικά και οι αυξήσεις που πρέπει να λάβουν υπολογίζονται σε περίπου 200.000.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους λειτουργούς του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, δηλαδή για τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους πανεπιστημιακούς, τους διπλωματικούς υπαλλήλους, τους ερευνητές και τους αρχιερείς, το συνολικό κονδύλι εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 420.000.000 ευρώ.

 

Όμως, είναι αυτού του είδους η προσέγγιση αρμόζει σε ένα σοβαρό και πολιτισμένο κράτος; Όχι. Διότι, με απλά λόγια, αν κάποιος έπαιρνε 1.000 ευρώ και θεωρούσε ότι κακώς του μειώθηκε το μισθό, προσέφευγε στα δικαστήρια και δικαιωνόταν, δεν θα έβλεπε ούτε ένα ευρώ παραπάνω γιατί έτσι θα ήθελε το υπουργείο στο οποίο ανήκει. Και για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα το υπουργείο, θα του βάλει φρένο στη προαγωγή του και τα υπόλοιπα επιδόματα, έτσι ώστε και με την υποτιθέμενη δικαστική αύξηση που θα πάρει, να βάζει στη τσέπη του όσα έβαζε πριν από την έναρξη του δικαστικού αγώνα του…

 

Danioliptes.gr