Στα ήδη αναδιαρθρωμένα δάνεια, αλλά και σε αυτά που μπαίνουν σε ρύθμιση από τις νέες τραπεζικές υπερδιευθύνσεις που έχουν επωμιστεί τη διαχείριση των προβληματικών χορηγήσεων, ρίχνει το βάρος η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), στο πλαίσιο της πρώτης και κρισιμότερης φάσης των ελέγχων για τα πανευρωπαϊκά stress tests. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού (Asset Quality Review) της EBA “πατάει” πάνω στη μελέτη της BlackRock και στα αποτελέσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά παράλληλα εστιάζει στις χορηγήσεις που έχουν υποστεί αναδιάρθρωση. Γιατί αυτά εκτιμάται ότι είναι τα δάνεια που πρέπει να βρίσκονται συνεχώς υπό παρακολούθηση.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ, μέσω της EBA, έχει ήδη αρχίσει να ελέγχει την κατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών σε δείγματα πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που έλεγξε η BlackRock. “Μέσα σε λίγους μήνες περνάμε ακριβώς την ίδια διαδικασία, μόνο που αυτή τη φορά μας ζητάνε πολύ περισσότερους φακέλους από κάθε κατηγορία δανείων”, δηλώνει στο Capital.gr, αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος.

Η καθ’ ύλην αρμόδια για το συγκεκριμένο θέμα, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί, δήλωσε σε προχθεσινή της συνέντευξη  ότι η ΤτΕ έχει καταβάλει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αξιολογήσει σωστά την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

Αναλυτές, από την πλευρά τους εκτιμούν ότι η έκταση που θα λάβουν οι αναδιαρθρώσεις δανείων μέσα στους επόμενους μήνες είναι τέτοια που μπορεί βελτιώσει σημαντικά αλλά και να επιδεινώσει στον ίδιο βαθμό τους τραπεζικούς ισολογισμούς ενόψει της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η εκτίμηση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν λάβει κανείς υπόψη την προσπάθεια των νέων υπερδιεύθυνσεων που έχουν στόχο να “αναβιώσουν” το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δανείων.

Όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, η EBA δείχνει απόλυτη εμπιστοσύνη στη μελέτη στην οποία βασίστηκαν τα εγχώρια stress tests, ωστόσο δεδομένου ότι η πανευρωπαϊκή αξιολόγηση θα γίνει σε μεγαλύτερο δείγμα δανείων θέλει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις χορηγήσεις εκείνες που κινδυνεύουν να ξαναγίνουν… κόκκινες. Άλλωστε, σύμφωνα με τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τα δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί ξεπερνούν το 10% του συνόλου των δανειακών χαρτοφυλακίων, ήτοι τα 22 δισ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο στοιχείο ανέλυσε σε πρόσφατη έκθεσή της η Bank of America Merrill Lynch, λέγοντας ότι το ποσοστό των αναδιαρθρωμένων δανείων στις ελληνικές τράπεζες είναι τόσο μεγάλο που ενδεχόμενες νέες προβλέψεις από ήδη ρυθμισμένα δάνεια θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν το όφελος από την εξασθένιση του φαινομένου δημιουργίας νέων NPLs.

Στο μεταξύ, οι τράπεζες καλλιεργούν κλίμα αισιοδοξίας για το ενδεχόμενο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και παράλληλα για την πορεία των χορηγήσεων που έχουν ρυθμιστεί και βρίσκονται σε “watchlist” για ένα έτος. Όπως δηλώνουν στο Capital.gr τραπεζικά στελέχη, η γενικότερη εικόνα σήμερα είναι πολύ πιο θετική σε σύγκριση με πριν από ένα εξάμηνο. Όχι τόσο σε επίπεδο πραγματικών αποτελεσμάτων με λογιστικό… αποτύπωμα όσο από πλευράς προοπτικής.

 

Η EBA δεν έχει κάνει ακόμη γνωστές όλες τις παραμέτρους των stress tests, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στον Απρίλιο, ωστόσο όπως τόνισε χθες και ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλας, οι τράπεζες εκτιμούν πως η προσέγγιση της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν πολύ συντηρητική και ότι η κεντρική Αρχή έχει λάβει προβλέψεις ώστε η μεθοδολογία της να είναι συμβατή με αυτή της ΕΚΤ. Οι έλεγχοι στους τραπεζικούς ισολογισμούς αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο, όταν και θα ξεκινήσει η επόμενη φάση της άσκησης με αποκορύφωμα στα τέλη Οκτωβρίου όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests, πριν αναλάβει η ΕΚΤ την άμεση εποπτεία των 128 τραπεζών στις 4 Νοεμβρίου.


Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.