Οι τράπεζες θα γίνονται συνέταιροι σε υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να τις βοηθήσουν στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Εντέχνως, λοιπόν, οι τράπεζες θα βάζουν πόδι, κυριολεκτικά, σε επιχειρήσεις με προοπτικές συμμετέχοντας με ένα ποσοστό στη μετοχική τους σύνθεση.

 

Με την προϋπόθεση βέβαια, ότι τα προβλήματα είναι απόρροια και μόνο της παρατεταμένης ύφεσης και παράλληλα θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι πράγματι η επιχείρηση «πάσχει» σε ρευστότητα. Δηλαδή να αποδεικνύεται ότι ο επιχειρηματίας, έχει βάλει το χέρι στην «τσέπη» για να στηρίξει την εταιρεία του, ή αν δεν έχει ο ίδιος χρήματα, έχει προχωρήσει σε όλες εκείνες τις κινήσεις που ενισχύουν τη ρευστότητα της επιχείρησης του.

 

Αν ισχύουν τα παραπάνω γιατί ένας επιχειρηματίας να κάνει συνεταίρο του την τράπεζα; Αφού οι τράπεζες έλαβαν έναν πακτωλό χρημάτων για να στηριχτούν και στη συνέχεια να μετακυλήσουν αυτή τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, πράγμα που δεν έκαναν, τώρα βάζουν στο χέρι και τις επιχειρήσεις. Πολλές από τις ελληνικές επιχειρήσεις έχουν φτάσει στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας του κλεισίματος της στρόφιγγας της  χρηματοδότησης.

 

Σύμφωνα με την Ημερησία, το τελευταίο διάστημα η εναλλακτική αυτή κίνηση -να συμμετέχουν δηλαδή οι τράπεζες στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας- κερδίζει έδαφος. Βέβαια για να αποκτήσει ποσοστό η τράπεζα, πρέπει να γίνουν προηγουμένως ορισμένα βήματα και αυτά είναι:

 

Η διοίκηση της επιχείρησης σε συνεργασία με τα στελέχη της τράπεζας θα πρέπει να καταρτίσουν ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο. Στο πλάνο αυτό θα περιγράφονται αναλυτικά οι στόχοι της εταιρείας, η ανάπτυξη των προϊόντων της, οι αγορές στις οποίες έχει παρουσία.

Ακόμα θα πρέπει να αποδεικνύεται από τις οικονομικές της καταστάσεις, ότι τα προβλήματα ρευστότητας είναι αποκλειστικά και μόνο απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης και δεν οφείλονται -ενδεχομένως -σε κακοδιαχείριση, ή κατασπατάληση πόρων.

 

Στη συνέχεια μπαίνει στο «μικροσκόπιο» ο δανεισμός της επιχείρησης και όλες οι εναλλακτικές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ρευστότητα της. Για παράδειγμα εξετάζεται κατά πόσο θα μπορούσε η τράπεζα -με αντάλλαγμα ένα πακέτο μετοχών- να βάλει νέο χρήμα στη εταιρεία.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο αν θα μπορούσε να εισφέρει χρήμα -με αντάλλαγμα μετοχές- ένα Private Equity Fund ή κάποια άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο. Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει είτε η τράπεζα, είτε τα Private Equity Funds, να πιστεύουν στην επιτυχία του νέου επιχειρησιακού πλάνου της εταιρείας.

 

Όπως προαναφέραμε, για αυτό το νέο χρήμα που θα εισφέρει η τράπεζα θα πάρει μετοχές της εταιρείας και σε περίπτωση επιτυχίας, η απόδοση των κεφαλαίων που τοποθέτησε η τράπεζα θα είναι σημαντική, ενώ παράλληλα θα έχει επιβιώσει η επιχείρηση.

 

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι προκειμένου να διευκολύνουν το επιχειρείν, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (εκτός από τα δάνεια που χορηγούν αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους) διαθέτουν και ειδικούς επενδυτικούς βραχίονες, με τη μορφή Venture Capital ή και Private Equity εταιρειών, μέσω των οποίων στηρίζουν νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, τόσο μέσω επενδύσεων όσο και μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας.

 

Επιπλέον, συχνά παίζουν ρόλο «γεφυροποιού» ανάμεσα σε καινοτόμες εταιρείες και επενδυτές από το εξωτερικό, εξασφαλίζοντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει ο «γάμος» μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Σημειώνουμε ότι σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του προγράμματος egg (enter-grow-go) που διοργανώνει η Eurobank σε συνεργασία με το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά. Έτσι, μέχρι και τις 4 Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι, ηλικίας 18-40 ετών μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην πλατφόρμα του egg, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό. Για να συμμετάσχει κανείς στο πρόγραμμα αφενός θα πρέπει να έχει κάποια καινοτομική ιδέα, αλλά και παράλληλα να διαθέτει ομάδα συνεργατών καθώς και δομημένο business plan με βάθος 9-18 μηνών.

 

Στη φιλοσοφία του egg -που έχει διάρκεια ζωής μόλις 1,5 χρόνο- περιλαμβάνεται η υποστήριξη καινοτόμων ιδεών μέσω υποδομών (κτίριο γραφείων, πρόσβαση σε επικοινωνίες), mentoring, υπηρεσίες (λογιστικές, νομικές, μηχανοργάνωσης κ.ά.) αλλά και ευκαιρίες κατάρτισης με στοχευμένα σεμινάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

 

Danioliptes.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.