Τελικά, ζούμε σε πλούσια χώρα;

Του Άγγελου Αγγελίδη

Τι θα τα κάνουμε τόσα χρήματα; Αρχίζει πραγματικά να με απασχολεί το θέμα. Το πλεόνασμα ότι μόνο συνεχίζει να υπάρχει αλλά αυξάνεται κιόλας! Επίσης, βγαίνουμε στις αγορές πληρώνοντας βέβαια υψηλό επιτόκιο, αλλά αυτές θα μας… «βραβεύσουν» δίνοντάς μας δύο δισεκατομμύρια. Τελικά, μήπως ζούμε σε πλούσια χώρα και ακόμη δεν το έχουμε αντιληφθεί;

 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πανηγυρίζει. Όπως προκύπτει από τους πίνακες, τους οποίους έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ κατά το πρώτο δίμηνο του 2014 (από 1,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2013).

 

«Έτσι η Ελλάδα συνεχίζει, για δεύτερη χρονιά, να έχει υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και αποτελούν προαπαιτούμενο για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και βοηθούν στη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος για τη χώρα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

Όπως έγινε γνωστό, κάθε μήνα, το γενικό λογιστήριο του κράτους θα δημοσιεύει μια νέα σειρά πινάκων στο Μηνιαίο Δελτίο της Γενικής Κυβέρνησης. Πίνακες που θα παρέχουν στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, το χρέος, τις εγγυήσεις και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Κράτους, των νομικών προσώπων της κεντρικής κυβέρνησης, των ΔΕΚΟ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (κοινωνικά ταμεία και νοσοκομεία).

 

Αυτά λέει και υποστηρίζει η κυβέρνηση. Άλλωστε, η επίσκεψη της φράου Μέρκελ πρέπει να γίνει σε κλίμα ευφορίας για να πειστεί και η ίδια ότι η χώρα πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, μπας και αποφασίσει να μας χαλαρώσει λίγο το χαλινάρι. Σε αυτό το πλαίσιο είναι και η έξοδος στις αγορές.

 

Όμως, τι γίνεται στον πραγματικό κόσμο που ζούνε οι έλληνες κι όχι στον φανταστικό στον οποίον κινείται η κυβέρνηση; Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 30%. Οι νέοι στη χειρότερη περίπτωση δεν δουλεύουν, στην καλύτερη φεύγουν μετανάστες. Οι ηλικιωμένοι βλέπουν τις συντάξεις τους να πετσοκοβονται και να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όσοι εργάζονται και πληρώνονται, ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας και απλά πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που δουλεύουν και δεν πληρώνονται. Τα κοινωνικά ιατρεία έχουν γεμίσει από ασθενείς. Τα παιδιά λιποθυμούν στις σχολικές αίθουσες από ασιτία. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδα, η οποία απέχει από εκείνη του κ. Στουρνάρα και των συνεργατών του, που πιστεύουν πως επειδή με τη ληστρική επίθεση σε βάρος των φορολογουμένων πέτυχαν πρωτογενές πλεόνασμα, έχουν καταφέρει να βγάλουν την χώρα από το τέλμα…

 

Danioliptes.gr