150 εκατ. από αγροτικά δάνεια ζητά πίσω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ενώ n κυβέρνηση διαμηνύει παντού τα καλά νέα για το πρωτογενές πλεόνασμα, μια νέα χειροβομβίδα είναι έτοιμη να σκάσει στα χέρια της και αφορά στους αγρότες.

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να επικυρώσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβάλλει στην Ελλάδα να ανακτήσει χρήματα που αφορούσαν επιδότηση επιτοκίου με την εγγύηση του Δημοσίου σε ποσοστό 100% για αγροτικά δάνεια, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα που η Ευρώπη αποκαλεί ενισχύσεις, αφορούσαν επιδότηση επιτοκίου δανείων και δόθηκαν σε 57 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, το 2008. Τότε, λόγω υπερπαραγωγής σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα, οι τιμές των δημητριακών ήταν εξευτελιστικές για τους παραγωγούς, στα όρια της κατάρρευσης.

 

Μάλιστα, μερικές απ’ τις ΕΑΣ δεν υπάρχουν σήμερα, είτε λόγω οικονομικής κατάρρευσης είτε λόγω του συνεταιριστικού νόμου 4015, που τερμάτισε τη λειτουργία τους, οδήγησε στη συγχώνευσή τους ή στη μετατροπή τους σε πρωτοβάθμιες αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τότε υπουργό τον Αλέξανδρο Κοντό ενεργοποίησε το μηχανισμό de minimis. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς μηχανισμούς, που προβλέπεται από την Ε.Ε. σε έκτακτες περιπτώσεις, ο οποίος ενεργοποιήθηκε και πέρυσι για να ενισχύσει τους κτηνοτρόφους λόγω της ιλιγγιώδους ανόδου των τιμών των ζωοτροφών, για να μην οδηγηθούμε σε ντόμινο. Ωστόσο, ιδιωτικές επιχειρήσεις από το χώρο των δημητριακών προσέφυγαν σημειώνοντας ότι αυτό δημιουργούσε προβλήματα στον ανταγωνισμό με τα συνεταιριστικά σχήματα.

 

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε πως τα δάνεια αυτά δημιουργούσαν επιλεκτικό πλεονέκτημα, στους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς τους, με την τεχνητή αύξηση της τιμής πώλησης των δημητριακών απ’ τους παραγωγούς προς τις ΕΑΣ. Κατά την Επιτροπή, το πλεονέκτημα αυτό δημιουργούσε στρέβλωση του ανταγωνισμού και επηρέαζε τις συναλλαγές μεταξύ κρατών-μελών, που έκαναν ενδοκοινοτικό εμπόριο δημητριακών.

 

Στις 25 Ιανουαρίου 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Ελλάδα να ανακτήσει τις ενισχύσεις που χορήγησε το 2008 σε παραγωγούς δημητριακών και αγροτικούς συνεταιρισμούς που συγκέντρωναν δημητριακά. Η Ελλάδα ζήτησε απ’ το δικαστήριο να ακυρώσει την απόφαση της Επιτροπής. Ωστόσο, με τη χθεσινή απόφαση του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή της Ελλάδας στο σύνολο της. Η χώρα μας καλείται να υποβάλει ένσταση, μήπως και γλιτώσει το πρόστιμο.

 

Στο σκεπτικό της απόφασης, το Ευρωδικαστήριο σημειώνει πως θεωρούνται ενισχύσεις οι παρεμβάσεις εκείνες οι οποίες, υπό οποιαδήποτε μορφή, ενδέχεται να ευνοήσουν επιχειρήσεις ή συνεπάγονται οικονομικό όφελος, το οποίο δεν θα είχε αποκομίσει μια επιχείρηση υπό τις συνήθεις συνθήκες της αγοράς. Το Ευρωδικαστήριο με την απόφασή του εξομοιώνει και τις επιδοτήσεις επιτοκίου, στο μέτρο που είναι ικανές να ευνοήσουν τον δικαιούχο έναντι των ανταγωνιστών του, καθώς και για την εγγύηση του Δημοσίου σε ποσοστό 100% του δανείου, επειδή θεωρεί ότι νοθεύουν την έννοια του ανταγωνισμού.

 

Danioliptes.gr