“Η έξοδος στις αγορές θα μπορούσε αρχικά να θεωρηθεί θετικό”, δήλωσε στο radio1d.gr ο αναπλ.καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας.

 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα θα δανειστεί με επιτόκιο από 4,8%-6% και παραμένει η πιο υψηλή απόδοση για τους επενδυτές σε όλη την Ευρωζώνη. Ωστόσο, το προβληματίζει το κόστος του χρήματος, καθώς η Ελλάδα παραμένει υπερχρεωμένη ενώ αναμένεται αναιμική ανάπτυξη. “Η Τουρκία δανείζεται με υψηλότερο επιτόκιο αλλά έχει μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης”, πρόσθεσε.
 
Θεωρεί την έξοδο στις αγορές μία “κίνηση στρατηγικής από τη κυβέρνηση” καθώς δεν υπήρχε μεγάλη πίεση για λήψη δανείου. “Ωστόσο, αν βγαίναμε υπό καθεστώς πίεσης, τότε τα επιτόκια θα ήταν υψηλότερα”, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση έκανε την επιλογή να βγει στις αγορές με υψηλό επιτόκιο την ώρα που παραμένει σε ισχύ το μνημόνιο. 
Ερωτηθείς για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, αρκέστηκε να δηλώσει ότι δημιουργείται στην Ελλάδα ένα πολύ ισχυρό ολιγοπώλιο τραπεζών, το οποίο προβληματίζει τους πολίτες και τους φορείς σε ότι αφορά ζητήματα ανταγωνισμού. 
 
Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.