Αυξήσεις πολύ πάνω από τον …κατώτατο μισθό των 1.430 ευρώ μικτά, που καθιέρωσε πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση, θα πάρουν 3.700 εργαζόμενοι της Deutsche Bank.
H τράπεζα που κατέβαλε εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις για την ανάμιξή της στη φούσκα των στεγαστικών και, σύμφωνα με παλαιότερη αποκάλυψη των «Financial Times», απέκρυψε ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ, για να αποφύγει την υπαγωγή της σε κρατικό σχήμα διάσωσης. Η γενική συνέλευση των μετόχων θα κληθεί στις 22 Μαΐου να εγκρίνει αυξήσεις που φτάνουν τα 291 εκατομμύρια ευρώ για το 2014, τη στιγμή που 6-7 εκατομμύρια Γερμανοί φυτοζωούν με ελαστικές μορφές εργασίας (mini jobs, 400 ευρώ αφορολόγητα και ανασφάλιστα κ.ά.) και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο κάτοικοι της ευρωπαϊκής ατμομηχανής τρέφονται από συσσίτια σε διάφορες πόλεις, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της «Sueddeutsche Zeitung».
Φυσικά, τα δύο κορυφαία golden boys της DB θα επωφεληθούν τη μερίδα του λέοντος. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος Ανσού Τζάιν και το νούμερο 2, Γιούργκεν Φίτσεν, θα δουν τις ονομαστικές αποδοχές τους να αυξάνονται από 3,8 εκατομμύρια σε 5,9 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με βάση την πρόταση του δ.σ.
Μετά την κρίση του 2008-2009, που στοχοποίησε τις πρακτικές των «λύκων» του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε Ευρώπη και Αμερική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε φραγμούς στα μπόνους των τραπεζιτών. Πέρυσι 1.709 στελέχη της Deutsche Bank έλαβαν μπόνους υπερδιπλάσια του ονομαστικού μισθού τους, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται στον επενδυτικό βραχίονα.
Τη μήτρα, δηλαδή, που γέννησε τις φούσκες του παρελθόντος.
Στο σημείο αυτό η γερμανική μεγα-τράπεζα δείχνει να μη βάζει μυαλό, αφού θα ζητήσει από τους μετόχους να εγκρίνουν την έκδοση νέας παρτίδας «ομολόγων υψηλού ρίσκου» ύψους 5 δισ. ευρώ, για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών.
Με 5,9 αντί 3,8 εκατ. ευρώ θα αμείβονται τα δύο κορυφαία στελέχη της αμαρτωλής γερμανικής τράπεζας που εκδίδει ομόλογα υψηλού ρίσκου για να καλύψει κεφαλαιακές τρύπες. Για να παρακάμψει τον ευρωπαϊκό σκόπελο του πλαφόν στα μπόνους, η DB αποφάσισε ως εναλλακτική λύση να αυξήσει γενναία τον ονομαστικό μισθό της αφρόκρεμας των στελεχών της. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς νόμους, τα πριμ των στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα απαγορεύεται να υπερβαίνουν το μισθό τους, ενώ επιτρέπεται να φτάνουν έως το διπλάσιο του μισθού μόνο με απόφαση της γ.σ. των μετόχων. Κατά παράδοση η DB έδινε μεγαλύτερα μπόνους από άλλες τράπεζες επειδή διατηρούσε συγκριτικά τους μισθούς σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ευέλικτες αυξήσεις
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη εικόνα, η επιβολή περιορισμών από τις Βρυξέλλες έγινε δεκτή με αντιδράσεις από τις διοικήσεις ευρωπαϊκών αλλά και αμερικανικών τραπεζών, που δραστηριοποιούνται στη «γηραιά ήπειρο».
Αρκετές, λοιπόν, απένειμαν ευέλικτες αυξήσεις στα στελέχη τους με τη μορφή επιδομάτων, που δεν συμμετέχουν στις συντάξιμες και ασφαλίσιμες αποδοχές. Αυτό γίνεται είτε σε μηνιαία είτε σε τρίμηνη βάση.
Κατά τους «Financial Times», την οδό αυτή επέλεξαν η Barclays, η HSBC και η Goldman Sachs.
Όπως σημείωσε εξάλλου η «Die Welt», τα στελέχη της DB θα βγουν ωφελημένα σε κάθε περίπτωση, αφού αν η γενική συνέλευση δεν εγκρίνει τα υψηλά μπόνους, θα προχωρήσουν σε ονομαστικές μισθολογικές αυξήσεις με το ίδιο αποτέλεσμα.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Ανσού τζάιν και το νούμερο δύο, Γιούργκεν Φίτσεν, θα δουν τους παχυλούς μισθούς τους να γίνονται παχυλότεροι.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.