Ποια κόκκινα δάνεια δεν καλύπτονται από τις προβλέψεις

Το ένα τρίτο του κεφαλαίου των 20 μεγαλυτέρων τραπεζών συνιστούν τα επισφαλή δάνεια που δεν καλύπτονται από τις προβλέψεις, όπως προκύπτει από ανάλυση του Reuters.

Στην περίπτωση, ωστόσο, τριών τραπεζών, το ύψος των δανείων αυτών ήταν υψηλότερο από το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο τους.

 

Δείκτης επάρκειας

 

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (coretier1ratio), που αποτελεί ένα βασικό μέτρο της οικονομικής ευρωστίας των πιστωτικών ιδρυμάτων, αυξήθηκε στο 11,85% κατά μέσο όρο στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου στις 20 τράπεζες από 10,77% πριν από ένα έτος.

 

Χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό εργαλείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απαιτεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια τουλάχιστον 8%.

Οι είκοσι τράπεζες αναλογούν περίπου στο 60% του ενεργητικού σταθμισμένου ρίσκου που διαθέτουν οι 128 συστημικά σημαντικές τράπεζες της Ευρωζώνης.


Ακραία σενάρια

 

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών αρχών θα έχουν επαφές αυτή την εβδομάδα ώστε να καταλήξουν στα ακραία σενάρια, μέσω των οποίων θα εξεταστεί n ανθεκτικότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων απέναντι σε καταστάσεις όπως δραματική συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγής, «βουτιά» στις τιμές ενεργητικού και άνοδος των επιτοκίων, αναφέρουν πηγές του Bloomberg.

 

Danioliptes.gr