Για κορόιδα φαίνεται πως ψάχνει η Eurobank, η οποία, αφού συγχωνεύθηκε με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τώρα ζητά από τους πελάτες του, να ανοίξουν καταθετικό λογαριασμό για να τον συνδέσουν με το δάνειο τους.
Συγκεκριμένα, η τράπεζα ενημερώνει με επιστολή δανειολήπτρια – μέλος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος ότι «είναι απαραίτητη η σύνδεση του/ων δανείου/ων, στεγαστικών ή και καταναλωτικών, με ή χωρίς εξασφάλιση, με έναν καταθετικό λογαριασμό, στο πλαίσιο της λειτουργικής ενοποίησης και για την ομαλή και απρόσκοπτη συνέχιση της εξυπηρέτησης του, και για λόγους που σχετίζονται με το μηχανογραφικό σύστημα της Τράπεζας».
Και συνεχίζει επισημαίνοντας οτι: « αν για την αποπληρωμή του δανείου, λόγω της ιδιότητας του δανειολήπτη ως υπαλλήλου ή συνταξιούχου του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, αυτές θα εξακολουθήσουν. Αν ο δανειολήπτης δεν εμπίπτει σε αυτές τις κατηγορίες, τον ενημερώνει οτι ο Λογαριασμός Εξυπηρέτησης θα πρέπει να έχει διαθέσιμα κεφάλαια κατά τις προγραμματισμένες ημερομηνίες πληρωμής του δανείου, καθώς θα χρεώνεται αυτόματα με τα εκάστοτε οφειλόμενα ποσά δόσεων και με κάθε άλλη οφειλή στις αντίστοιχες ημερομηνίες πληρωμής.
Και το κερασάκι στην τούρτα: Προειδοποιεί τον δανειολήπτη ότι αν δεν προβεί σε άνοιγμα ή σύνδεση Λογαριασμού Εξυπηρέτησης με το δάνειο του, η Τράπεζα υποχρεούται κατά τη διαδικασία της λειτουργικής ενοποίησης να προβεί σε άνοιγμα Λογαριασμού Εξυπηρέτησης στο όνομα του δανειολήπτη. Χωρίς δηλαδή να τον έχει ρωτήσει ή να λάβει τη συγκατάθεση του για αυτό!
Τέλος, τον προειδοποιεί λέγοντας του οτι αν δεν συμφωνεί με τα παραπάνω, να γνωστοποιήσει εγγράφως την αντίρρηση του εντός 60 ημερών από την ημερομηνία αυτής της επιστολής. Τονίζει δε οτι, η μη αποδοχή των παραπάνω όρων, θα καθιστά αδύνατη την εξυπηρέτηση του δανείου του, με συνέπεια την υποχρέωση του για πλήρη εξόφληση του και συνακόλουθα τη λύση της δανειακής σύμβασης.
«Πρόκειται για πρωτάκουστη κίνηση της τράπεζας. Είναι κάτι το ανεξήγητο. Η τράπεζα δεν έχει κανένα δικαίωμα να υποχρεώσει τους οφειλέτες να εξυπηρετούν το δάνειο τους με αυτόν τον τρόπο» σχολίασε μιλώντας στο radio1d.gr ο Γιώργος Διονυσάτος, συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.
Και δεν είναι η μοναδική τράπεζα, που έχει τη συγκεκριμένη απαίτηση από τους πελάτες της. «Υπάλληλος από άλλη τράπεζα μου ζήτησε προφορικά να ανοίξω καταθετικό λογαριασμό από τον οποίο, θα πληρώνεται το δάνειο μου αλλιώς θα καταγγελθεί η σύμβαση μου».
«Με τον τρόπο αυτό, πιθανόν, οι τράπεζες να θεωρούν ότι εξασφαλίζουν την απαίτηση τους έναντι των οφειλετών. Όμως, δεν έχει το δικαίωμα να του επιβάλλει με ποιον τρόπο θα τις αποπληρώνει» αναφέρει ο κ. Διονυσάτος και συνεχίζει: «ακόμη και αν κάποιος δανειολήπτης λάβει μία τέτοια επιστολή, δεν είναι υποχρεωμένος να ‘συμμορφωθεί’ με τις υποδείξεις της. Μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει το δίκιο του στα δικαστήρια, όπου μπορεί εύκολα να αποδείξει την ακυρότητα του συγκεκριμένου όρου, που αυθαίρετα του επέβαλλε η τράπεζα».
Αν και η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δε συμβαίνει το ίδιο και με την ελληνική δικαιοσύνη που λειτουργεί με βάση τους νόμους και τους κανόνες, προστατεύοντας τους δανειολήπτες από τις παράνομες απαιτήσεις των τραπεζών.
Πόσο ελληνικές είναι οι τράπεζες;
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται οτι προτάσσει το συμφέρον των τραπεζών έναντι του ελληνικού λαού, όμως αναρωτήθηκε ποτέ κανείς, πόσο ελληνικές είναι πλέον οι τράπεζες.
Σύμφωνα με το Ποντίκι, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: για την Alpha το 5% των ιδιωτών επενδυτών προέρχεται από τις ΗΠΑ και το 42% από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημαντικός μέτοχος στην Alpha είναι και ο ισραηλινής καταγωγής επιχειρηματίας Σεθ Κλάρμαν του Beaupost Croup. μέχρι στιγμής έχει φτάσει μέχρι και το 6,06% στην Πειραιώς, έχει συγκεντρώσει πάνω από το 5% του ΟΠΑΠ και πρόσφατα αγόρασε και τα στεγαστικά δάνεια της Citibank στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι ετοιμάζει κάτι…
Μια και για την Πειραιώς ο λόγος, εκτός του Beaupost οι πληροφορίες αναφέρουν ισχυρό ενδιαφέρον από το Emma Capital του Ίρζι Σμετς, το οποίο πέραν της ανάληψης του ελέγχου του ΟΠΑΠ διατήρησε τα ποσοστά του και μελετά τα επόμενα βήματα.
Το τσεχικό fund έχει άλλωστε στενή συνεργασία με τον Αλεξάντερ Νέσις της ρωσικής τράπεζας ICT, που επίσης κατέχει ποσοστά στην τράπεζα. Τσέχοι και Ρώσοι φέρονται να ενδιαφέρονται και για τη Geniki, μαζί με την αμερικανική Goldman Sachs.
Οι ξένοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου και να αποσπάσουν μερίδια. Κάτι που σημαίνει ότι τα δεδομένα είναι ανοιχτά…
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.