Η Μεγάλη κλοπή της Eurobank

Κυβέρνηση και ΤΧΣ χαρίζουν την τράπεζα στα ξένα funds. Η πώληση των μετοχών είναι μεγαλύτερη αφαίμαξη χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου που έχει γίνει έως σήμερα.

 

Με  έκπτωση 80% το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ξεπουλάει τη συμμετοχή του στη Eurobank, στην ομάδα του Fairfax το 30% της Τράπεζας, τα οποία σε 6 μήνες θα μπορούν να πουλήσουν το μερίδιο τους, με τεράστια κέρδη.

 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κλοπή χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου, που έχει γίνει έως σήμερα, καθώς πέρυσι το καλοκαίρι, το ΤΧΣ αγόρασε το 97% των μετοχών της Eurobank στην τιμή του 1,54 ευρώ ανά μετοχή (που μετά την απορρόφηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton Bank διαμορφώθηκε στα 1,25 ευρώ ανά μετοχή). Τα κεφάλαια που χρησιμοποίησε τότε το Ταμείο ήταν χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

 

Ο νόμος-κάλυψη

Τώρα, τα επενδυτικά funds θα αγοράσουν το 47% των μετοχών της τράπεζας κατά την αύξηση, έναντι 0,30 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η διάθεση του υπολοίπου ποσοστού με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών θα γίνει με ελάχιστη τιμή το ίδιο αντίτιμο (0,30 ευρώ ανά μετοχή).

 

Θυμίζουμε ότι η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου έθεσε βέτο και ζήτησε από την κυβέρνηση να νομοθετήσει για να πωληθούν οι μετοχές σε Πέρυσι αγοράστηκε το 97% των μετοχών στην τιμή του 1,54 ευρώ ανά μετοχή και τώρα τα επενδυτικά funds θα αγοράσουν το 47% των μετοχών κατά την αύξηση έναντι 0,30 ευρώ ανά μετοχή και σε 6 μήνες θα μπορούν να πουλήσουν το μερίδιο τους, με τεράστια κέρδη τιμή χαμηλότερη από την τιμή κτήσης.

 

Με τον ίδιο νόμο, η διοίκηση του ταμείου εξασφαλίζει ότι δεν θα διωχθούν ποινικά, ενώ απεμπολούνται τα συμφέροντα του Δημοσίου, αφού το ΤΧΣ δε δικαιούται να συμμετάσχει στην αύξηση.

 

Τα funds που εξασφαλίζουν την εξαγορά του 47% και προσβλέπουν σε τεράστια κέρδη από τη διαδικασία που παραπέμπει ευθέως σε κλοπή, είναι τα: Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie, και Brookfield, που εμφανίζονται ως «Ομάδα θεσμικών Επενδυτών» και θα διαθέσουν 1,332 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 2,86 δισ. ευρώ της ΑΜΚ.

 

Τα έξι funds αγοράζουν στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, που είναι η ονομαστική αξία της μετοχής, ενώ τη μόνη δέσμευση που έχουν είναι να διακρατήσουν τις μετοχές για ένα 6μηνο από την ημέρα έναρξης της διαπραγμάτευσής τους. Μετά, μπορούν να πουλήσουν, σε οποιαδήποτε τιμή τους εξασφαλίζει τεράστια κέρδη.

 

Διαπραγμάτευση

Για το υπόλοιπο μέρος της ΑΜΚ, που αντιστοιχεί σε περίπου 1,53 δισ. ευρώ, η διοίκηση της Eurobank έχει ξεκινήσει σειρά επαφών σε μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα, ώστε να διασφαλίσει τη συμμετοχή επενδυτών στη διαδικασία του βιβλίου προσφορών, το οποίο αναμένεται να ανοίξει αμέσως μετά από τις γιορτές του Πάσχα.

 

Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

 

Για τη μεγάλη λεηλασία της Eurobank από τους ξένους «Θεσμικούς Επενδυτές», η κυρία Σακελλαρίου εξέφρασε την ικανοποίησή της υποστηρίζοντας ότι «ολοκληρώνεται επιτυχώς το πρώτο στάδιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου», χαρακτηρίζοντας τα funds «ποιοτικούς επενδυτές» και ισχυριζόμενη ότι οι εξελίξεις καταδεικνύουν «τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στον ελληνικό τραπεζικό τομέα».

 

FINANCE MARKETS VOICE